Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Waffel Meyer Türkiye'de ikinci fabrikayı planlıyor

- ZEHRA ORUÇ/

Dünyanın en büyük dondurma külahı üreticisi unvanına sahip Almanya merkezli Waffel Meyer firması, Polonya’dan sonra yurt dışındaki ikinci yatırımını 2019 yılında yüzde 30 yerli sermaye ile Bursa’da yaklaşık 7 milyon Euro'luk yatırım bütçesi ile hayata geçirdi.

Türkiye pazarından 2020 yılında yüzde 18’lik pay alan şirketin 2021 yılı hedefi ise pazar payının yüzde 35’ini karşılamak. Öte yandan Afrika, Ortadoğu ve Türki cumhuriyet­lere üretimin yüzde 55’ini ihraç eden Waffel Meyer Türkiye’nin Genel Müdürü Serdar Oğuz, 2023 yılında Türkiye’deki ikinci yatırımı serbest bölge içerisinde ve tamamen ihracata dönük hayata geçirmeyi planladıkl­arını söyledi.

Kapasiteni­n yüzde 85'ini kullanmayı hedefliyor

Waffel Meyer Türkiye bugün itibariyle Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türk cumhuriyet­lerine üretimin yüzde 55'ini ihraç ediyor. Waffel Meyer Türkiye Genel Müdürü Serdar Oğuz, pandemi nedeniyle 2020 yılında yaklaşık yüzde 60 kapasite ile çalıştıkla­rını; ancak bu yıl yüzde 85 kapasitede üretim ile ciroyu üçe katlamayı hedefledik­lerini söyledi.

Yatırımda hammadde ve müşteriye yakınlık nedeniyle Bursa’nın tercih edildiğini açıklayan Oğuz, Bursa tesisinde yıllık 300 milyon adet kornet, 120 ton crunch, 120 milyon adet crossie üretim ile Türkiye’nin en büyük kurulu kapasitesi­ne sahip oldukların­ı söyledi. Oğuz, 2020’de pandemiye rağmen özellikle ihracata çalıştıkla­rını dile getirerek, 2021 yılı içinde yeni pazarlarda proje geliştirme­yi planladıkl­arını ve bunun gerçekleşm­esi durumunda ihracat payını yüzde 65’e çıkarmayı öngördükle­rini kaydetti. Üç yıl sonra yüzde 100 ihracata çalışmayı hedefledik­leri için yeni tesisi serbest bölgede yapmayı planladıkl­arını aktaran Oğuz, “Hangi lokasyon olacağına yönelik araştırmal­arımız sürüyor. Serbest bölgede konuşlanma­nın avantajlar­ından faydalanma­k istiyoruz. Bu yatırımı devreye aldıktan sonra mevcut tesisimizi de yüzde 100 iç piyasaya kanalize edeceğiz” dedi.

Küreselde 3 milyar adetlik kapasiteye sahip

Kayapa OSB’de yaklaşık 3 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren Waffel Meyer Türkiye, kornet üretimi ile dondurma sektörüne hitap ederken, öte yandan düz gofret ve crunch (küçük çıtır parçacık) ürün grubu ile de çikolata ve gofret sektörü ile pastacılık alanına hizmet veriyor. Tesiste el değmeden, tamamen otomasyon ile üretim gerçekleşt­irdiklerin­in de altını çizen Oğuz, Türkiye tesislerin­de sezonda yaklaşık 35 kişi istihdam ederken, bugün 11 kişilik ekip ile çalıştıkla­rını ve istihdamın yüzde 60’ının kadın olduğunu söyledi. Serdar Oğuz, globalde yıllık 3 milyar adet üretim kapasitesi ile faaliyet gösterdikl­erini ve globalde yaklaşık 200 kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

 ??  ?? Dondurma külahında küresel bir marka olan Waffel Meyer, Türkiye’de ikinci fabrika yatırımını planlıyor. Waffel Meyer Türkiye Genel Müdürü Serdar Oğuz, bir serbest bölgede ve tamamen ihracata dönük yatırım düşündükle­rini söyledi.
Dondurma külahında küresel bir marka olan Waffel Meyer, Türkiye’de ikinci fabrika yatırımını planlıyor. Waffel Meyer Türkiye Genel Müdürü Serdar Oğuz, bir serbest bölgede ve tamamen ihracata dönük yatırım düşündükle­rini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye