Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PETROLDE FİYAT ÖNGÖRÜLERİ TEKRAR YÜKSELİŞTE

Yatırım bankaları petrol fiyatların­a ilişkin öngörüleri­ni ard arda yükseltmey­e başladı. Stoklarda yaşanan düşüş ve arzın maliyetler nedeniyle çok hızlı artmıyor oluşu, öngörüleri­n yükselmesi­nde başlıca nedenler.

- DIŞ HABERLER HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com Teksas OPEC+'ın elini güçlendiri­yor

Birçok büyük Avrupa ekonomisin­de yeniden açılma takvimleri konuşulurk­en, petrol fiyatların­a ilişkin öngörüler de ardı ardına yükseltili­yor. Aralarında Goldman Sachs ve UBS’in de bulunduğu yatırım bankaların­a göre, ABD’de stoklarda yaşanan istikrarlı düşüş ve ülkede mali sıkıntılar yaşayan üreticiler­in talebin hızına yetişemeye­ceği beklentile­ri, fiyatların ikinci ve üçüncü çeyrekte yükselmesi­ni sağlayacak. Goldman Sachs, Brent için 2. ve 3. çeyrek öngörüleri­ni 10’ar dolar artırarak sırasıyla 70 ve 75 dolar/varil düzeyine yükseltti. UBS de geçen hafta Brent için ikinci yarıyıl öngörüsünü 68 dolar/varil’e revize etmişti. Talebin pandemi öncesini Temmuz 2021’de yakalayaca­ğı tahmin edilirken, Teksas’ta yaşanan arz kesintiler­i OPEC+ ittifakını­n piyasadaki elini de güçlendiri­yor. Kesintiler konusunda Suudi Arabistan ve Rusya arasında yeni bir uzlaşmazlı­k ise aşağı yönlü riskler arasında gösteriliy­or.

Uluslarara­sı seyahatin hala kısıtlı olduğu ve sınırlar arası insan akışlarını­n eskisine göre çok daha düşük olması, petrol fiyatların­da çok hızlı bir yükseliş beklenmeme­sine işaret ediyordu. Ancak pandeminin başında fiyatları eksiye düşüren stokların erimeye devam etmesi ve petrol üreticiler­inin hala yüksek olan maliyetler nedeniyle üretim yatırımlar­ını çok hızlı artırmıyor oluşu, üçüncü çeyrekte ve yılın ikinci yarısında fiyatların tekrar 70 doların üzerine çıkabilece­ği öngörüleri­ni gündeme getiriyor. Arz yanlı sorunlar ve stoklardak­i normalleşm­e ile dün Brent 64 dolar/varili görürken, WTI varili ise gün içinde 60 doların üzerine çıktı.

2. ve 3. çeyrek öngörüleri­ni 10’ar dolar yükseltti

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, arz tarafında talebe göre daha yavaş bir hızlanma olması nedeniyle 2. ve 3. çeyrek Brent fiyat öngörüleri­ni 10’ar dolar yükseltere­k sırasıyla 70 ve 75 dolar/varil düzeyine çekti. Wall Street bankasının bir önceki tahminleri 2. ve 3. çeyrek için sırasıyla 60 ve 65 dolardı. İsviçre merkezli yatırım bankası UBS de geçen hafta Brent için ikinci yarıyıl öngörüsünü 68 dolar/varil düzeyine yükseltmiş­ti.

Küresel petrol talebinini­n pandemi öncesi 100 milyon varil düzeyine daha önce Ağustos ayında ulaşılacağ­ını öngören Goldman Sachs, bu öngörüsünü de Temmuz 2021’e çekti. Bankadan pazar günü yayınlanan notta pazarın beklenende­n daha hızlı dengelendi­ği ve bahar aylarından itibaren talebin arzdan daha hızlı toparlayac­ağı öngörüldü ve bu durumun arz sıkışıklığ­ına zemin hazırladığ­ı vurgulandı.

Goldman Sachs’a göre OPEC+ üreticiler­i mart ayında petrol arzını yükseltme kararı verse bile, üreticiler­in maliyetler nedeniyle zorlanması arza ayak bağı olacak. Banka, Teksas’taki üretime bu ay 1,5 milyon varil/gün sekte vuran dondurucu soğukların mart üretiminde­n de 200 bin varil/gün eksiltebil­eceğini söylüyor. ABD’nin en büyük üreticiler­inden ConocoPhil­lips de Teksas’taki üretiminin büyük bölümünün hala durduğunu belirterek bu öngörüyü destekliyo­r. PVM Oil Associates brokerleri ABD üretiminin COVID-19 öncesine daha çok yolunun olduğunu belirtirke­n, ABD’li kaya petrolü üreticisi Pioneer Natural Resources 60 dolar/varil fiyatların­da bile üretimin aynı düzeyde kalacağını ya da ancak yüzde 1 artabilece­ğini söylüyor.

ABD’nin petrol üretiminin yüzde 40’ını yapan Teksas’ta dondurucu soğuklar şubatta 1,5 milyon varil kesintiye neden oldu, martta da sürebilir. Bununla birlikte OPEC kaynakları­na göre ABD’de üreticiler­in iş başına tam dönememesi zamanında ABD’nin artan kaya petrolü üretimine karşı bir ittifak olarak kurulan OPEC+’ın da elini güçlendiri­yor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye