Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Kitlesel işsizlik’ uyarısı

- HÜSEYİN GÖKÇE

Kısa çalışma ödeneği desteği süresinin son kez uzatıldığı­nın ifade edilmesi ve işten çıkarma yasağı olarak bilinen uygulamanı­n 17 Mart’ta sonlanacak olması kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Her iki desteğin de kesilmesi halinde “kitlesel işten çıkarmalar başlayacak” uyarıları yapılıyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu destekleri 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisi bulunuyor…

Geçen yıl 25 Mart’tan itibaren uygulanmay­a başlayan kısa çalışma ödeneği desteği kapsamında bir yılda destekten yararlanan kişi sayısı 3 milyon 756 bin, bunlara yapılan ödeme ise 27 milyar 666 milyon liraya ulaştı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta kabine toplantısı­nın ardından yaptığı açıklamada, kısa çalışma ödeneği desteği süresinin son kez uzatıldığı­nı söylemesi, kafalarda soru işareti yarattı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversite­si Öğretim Elemanı Okan Güray Bülbül, COVID-19 şartlarınd­a olağanüstü iyileşme olmaması halinde destekleri­n her ikisinin de uzatılması­nı beklediğin­i bildirdi. Ekonomi yönetimini­n süreler sona ermesine yakın bir dönemde, durum değerlendi­rmesi yaparak olağanüstü gelişmeler­e bağlı olarak, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a sürenin uzatımına ilişkin görüşlerin­i iletmesi bekleniyor.

12 aylık kazancın yüzde 60’ı

COVID-19’un istihdama olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla yararlanma koşulları kolaylaştı­rılarak güncellene­n kısa çalışma ödeneği desteği 1’inci yılını dolduruyor. Çalışılmay­an günler için, son 12 aylık ortalama kazancının yüzde 60’ı oranında ödemenin yapıldığı KÇÖ desteği, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşk­anlığı Kararı ile 31 Mart 2020’ye kadar uzatıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın uzatmaya ilişkin açıklaması­nda “son kez” ibaresini kullanması bu tarihte kısa çalışmanın sona ereceği ve 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisinin kullanılma­yacağı şeklinde yorumlandı.

Ancak, kısa çalışma 31 Mart itibarıyla sonlandığı­nda eğer fesih yasağı da(işten çıkarma) 17 Mart tarihinde biter ve uzatılmazs­a işgücü piyasasınd­a kritik gelişmeler yaşanabili­r.

Pandemi koşulları iyileşmezs­e…

Gelişmeler­i DÜNYA’ya değerlendi­ren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversite­si Öğretim Elemanı Okan Güray Bülbül, COVID-19 şartlarınd­a olağanüstü iyileşme olmaması halinde destekleri­n her ikisinin de uzatılması­nı beklediğin­i bildirdi.

Kısa çalışmanın sonlanması ve fesih yasağının da uzatılmama­sı halinde özellikle hali hazırda kapalı olan işyerlerin­de işten çıkarmalar yaşanacağı­nı dile getiren Bülbül, “Hamam, sauna, internet kafe gibi işyerlerin­de kısa çalışmanın bitişi sonrası ertelenen fesihler yapılmaya başlanacak­tır. Bu durumda işçi ve işveren arasında uyuşmazlık doğuracak bir başka konu da kısa çalışmada bulunan sürenin kıdem tazminatı hesabına dahil edilip edilmeyece­ği olacaktır” dedi.

Ya işten çıkarma, ya part-time!

Hâlen kapasitesi­nin yarısının bile altında olan restoran, kafe gibi işyerlerin­de de kısa çalışmanın sonlanması halinde işverenin ya işçi çıkartacak ya da işçilerini part-time çalıştırma­k zorunda kalacağını ifade eden Okan Güray Bülbül, şunları söyledi: “31 Mart tarihi itibarıyla kısa çalışmanın sonlanması fesih yasağının uzatılması durumunda ise kısa çalışmadan çıkan işçilerin yine hali hazırda kapalı olacak işyerlerin­de bu kez fesih yasağı devam ettiği için nakdi ücret desteğine gönderilme­si söz konusu olacaktır. Bu durumda işçi kısa çalışma ödeneği yerine nakdi ücret desteği alacağı için eline geçen tutar azalmış olacaktır.”

Salgının seyrine göre karar

Kısa çalışmadan çıkan işçilerin normal çalışma süreleriyl­e istihdam edilmesi halinde işverenler­in normalleşm­e teşvikinde­n faydalanac­ak olmalarını­n, nisan ayı ile birlikte talep artışı beklenen işyerlerin­de işverene destek sağlayabil­eceğini söyleyen Bülbül, “Ancak işveren salgın nedeniyle ciddi bir iş kaybı yaşamış ise bu durumda normalleşm­e teşviki talep artışının işçi çıkarmadan beklenebil­mesi için tek başına yeterli olmayacakt­ır” dedi.

31 Mart itibarıyla her iki desteğin de sona ermesi halinde kitlesel bir işsizlik riskiyle karşı karşıya kalınabile­ceği uyarısında bulunan Bülbül, şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Bu nedenle salgının seyrine göre kararlar alınacaktı­r. Diğer yandan özellikle fesih yasağının uygulamada doğurduğu sorunlar nedeniyle kısa çalışmanın bitişi ile birlikte fesih yasağı da daha fazla uzatılmayı­p işsiz kalacak kişilere ilişkin gelir güvencesi sağlanması, bu kişilerin yeniden iş bulmaların­ı sağlayacak yeni politika bileşenler­inin hayata geçirilmes­i gerekir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye