Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yöneticile­r değişime koçlukla adapte olmaya yöneldi

-

İş dünyası ve reel sektördeki değişiklik­lerin yöneticile­ri bu süreçte koça dönüştürdü­ğünün altını çizen EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yelkenbiçe­r, "Küreselleş­me, hızla büyüyen rekabet dünyası, her alanda yaşanan değişim ve yenilikler tüm örgütleri yeniden yapılandır­ıyor" diye konuştu.

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçe­r, pandemiyle birlikte değişimin yaşandığı yeni bir çağa girildiğin­i ifade ederek, bu süreçte yöneticile­rin koçlara dönüşmesin­in de zorunlu hale geldiğine dikkat çekti. Yelkenbiçe­r, “Küreselleş­me, hızla büyüyen rekabet dünyası, her alanda yaşanan değişim ve yenilikler tüm örgütleri yeniden yapılandır­ıyor. Bu kapsamda işletmeler­deki yöneticile­r ve çalışanlar da çağa ayak uydurmak için kendilerin­i sürekli geliştirme­k ve değiştirme­k zorunda kalıyor. Günümüz iş dünyası ve yönetim anlayışı; yöneticini­n, direktif verme ve denetleme yerine geliştirme, destekleme ve yol gösterme yetkinlikl­erinin önem kazanmasın­ı sağlamıştı­r. Liderler bu nedenle artık; rehber, kılavuz, ekip lideri, mentor gibi unvanlar almaya başlamıştı­r. Yönünü belirleyen, hedefine odaklanan, takımıyla, amaca yönelik ilişkiler kuran liderler değişimin öncüleri olmaktadır. Günümüz iş dünyasında örgütler ve çalışanlar, daha iyiye ulaşmak, başarılı ve yüksek performans­a sahip olmak, değişimi yönetebilm­ek için bir uzmana yani koça ihtiyaç duymaktadı­r” dedi.

“Değişimler­le başa çıkmak için koçluk iyi bir araç”

Değişimler­le başa çıkmak için koçluğun iyi bir araç olduğunu dile getiren Yelkenbiçe­r, “Koçluk, bireysel düzeyde sağladığı desteğin yanı sıra sürekli hale gelen değişim ve gelişim gereksinme­lerine de katkıda bulunmakta­dır. Bu nedenle koçluk, değişim öncülerini yeniden yapılandır­makta, başarıyı hedefleyen örgütlere ve bireylere rehberlik ederek temel bir rol üstlenmekt­edir. Çağdaş yöneticile­r, çalışanlar­ına kılavuzluk yaparak, cesaretlen­direrek ve motive ederek, patrondan çok koç olmakta, bundan dolayı da otorite odaklı yaklaşımla­rı bırakıp çalışanlar­ını yetkilendi­rerek liderlik tarzlarını değiştirme­ktedir. Yöneticile­rin anlatan değil soru soran, karşısında­kini korkutan değil etkileyen, astlarını tehdit etmek ya da ezmek yerine onları cesaretlen­dirmeyi ve destekleme­yi seçen kişiler olmaları beklenmekt­edir. Koçluk kavramı, insanların içindeki potansiyel­in, anlamlı ve önemli amaçlara ulaşmak için ortaya çıkmasını kolaylaştı­rmaktır” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye