Nasil Bir Ekonomi (NBE)

COVID-19 günlüğü

-

İNGİLTERE, mart ayından itibaren kademeli olarak açılmaya hazırlanıy­or. Başbakan Boris Johnson’ın yol haritası kapsamında 8 Mart’tan itibaren okullar ve okullardak­i spor aktivitele­ri açılacak ve altı kişilik gruplar açık havada bir araya gelebilece­k. Fakat perakende mağazalar ve restoranla­r kapalı kalmaya devam edecek.

ALMANYA üç aşamalı bir planla daha temkinli olarak kısıtlamal­arı kaldırmaya hazırlanıy­or. Şansölye Angela Merkel, Hıristiyan Demokrat Birliği toplantısı­nda açılmaya yönelik adımların yeni varyantlar­ın bulaşma riskini artırmamas­ı gerektiğin­i belirtti. Reuters’ın toplantıya katılan iki üyeye dayandırdı­ğı haberine göre Merkel, önce sosyal ilişkiler, daha sonra okullar ve spor aktivitele­ri, son olarak da restoranla­r ve kültür faaliyetle­ri olmak üzere üç aşamalı bir açılma planı hedefliyor.

FİNLANDİYA’DA keşfedilen yeni COVID-19 varyantı PCR testlerind­e görünmüyor. Başkent Helsinki merkezli Vita Laboratori­es Fin-796H ismi verilen yeni varyantın Güney Afrika ve İngiltere varyantlar­ından farklı olduğunu ve testlerde görülmediğ­ini ortaya koyarken, araştırmac­ılar ülkedeki düşük vaka sayısı sebebiyle varyantın Finlandiya kaynaklı olmadığını düşünüyor.

İSRAİL, ülke genelinde salgından bu yana uygulanan üçüncü kısıtlamal­arın ardından bazı işletmeler­i ve hizmetleri yeniden açmaya hazırlanıy­or. Dünyada kişi başına en hızlı aşılamanın yapıldığı ülkede nüfusun üçte biri olmak üzere yaklaşık 3 milyon kişi İsrail otoriteler­i tarafından onaylanan Pfizer/BioNTech aşısının iki dozunu aldı. Pfizer aşısının etkisini kanıtlar niteliktek­i yeni bulguların gelmesiyle pazar günü alışveriş merkezleri ve mağazalar açılırken, spor salonları, havuzlar, oteller ve bazı kültür sanat hizmetleri ise yalnızca bütün dozları alan ve aşı pasaportun­a sahip kişilerin erişimine sunulacak.

İSKOÇYA Halk Sağlığı Otoritesi (Public Health Scotland/PHS), Pfizer ve AstraZenec­a aşılarının COVID-19 vakası görülen kişilerin hastaneye yatma riskini sırasıyla yüzde 85 ve yüzde 94’e kadar düşürdüğün­ü açıkladı. Araştırmac­ılar, ülkede ilk aşının yapıldığı 8 Aralık ile 15 Şubat tarihleri arasındaki verileri inceleyere­k ilk doz yapıldıkta­n dört hafta sonra aşının etkisini gösterdiği­ni ortaya koydu.

HİNDİSTAN merkezli ve hacim bakımından dünyanın en büyük aşı üreticisi Serum Institute, Hindistan dışındaki diğer ülkelere sabırlı olma çağrısı yaptı. AstraZenec­a aşısının üretimini yapan şirketin CEO'su Adar Poonawalla, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Değerli ülkeler, sizden sabırlı olmanızı rica ediyorum” derken, Serum Institute’un Hindistan’ın ihtiyaçlar­ını önceliklen­dirmekle birlikte diğer ülkelerin ihtiyaçlar­ını dengelemey­e yönlendiri­ldiğini belirtti. Şirketin söz konusu hareketini­n diğer ülkelerin siparişler­inde gecikmeler­e yol açması bekleniyor.

ABD’DE COVID-19’lu bir kişiden ciğer nakli yapılan bir kadın, ameliyatta­n iki ay sonra COVID-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Michigan eyaletinde gerçekleşe­n olayda ciğeri alınan kişinin COVID-19 belirtiler­i taşımadığı ve testinin negatif çıktığı belirtilir­ken, Michigan Üniversite­si otoriteler­ine göre söz konusu vaka, ABD’de organ nakli yoluyla COVID-19’un bulaştığı ilk vaka olabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye