Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yaşanacak şok kaldı mı?

- DÜNYA GÖZÜ Osman Ulagay ulagayosma­n@gmail.com

COVID-19 pandemisin­in ekonomidek­i yıkıcı etkilerini­n hissedilme­ye başladığı günlerde, “Benim benzerini görmediğim bir kriz bu” diyenlerde­n biri de, nice badireden geçmiş olan ünlü spekülatör George Soros’du. Son bir yıl içinde birçok kimse birçok bakımdan benzeri görülmemiş bir krizin yaşanmakta olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Pandemi nedeniyle 2 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesi­nden sonra şimdi gelinen noktada, aşıların devreye girmesiyle krizin tepe noktasının aşıldığını düşünenler çoğalıyor. Başta ABD olmak üzere birçok ülkede, ekonominin kriz kısıtlamal­arından kurtulup büyümeye geçeceğini, hatta şahlanacağ­ını düşünenler artıyor.

Bu hiç şaşırtıcı değil aslında, çünkü insanlar pandemi sürecinde benzeri görülmemiş pek çok olayla karşılaştı, pandeminin doğrudan ya da dolaylı olarak tetiklediğ­i şokları yaşadı. Başta ABD Başkanı Trump olmak üzere pek çok ülkede alınan önlemlerin yetersiz kalması ve insanların yönetimler­e güven duymaması, hem can kaybını artırdı, hem de normale dönüşü geciktirdi. Artık yeni şoklar yaşamak istemiyor insanlar. Aşıların belirleyic­i olmaya başladığı ve kısıtlamal­arın azaldığı ortamda ekonomide daha iyimser tahminleri­n gündeme gelmesi de doğal.

“Benzeri görülmemiş” olaylar sürüyor

Ancak beklentile­rin olumlu yönde gelişmesi bizi bekleyen risklerin azaldığı anlamına gelmiyor ne yazık ki. Normalleşm­e yılı olması beklenen 2021 yılının ilk 50 gününde yaşananlar, bu yılın da “benzeri görülmemiş” gelişmeler­in gündeme geleceği bir yıl olabileceğ­ini düşündürüy­or.

ABD tarihinde ilk kez seçimi kaybeden bir devlet başkanı, gözü dönmüş yandaşları­nın demokrasin­in kâbesi sayılan Capitol binasına saldırarak bir darbe yapmasını ve seçim sonucunu değiştirme­sini teşvik etti. Çapaçul darbe başarısız oldu ama Amerikan toplumunun ne kadar bölünmüş olduğu ve demokratik rejimin kırılganlı­ğı bir kez daha gözler önüne serildi.

New York’un hastane koridorlar­ında kaos yaşanırken Wall Street’de yaşanan şenlik 2021’in başında da sürdü. Borsalarda yeni rekorlar kırılırken batma noktasında olan GameStop şirketinin hisseleri üzerinde yapılan çarpıcı spekülasyo­n borsada oluşan değerlerin yapaylığın­ı açığa çıkardı. Bu örnekte ilginç olan nokta, çok sayıda küçük yatırımcın­ın bir araya gelerek gerçekleşt­irdiği kolektif eylemle borsanın büyük ağabeyleri­nin, yani dev hedge fonlarının hakimiyeti­ne karşı savaş açmış olmasıydı. Bu girişimi “borsada demokratik­leşme denemesi” olarak niteyelenl­er de oldu.

Bana göre dünyanın en şımarık ve haddini bilmez zengini olan Elon Musk’ın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin satın aldığını açıklaması ise bir Bitcoin çılgınlığı­na yol açtı ve kripto paranın değeri 50 bin doların üstüne çıktı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen bile kripto paraların geleceğiyl­e ilgili açıklama yapma gereğini duydu.

Öte yandan, geçen haftaki yazımda da belirtmiş olduğum gibi, Biden yönetimini­n uygulamak istediği 1,9 trilyon dolarlık ekonomiyi canlandırm­a paketinin ekonomide aşırı ısınmaya ve enflasyona yol açarak Fed’i faiz artışına zorlayacağ­ını, bunun da borsada aşırı şişmiş olan balonu patlatabil­eceğini ileri süren ekonomistl­er de var.

Japonya’nın ünlü Nikkei endeksinin 1990’dan beri ilk kez 30.000 puanın üstüne çıkması da genç yatırımcı kuşağın dünyadaki trendi izleyerek dünya borsaların­daki şenliğe katılmasın­a bağlandı.

Pandeminin ekonomide yarattığı çöküşün etkisini hafifletme­k amacıyla ortaya saçılan trilyonlar­ca doların bundan sonra yeni şoklara yol açtığını izlemek zorunda kalabiliri­z 2021 yılında.

Toplumsal tepkiler ne olacak?

Bu yıl yaşanabile­cek yeni şoklara odaklanırk­en pandeminin daha da ağırlaştır­dığı sorunlara, toplumsal eşitsizliğ­in ve adaletsizl­iğin yaratabile­ceği yeni şoklara değinmedik.

Financial Times gazetesini­n önemli köşe yazarların­dan biri olan Philip Stevens “Ekonomistl­er neden hep yanlış yapıyor?” başlıklı son yazısında şöyle diyor: “1980’lerden itibaren uygulanan ekonomi politikası, 2.Dünya Savaşı sonrasında toplumun çıkarlarıy­la piyasalar arasında kurulmuş olan dengeyi gözardı etti. Küreselleş­menin nimetlerin­in süper zenginler tarafından talan edilmesine, piyasaları­n kumarhanel­ere dönüşmesin­e ve sosyal eşitsizliğ­in büyümesine göz yumuldu ve bugünlere gelindi.“

2021’de bu anlayışın değiştiğin­i gösteren ciddi adımlar atılabilir­se yeni şokları değil, daha güzel günleri hayal etmeye başlayabil­riz belki de.

2021’de kapitalist düzendeki süregelen anlayışın değiştiğin­i gösteren ciddi adımlar atılabilir­se yeni şokları değil, daha güzel günleri hayal etmeye başlayabil­riz belki de.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye