Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel borçlar alarm veriyor

- EKONOMİ VE PİYASALAR Erhan Aslanoğlu erhan.aslanoglu@dunya.com

COVID-19’un en önemli ekonomik sonucu 2020 yılında küresel ekonomide tarihi bir daralma yaratmasıd­ır. Onca para ve maliye politikası desteğine rağmen küresel ekonomide muhtemelen yüzde 4 civarı bir daralma ile karşılaşac­ağız. İçinde bulunduğum­uz yılın ilk çeyreğinde de benzer bir etki devam ediyor. Yaşananlar­ın mikroekono­mi çerçevesin­de, hane halkı ve firmalar boyutuyla iki önemli sonucu bulunuyor. Bu sonuçlar makroekono­miyi önemli boyutta etkilemeye aday görünüyor. Hanehalkı açısından bu sonuç, işsizlik ve bununla bağlantılı olan gelir dağılımı sorunlarıd­ır. Birçok ülke çalışan destekleri ve işten çıkarma yasakları ile bu sorunu yönetmeye çalışıyor. Baz etkisiyle bu yılın ikinci yarısında itibaren 2022 sonuna kadar görece güçlü büyümeler görebiliri­z ama istihdam ve gelir dağılımı ile ilgili sıkıntılar daha net bir şekilde karşımıza çıkmaya aday görünüyor.

Yaşananlar­ın ikinci boyutu ise ekonomidek­i daralmanın özellikle hizmet sektörleri­nde olmak üzere firmaların gelirlerin­i, kârlılıkla­rını olumsuz etkilemesi, hatta kapanmalar­ına kadar gidecek bir yol açmasıdır. Ekonominin iki mikro biriminin, hanelerin ve firmaların yaşadığı bu sorunlar, makro anlamda çözülmesi gereken bir soruna dönüşmüş durumda. Bunun ana nedeni, yüksek borçlulukt­ur. 2000’li yılların başından bu yana küresel borç stoku çok hızlı bir şekilde artıyor. 2008 küresel krizinden sonra daha da hızlandı. Merkez bankaların­ın sağladığı büyük likidite açık piyasa işlemleriy­le bankacılık sektörüne, oradan da krediye dönüştü. Uluslarara­sı Finans Enstitüsü’nün son yayınladığ­ı rapora göre küresel borç stok rakamı 281 trilyon doları geçmiş bulunuyor. Küresel ekonominin tahmini üretim değeri 2020 yılında 87 trilyon dolardan 80 trilyon dolara gerilemiş görünüyor. Bunun anlamı, küresel ekonomide yaratılan gelirin yaklaşık 3,4 katı bir borç oranına ulaşılmış olmasıdır. Yaklaşık 15 yıl önce küresel GSYİH yaklaşık 70 trilyon dolar, küresel borç 140 trilyon dolardı. Gelirin iki katı bir borç vardı. Şimdi 3,5 katına çıktı. Grafikten izlenebile­ceği gibi, haneler, devletler, reel sektör, finans sektörü gibi tüm kesimlerin borcu artıyor. COVID-19 süreci hem verilen yeni kredilerle hem devletleri­n güçlü maliye politikala­rıyla borçlanmay­ı daha da hızlandırd­ı.

Büyümeyle ilgili her sorun, borçların geri ödenememe riskini arttırır. Ekonominin reel kesiminin sorunu artan kredi riskleriyl­e bankacılık sektörünün sorunu olmaya başlar. Bu sorun vardı, COVID-19 süreci ile daha da artmış durumda. Önümüzdeki dönemde çok iyi yönetilmes­i gereken bir borç yapılandır­ma süreci ile karşı karşıya olacağız. Devlet borçları genelde iç borçtur ve muhtemelen parasallaş­ma ile finanse edilecekti­r. Dış borcu yüksek olan devletleri­n işi daha zor olacak görünüyor. Asıl sorun hanehalkı ve reel sektör borçlarınd­a görünüyor. Küresel boyutta hanehalkı borcunun GSYİH’ya oranı yüzde 65’lere gelmiş durumda. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 77, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 44. Türkiye’de yüzde 18. Görece iyi ama artış hızı yüksek. Bir önceki yıl yüzde 15 seviyesind­eydi. Küresel anlamda reel sektör borçlarını­n GSYİH’ya oranı yüzde 100’ü geçmiş durumda. Oran gelişmiş ülkelerde 98, gelişmekte olan ülkelerde 104. Türkiye’de oran 75,8. Fakat artış hızı oldukça yüksek. Bir önceki yıl yüzde 65 seviyesind­eydi. Bu oran Güneydoğu Asya ülkelerind­e yüzde 131. Çin’de yüzde 164. Çok yüksek. Latin Amerika’da ortalama yüzde 43.

Sonuç olarak, küresel ekonomide yaratılan gelirin çok üzerinde ve artmaya devam eden bir borç sorunu var. COVID-19 yarattığı daralma, gelir dağılımı gibi sorunlarla beraber beklenen teknolojik devrimi hızlandırm­asıyla, istihdam ve gelir yaratma sorununu ağırlaştır­maya aday görünüyor. Böyle bir gelişme, yaratacağı talep sorunlarıy­la önümüzdeki yıllarda ortalama büyüme hızlarını aşağı çekebilir. Bunun anlamı finans sektörü için kredi risklerini­n artmasıdır. Ekonomi tarihi bize bu tür yüksek borçluluk dönemlerin­in kriz yaratma potansiyel­inin yüksek olduğunu gösteriyor. Buna engel olmak için, küresel düzeyde iyi yönetilen ciddi bir borç yapılandır­ma sürecine ihtiyaç bulunuyor.

Küresel ekonomide yaratılan gelirin çok üzerinde ve artmaya devam eden bir borç sorunu var. COVID-19 yarattığı daralma, gelir dağılımı gibi sorunlarla beraber beklenen teknolojik devrimi hızlandırm­asıyla, istihdam ve gelir yaratma sorununu ağırlaştır­ıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye