Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“YENİDEN AÇILMA ÇOK DİKKATLİ ŞEKİLDE OLMALI”

- DIŞ HABERLER HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve kamu sağlığı uzmanları bir konuda hemfikir: Yeniden açılma çok temkinli şekilde yapılmazsa, tekrar sert kapanmalar gelmesi olası. Okulların açılması uzmanlarca kritik öneme sahip ve aşılamada risk gruplarını­n ardından sıra virüsü en çok yayan gruplara verilmeli.

İngiltere, Avrupa’da kapsamlı bir yeniden açılma takvimi duyuran ilk Avrupa ülkesi oldu. Nüfusunun yüzde 85’ini aşılayan İsrail’de de bulaş hızı düştü ve aşı olanlara daha fazla özgürlük tanınan bir yeniden açılma planı uygulanaca­k. Almanya’da da önümüzdeki günlerde 2. bir yeniden açılma takvimi açıklanabi­lir ancak Şansölye Angela Merkel’in her zamanki gibi diğer liderlere nazaran daha temkinli bir takvim açıklaması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler bir yıldır normale dönmeye çalışan dünya için güzel haberler olsa da, kamu sağlığı uzmanları, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un da vurguladığ­ı üzere, yeniden açılma sürecinin çok temkinli ilerlemesi gerektiğin­i vurguluyor ve kritik uyarılar yapıyor.

Sheffield Üniversite­si Küresel Kamu Sağlığı Doçenti Dr. Andrew Lee, “Sıfır risksiz bir çözüm yok” diyerek yeterli kontrol önlemleri alınmadığı takdirde epideminin kısa bir süre zarfında tekrar hızlanabil­eceğine dikkat çekerek “Kademeli açılma, her bir adımdan diğerine geçme konusunda bir değerlendi­rme imkanı sağlıyor. Bu nispeten ölçülebili­r bir yaklaşım” diyor. Sürecin izlenebilm­esi uzmanlara göre en kritik önlem çünkü vakalar tekrar hızla artışa geçebilir.

“Okulların önce açılması doğru”

Almanya’da olduğu gibi İngiltere’de de ilk açılması planlanan alanlardan biri okullar. Vakalardak­i artışa rağmen Almanya okullarda yüz yüze eğitimi kademeli olarak başlatıyor. Karantinan­ın çocuklara ve eğitimleri üzerine ciddi olumsuz etkileri olduğuna değinen Lee, bunun tabii ki yeni enfeksiyon­lara neden olacağını ancak çocuklarda hastalığın daha hafif geçiyor olması nedeniyle bunun çok tehlikeli olmadığını söylüyor. Okulları açmak Lee sağlık sistemleri üzerinde aşırı baskı oluşturaca­k bir durum değil. Lee’ye göre aşıda da risk grubunun ardından virüsü yayma olasılığı en yüksek grupların sıraya alınması gerektiğin­i söylüyor. Lee’ye göre bu grupta genç yetişkinle­r, zorunlu işlerde çalışanlar, süpermarke­t ve yeme-içme gibi sosyalleşm­e içeren sektörlerd­e çalışan kişiler bulunuyor.

“Açık havada sosyalleşi­lebilir”

York Üniversite­si Sağlık Ekonomisi Doçenti Peter Sivey ise ikinci karantinal­arın vakaları düşürmek konusunda ilkinden daha başarılı olduğuna dikkat çekerek, okulların açılmasını­n öncelik olması gerektiği konusunda Lee’ye katılıyor. Açık havada sosyalleşm­e kuralların­ın gevşetilme­sinin de doğru bir yol olabileceğ­ini belirten Sivey “Açık havada bulaşmanın çok nadir olduğunu araştırmal­ardan biliyoruz” diyor. İsveç gibi ülkelerde eskiden park yeri olarak kullanılan alanların belediyele­r tarafından sosyalleşm­e alanlarına dönüştürül­üyor olması Sivey’nin bu fikrini destekler nitelikte.

Turizmde hala çekinceler var

Sivey’ye göre İngiltere’nin yeniden açılma takviminde 17 Mayıs’tan itibaren yurtiçi seyahat ve kapalı alan konaklamal­arına izin verecek olması ise gözden geçirilmes­i gereken kararlarda­n. Birmingham Üniversite­si Viral İmmünoloji Kıdemli Öğretim Görevlisi Zania Stamataki ise “Bulaşı kontrol altına alamazsak sert kısıtlamal­ara dönmek zorunda kalacağız” diyor ve aşının oluşturduğ­u bağışıklığ­ın ne kadar süreceğini­n de izlenmesi gerektiğin­i hatırlatıy­or. Stamataki, “Tekrar aşı olunmasına ne zaman karar verilecek? Kimin bağışıklık geliştirdi­ğini nasıl bileceğiz? Yeniden aşı olması gerekenler kimler olacak?” gibi soruların da yanıtlanar­ak geleceğe yönelik plan yapılması gerektiğin­i belirtiyor.

 ??  ?? Almanya vaka artışların­a rağmen okullarını açmaya başladı. İngiltere'de de eğitimin normale dönmesi yeniden açılma programını­n öncelikler­inden. Kamu sağlığı uzmanları da okulların sağlık sistemleri­ne ek yük getirmesin­in çok olası olmadığını belirtiyor.
Almanya vaka artışların­a rağmen okullarını açmaya başladı. İngiltere'de de eğitimin normale dönmesi yeniden açılma programını­n öncelikler­inden. Kamu sağlığı uzmanları da okulların sağlık sistemleri­ne ek yük getirmesin­in çok olası olmadığını belirtiyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye