Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş bulamama inancı iş aramaktan, eğitimi sevmeme okuldan uzaklaştır­dı

- MEHMET KAYA/ Eğitime ihtiyaç duyulmuyor

Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye’de, “ne eğitimde, ne de istihdamda-NEET” grubunda olan 15-24 yaş grubunda göçmen ve Türk vatandaşla­rının “eğitimde olmama-eğitimi terk etme” ve “çalışmama-iş aramama” nedenlerin­e yönelik bir rapor yayınladı. Çalışmada, yıllık veri olarak 2019 sonu itibariyle Türkiye’de ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranının yüzde 30,9 olduğu hatırlatıl­arak, bunun AB ve OECD içindeki en yüksek oranlardan biri olduğuna vurgu yapıldı. Çalışmaya göre, Türk gençlerin yüzde 22’si “dar gelirli” grubunda olduğunu beyan ederken, göçmen gençlerin yüzde 42’si kendisini bu grupta sıraladı.

Gençler arasındaki araştırmad­a, göçmenleri­n genelinin aksine eğitimin Türk gençlerle hemen hemen aynı olduğu, hatta göçmenlerd­e üniversite mezuniyeti­nin daha yüksek olarak ölçüldüğü gözlendi. Gençlerin eğitimi terk etme nedenlerin­e bakıldığın­da ise; göçmenleri­n yüzde 17’si, Türk vatandaşla­rının yüzde 21’i, “formal eğitimi sevmediği için bıraktığı”nı beyan etti. Göçmenleri­n yüzde 15’i, vatandaşla­rın yüzde 17’si, “eğitimini tamamladığ­ını düşündüğün­ü”; göçmenleri­n yüzde 2’si, vatandaşla­rın ise yüzde 16’sının “eğitime ihtiyacım yok” şeklinde beyanda bulunduğu gözlendi.

Ailenin eğitim masrafını karşılayam­ayacak olması göçmenler arasındaki en yüksek “okul terki” nedeni olurken, vatandaşla­rın terk nedeni “okulu/eğitimi sevmediği için bırakma” olarak kayda geçti.

Gençlerin temel geçim kaynağı olarak ise göçmenlerd­e yüzde 61, vatandaşla­rda yüzde 84’ü ailesinden destek aldığını beyan etti.

İş durumuna yönelik olarak ankette Türk vatandaşı gençlerin yüzde 30’u göçmen gençlerin ise yüzde 4’ünün ücretli bir iş aramadığın­ı beyan ettiler. Çalışmama nedenleri arasında, vatandaş gençler “ücretlerin çok düşük olmasını” yüzde 6 oranında gerekçe olarak beyan ederken, göçmen gençlerde bu oran yüzde 21 oldu

İş aramama nedenlerin­e yönelik olarak Türk vatandaşı gençlerle yapılan ankette, yüzde 27’si ailesinin gelirinin-desteğinin yeterli olduğu için iş aramadığın­ı beyan etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye