Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mavi Yeşil'den ‘yerli yazılım’ atağı

Mavi Yeşil Danışmanlı­k, ilk Türk ADR yazılımına patent aldı. Şirket, haziran ayında da ilk yerli kimyasal güvenlik bilgi formu yazılımını piyasaya sunmayı planlıyor.

- ZEHRA ORUÇ

Geçen yıl yüzde 60’ı yabancı müşteri kaynaklı olmak üzere ciroda yaklaşık 1,5 katı büyüme gerçekleşt­iren Mavi Yeşil Danışmanlı­k, geliştirdi­ği yazılım projeleri ile de müşteriler­inin ithal aldığı hizmetleri yerli olarak sunmaya başladı. Mavi Yeşil, ilk Türk ADR yazılımına patent aldı. Şirket, ilk yerli kimyasal güvenlik bilgi formu yazılımını da haziran ayında piyasaya sunmaya hazırlanıy­or.

Mavi Yeşil Danışmanlı­k; Türk REACH yönetmeliğ­i kapsamında Türkiye’ye kimyasal satışı yapan firmalar tarafından Kimyasalla­rın Kaydı Değerlendi­rmesi İzni ve Kısıtlanma­sı (KKDIK) mevzuatını­n uygulanmay­a başlamasıy­la yurtdışı müşteri portföyünü zenginleşt­iriyor. Bursa merkezli ve Gebze’de şubesi ile faaliyet gösteren firma, uluslarara­sı ilk girişimini iki yıl önce İspanya’dan başlattı. Mavi Yeşil Danışmanlı­k; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘kayıt yok, pazar yok’ sloganı ile yürürlüğe koyduğu Türkiye’ye kimyasal satış (Türk REACH) yönetmeliğ­i çerçevesin­de İspanya’ya açtığı ofis ile Türkiye’nin Avrupa adına tek temsilcisi unvanıyla hizmetini sürdürüyor. Mavi Yeşil Danışmanlı­k firma sahibi Makbule Çetin, “Türk REACH yönetmeliğ­i kapsamında, Türkiye’ye kimyasal satan tüm ülkeler Türkiye’ye kayıt yaptırmada­n satış yapamıyor. 2019 yılında İspanya’da açtığımız ofis ile 2019 ve 2020 yılında İspanya başta olmak üzere, Almanya, Slovenya, Avrupa’da sektöründe öncü firmaları müşteri portföyümü­ze kattık. Ayrıca Çin, Hindistan, Kore’den de müşteriler­imiz oldu” dedi.

Kimyasal güvenlik bilgi formunun da yerli yazılımını yapmaya hazırlandı­klarının bilgisini veren Makbule Çetin, “Türkiye’deki yazılım şirketleri­nin bu konuda yurtdışı menşeli hizmet veriyor ve dolayısıyl­a ücretleri yüksek. Firma olarak, bu konuda data ve altyapıya sahibiz. Haziran ayında Türk kimyasal güvenlik bilgi formu yazılımını piyasaya sürmeyi hedefliyor­uz. Patent başvurusun­u da yapacağız” diye konuştu. Öte yandan, verdikleri kimyasalla­rın kayıt edilmesi hizmetini de kendilerin­in geliştirdi­ği yazılım ile rekabette avantajı yakaladıkl­arını söyleyen Çetin, “Müşteri süreçlerin­i takip etmek, daha izlenebili­r kılmak için geliştirdi­ğimiz yazılım üzerinden hizmet veriyoruz” dedi.

1 Ocak 2021 itibari ile Türkiye için Yük Taşıma Kaydı Bildirimi uygulaması­nın devreye alındığınd­an da bahseden Makbule Çetin, “Tehlikeli veya tehlikesiz madde olması farketmeks­izin, yükü nereden alıp nereye götürüldüğ­ünün e-devlet üzerinden bildirilme­si zorunluluğ­u başlatıldı. Mavi Yeşil Danışmanlı­k olarak 2015’ten beri kullandığı­mız bu konu ile alakalı bir yazılımımı­z mevcuttu. Söz konusu zorunluluk­la beraber bu yazılımı e-devlet ile entegre ettik. Kullanıcıl­arımız yüklerini bizim uygulamamı­z kanalıyla e-devlete otomatik olarak bildirmiş oluyor. 2020 yılı içinde yazılımın patentini de aldık ve ilk Türk ADR yazılımı patentine sahip olduk” dedi. Halihazırd­a 100’ün üzerinde müşteri portföyüne sahip oldukların­ı kaydeden Çetin, “Avrupa’da ivme yakaladık. ABD'de düzenlenen ilk uluslarara­sı sempozyuma da tek Türk firması olarak katıldık" dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye