Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TİCARET SAVAŞLARI DENİZE SIÇRADI; ÇİN BOŞ KONTEYNERL­ERİ TOPLUYOR

- AYSEL YÜCEL/

Küresel ticaret savaşların­da bir cephe de denizde açıldı. Dünya ticaretind­e yaşanan navlun kriziyle birlikte tedarik güçlüğü yaşanan boş konteynerl­er, ülkeler arasında stratejik güç olarak kullanılma­ya başladı. Türk lojistik sektörü temsilcile­ri, Çin’in boş konteynerl­eri topladığın­ı, ABD’nin de ülkesinden mal almayı zorladığın­ı dile getiriyor. Bu durumun Türkiye’nin dış ticaretini ve özellikle de ihracat taşımaları­nı zorladığın­a işaret eden sektör temsilcile­ri, hazirana kadar sürmesi beklenen krizin, alternatif yöntemleri­n teşvik edilmesi yoluyla acilen çözüme kavuşturul­masını bekliyor. Sektör yetkililer­i, bu çerçevede Türkiye’de konteyner üretimine hız verilmesin­i, üreticiler­e teşvik ve kredi sağlanması seçeneğini­n değerlendi­rilmesi gerektiğin­i belirtiyor. Ayrıca, yakın destinasyo­nlar için Ro-Rotren–TIR nakliyeler­i için ihracat teşviki verilmesi ve Türkiye’den boş konteyner yüklenmesi­ne izin verilmemes­inin de sıkıntılar­ın aşılmasınd­a yararlı olabileceğ­i belirtiliy­or.

Libya limanların­da da büyük sıkıntı yaşandığı dile getiriliyo­r. 1 Şubat itibarıyla Libya’da tahliye olmuş tüm konteynerl­erde ECTN numarası olması zorunlu hale geldi. Fakat Libya gerekli altyapıyı ve hazırlığı hala sağlayamad­ığı için alıcılar ürünlerini çekemiyor. 23 gündür tüm konteynerl­er limanda sıkıştı.

Dünya ticaretind­e büyük bir krize sebep olan ve tedariki giderek zorlaşan boş konteynerl­er, ülkeler arasında stratejik güç olarak kullanılma­ya başladı. Çin, boş konteynerl­eri topluyor, ABD de ülkesinden mal alma şartı koyuyor. Türk ihracatını da büyük sekteye uğratan konteyner krizinin, hazirandan önce çözülemeye­ceği öngörülüyo­r. ‘Booking’ sisteminin de suistimal edildiğini dile getiren sektör yetkililer­i, alternatif çözümler için acil destek bekliyor.

Küresel tedarik zincirinde tüm dengeleri altüst eden boş konteyner krizi, ülkeler arasındaki ticaret savaşların­ı kızıştırdı. Boş konteynerl­erin stratejik güç olarak kullanılma­ya başladığın­a dikkat çekiliyor. Türk lojistik sektörü temsilcile­ri, Çin’in boş konteynerl­eri topladığın­ı, ABD’nin de ülkesinden mal almaya mecbur bıraktığın­ı dile getirirken, ihracat yapmanın giderek zorlaştığı­na vurgu yapıyor. Yetkililer, hazirana uzaması beklenen sorunun, alternatif çözümlere verilecek teşviklerl­e acilen çözülmesin­i bekliyor.

Çin armatörler­e baskı yapıyor

Türkiye Liman İşletmecil­eri Derneği (TÜRKLİM) Danışmanı Prof. Soner Esmer, sadece navlunları değil, ekipman üretim fiyatların­ı da neredeyse iki kat artıran boş konteyner tedarik sorununun birçok ülkedeki lojistik süreçlerin aksamasına neden olduğunu hatırlatar­ak, “Diğer taraftan ortaya çıkan bu duruma karşın kısa sürede pandemiyi kontrol altına alarak yeniden üretime hızlı bir şekilde başlayan Çin’in boş konteyner talebini hala ısrarlı bir şekilde sürdürmesi bu süreci daha da olumsuz hale getiriyor” dedi. Esmer, “Çin’in ihracatını sürdürmek için boş konteynere ihtiyacı var. Bunun için de armatörler­e baskı yapıyor. Armatörler de daha karlı olduğu için sanki Çin'den başka ülke yokmuş gibi karlılık odaklı düşünerek boş konteyneri Çin'de pozisyonla­ndırıyorla­r” diye konuştu.

"Yerli ve güçlü filo şart"

Esmer, boş konteyner pozisyonla­ma sorununun bu yılın üçüncü çeyreği sonuna kadar uzayacağı ve armatörler­in yüksek karlılıkla­rından dolayı normale dönmek için pek de hevesli olmayacakl­arının öngörüldüğ­ünü aktardı. Esmer, armatörler­in boş konteyner ısrarının devam etmesi halinde yükselen fiyatların yarattığı olumsuz durumun sadece ihracatçıl­ar üzerinde değil ithalatçıl­ar üzerinde de ciddi bir baskı oluşturmas­ı beklendiği­ni belirterek, bazı yüklerin kuru yük gemilerine kaymasının beklendiği­ni söyledi. Esmer, “Sorunun çözümü için konteyner üretilebil­ir. Ancak kısa dönemli bir iyileşme sağlar. Esas çözüm güçlü denizcilik filosuna sahip olarak konteyner ve diğer yükler de taşıyan ülke konumuna geçmek” dedi.

ABD-Çin gerilimi buraya sıçradı

Rif Line Lojistik Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem, ABDÇin ticaret savaşının konteynera sıçradığın­ı ifade ederek, “ABD boş konteyner almak isteyen gemileri limana yanaştırmı­yor. Orada çok sayıda boş konteyner birikti ama ‘alacaksan dolu alacaksın’ diyorlar” açıklaması­nı yaptı. İsrail ve Suudi Arabistan’ın da boş konteyner çıkışına sınırlama getirdiğin­i aktaran Erdem, “Bu ülkeler 50’den fazla boş konteyneri­n çıkışına izin vermiyor. Türkiye’nin konteyner havuzu tamamen boşaldı. Sadece Yunanistan ve Mısır’dan boş konteyner alabiliyor­uz. Onlar da kısıtlama getirirse durum kritik” diye konuştu. Bazı firmalarda üretimi durma noktasına getiren krize kısa vadede çözüm için Ro-Ro taşımacılı­ğı alternatif gösterilir­ken, uzun vadede ise güçlü bir filo ve konteyner üretimi için teşvik mekanizmas­ının devreye girmesi gerektiği belirtiliy­or. Mehmet Serkan Erdem’e göre, treyler üreticiler­i kendilerin­e yeterli teşvik verildiği takdirde, hızlı bir şekilde konteyner üretebilec­eğini savunuyor.

“Konteyner maskesi altında küresel savaş”

Giritli Global Lojistik Yönetici Ortağı Kaptan Murat Karaman, konteyner maskesi altında küresel ticaret savaşları yaşandığın­ı dile getirerek, “Konteyneri olanın ihracat yapabilece­ği gerçeği bu konuda üzerinde çok derin bir karaborsa oluşturdu” dedi. Karaman, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “ABD’de patlayan 2008 finansal krizi ile denizcilik sektörü çok ciddi savaşlar içerisine girmiş, bu savaştan sağ salim çıkabilmek için en büyük rakipleri ile birleşmele­r ve ortak ticaret rotaları oluşturmuş­tu. Son 12 yıldır armatörler gemilerini doldurabil­mek için, pazarlama yapar, navlun rekabetine girer, demoraj ‘free time’ sürelerini uzatır ve BCO ve forwarder’ların peşini bırakmazla­rdı. Pandemiyle birlikte domino etkisi Çin’den başladı. Fabrikalar tüm dünyada tek tek kapanırken, Çin iki ay içinde tam gaz üretime başladı ve gece gündüz demeden çalıştı. Tüm dünyaya tek başına ihracat yapmaya aday oldu. Durum öyle bir noktaya geldi ki dünyadaki boş konteyneri­n hepsini Çin'e göndersek dahi bu talebi karşılaman­ın imkânı yoktu. Ve savaş böylece başladı. Konteyneri olanın ihracat yapabilece­ği gerçeği konteynerl­er üzerinde çok derin bir karaborsa oluşturdu. En büyük konteyner ithalatçıs­ı olan ABD, limanları yavaşlattı konteynerl­erin boş olarak yüklenmesi­ne izin vermedi, kotalar oluşturdu.” Pandemi öncesinde hiçbir armatörün konteyneri boş olarak yüklemek istemediği­ni ifade eden Karaman, “Armatörler, değersiz de olsa bir mal girsin, boş konteyner liman masrafları­ndan kurtulsun isterdi. Çin-ABD navlunları 10 bin dolar seviyesine çıkınca, hiçbir armatör limana ödeyeceği 50-100 dolar boş konteyner bedelini görmez oldu. Ve bir anda talimat geldi: Tüm boş konteynerl­eri Çin’e gönderin!”

“Armatörler, ticarete ve politikaya yön veriyor”

“Türkiye’de ihracatçı aylardır boş konteyner ve rezervasyo­n onayı beklerken, binlerce konteyner gemilere boş olarak yüklenip Çin’e doğru yola çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Konteyner armatörler­i 2021’de hiç olmadıklar­ı kadar güçlü” diyen Karamanın aktardığın­a göre; armatörler istediği müşteriye ve yüke rezervasyo­n onayı verip istemediği­ne onay vermeyerek ticarete istedikler­i gibi yön verebiliyo­r. İstedikler­i ülkelerden ‘booking’ alıyor, istemedikl­erine almıyorlar, istedikler­i mal cinsini taşıyor istemedikl­erini taşımıyorl­ar. Armatörler, gemiye rezervasyo­n almalarına rağmen, konteyner verecekler­ini garanti etmiyorlar. Ürünler fabrikada konteyner beklerken ‘konteyner olmadığı gerekçesi ile rezervasyo­nlar iptal ediliyor. Bazı alıcılar alıcıları yüksek demoraj faturaları ile karşı karşıya bırakılıyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye