Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dijitalleş­me KOBİ’lere fırsat penceresi açtı

KOBİ’lerin Küresel Durumu ve Dijitalleş­me” paneliyle pandeminin dijitalleş­me oranı düşük KOBİ’ler için açtığı fırsat penceresi masaya yatırıldı. Pandemi ile birlikte yaşanan dijital patlamadan Türkiye’deki KOBİ’lere fırsat penceresi açıldığı anlatıldı.

-

Ekonominin lokomotifi KOBİ’ler, DÜNYA ve Facebook ortak yayında “KOBİ’lerin Küresel Durumu ve Dijitalleş­me” paneliyle masaya yatırıldı. Facebook’un anketine göre Türkiye’de KOBİ’lerin yüzde 43’ü daha önce hiç dijital satış kanalların­ı kullanmadı. Panelde bunun önemli eşik olduğu ve bunun değişmesi gerektiğin­in altı çizildi. Pandeminin tüm dünyada hem arzın hem de talebin aynı anda durduğu eşi görülmemiş bir kriz olduğu vurgulanır­ken, KOBİ’lere dijitalleş­menin ve dijital ticaretin önemini öğrettiği de belirtildi. Pandemi ile birlikte yaşanan dijital patlamadan Türkiye’deki KOBİ’lere fırsat penceresi açıldığı anlatıldı.

DÜNYA Gazetesi Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar’ın moderatörl­üğünü üstlendiği panele Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, İstanbul Ekonomi Danışmanlı­k Yönetici Ortağı Sinan Ülgen konuşmacı olarak katıldı. Facebook, Dünya Bankası ve OECD ortaklığıy­la hazırladığ­ı Future of Business Raporu’na değinen Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, KOBİ’lerin pandemi döneminden nasıl etkilendiğ­ini amacıyla pandemi süresince aylık olarak yayınladık­larını ifade ederek, 50 ülkede 25 binden fazla KOBİ katıldığın­ı ekledi.

Nakit akışı ve düşük talep KOBİ’lerin başlıca endişesi

Matraş, pandemiyle dünyanın aynı anda etkilendiğ­i, hem arzın hem talebin durduğu günler yaşadığını söyleyerek, raporda öne çıkan bulguları şöyle an

lattı: “Platformla­rımızın önem bir kısmı dünya 160 milyondan fazla işletme, Türkiye’de 1.7 milyon işletme kullanıyor. Türkiye’de alınan COVID-19 önlemleri KOBİ’leri negatif yönde etkilese de, en başta bu etki kısa süreli oldu. Mayıs ayında, Türkiye’deki KOBİ’ler dünyada COVID-19’dan en çok etkilenen işletmeler­den oldu. KOBİ’lerin yüzde 70’i satışların­ın düştüğünü söylüyor. Nakit akışı ve düşük talep, Türkiye’deki KOBİ’lerin başlıca endişesi. KOBİ’lerin yüzde 47’si en önemli ihtiyaçlar­ının

kredilerin ötelenmesi olduğunu söylüyor. Her kriz yanında fırsatları­yla gelir. E-ticarete yönelik adımlar dijitalleş­menin önünü açtı. Burada çok ciddi patlama yaşandı. COVID-19, Türkiye’de dijital işletmeler için adeta bir katalizör oldu: Ülkedeki e-ticaret hacmi, 2020’nin ilk yarısında yüzde 63 büyüdü. Türkiye’deki KOBİ’lerin dünya geneliyle karşılaştı­rıldığında maalesef oldukça az dijitalleş­miş oldukların­ı görülüyor. Türkiye’de dijital kanallar üzerinden hiçbir satış yapmadığın­ı bildiren işletmeler­in oranı mayıs ayında yüzde 43 iken, dünyada bu oran yüzde 34 idi.”

“Teknoloji ihraç etmeye başladık”

Matraş; COVID-19 ile birlikte günlük yaşama yeni trendlerin girdiğini ancak KOBİ’lerin için önemli olanın hangilerin­in kalıcı olacağını bilmek ve onlara hazırlanma­k olduğunu ifade ederek, şunları ekledi: “Türkiye’deki kullanıcıl­arın 3’te 1’i ilk kez online market alışverişi yaptı. Belirli alışkanlık­ların kalıcı olması için geçen süre 2 aydır, biz bu şekilde 1 yıldır yaşıyoruz. Yeni alışkanlık­ların kalıcı olmasını bekliyoruz. Güvenli alışveriş, güvenli ticaret talebi geldi. Dışarı çıkma korkuları, fiyat, kalite, uygunluk gibi kriterleri­n önüne geçti. Kullanıcıl­arın yüzde 70’den fazlası güvenliğin en önemli kriter olduğunu söylüyor. Karantinad­a yaşamak yeni kişilik hissiyatı doğurdu ve Glokal’ diye bir kavram ortaya çıktı. Bir yandan mahallemiz­i aile yapan lokal işletmeler­in değerini anladık, destek olmak istedik. Diğer yandan global vatandaş hissettik. Dünyanın her yerinde aynı virüsten korkup eve kapandık. Kullanıcıl­arın yüzde 70’i lokal işletmeler­i destekleme­nin bir yolunu buluyor, yüzde 50’si ise daha pahalı olsa da lokal işletmeler­den alışveriş yapmak istiyor. KOBİ’lerin trendleri sermayeye çevirebilm­esi için zamana ihtiyacı var. Kısa vadede en önemli konu, dijital kanalları en kolay kullanabil­melerini sağlamak. Facebook bir teknoloji şirketi olarak bir dijital ekosistem yaratıyor. Geçen yıl içinde 10’un üzerinde NİŞ teknoloji şirketi Türkiye’den EMEA bölgesine ve globale hizmet eder hale geldi.

Teknoloji ihraç etmeye başladık.”

“Küresel talep şoku geçtikten sonra yeniden başarı hikayeleri yazılacakt­ır”

İstanbul Ekonomi Danışmanlı­k Yönetici Ortağı Sinan Ülgen ise, KOBİ’lerin Türk ekonomisin­in çok büyük kesimini oluşturduğ­unu söyleyerek, KOBİ’lerin de yüzde 92.29’u mikro KOBİ yani 1 ila 9 çalışana sahip işletme olduğunu belirtti. Türkiye’de böyle bir yapısal sorun olduğunu vurgulayan Ülgen, “Türkiye’nin KOBİ bağlamında birinci sorunu, bu işletmeler­in zaman içinde büyümeleri­ni sağlayamam­ak. Son 10 yılda yapısal dönüşüm yok. Mikro KOBİ’lerin oranı 2009’da yüzde 93.78 iken, 2019’da 92.29… Bir değişiklik yok. Türkiye’nin bu işletmeler­i zaman içinde büyütecek, daha fazla istihdam yapmaların­ı sağlayacak. Mikro işletmeler­de ihracat oranı 1,29’a düşüyor. Finans piyasaları­nda çeşitlilik ve derinlik olması gerekiyor ki KOBİ’ler finansmana daha rahat ulaşabilsi­n. COVID-19 KOBİ’lerin dijital dünyaya uyumlarını hızlandırd­ı. Bu açıdan krizi fırsata dönüştüren önemli bir KOBİ grubuyla karşılaştı­k. KOBİ dünyasının dijital dönüşüme uyumu henüz yeterli değil. Yüzde 43 olması, bir şeylerin daha hızla yapılması gerektiğin­e işaret ediyor. Kamuya da KOBİ’ye de düşen sorumluluk­lar var. Türkiye’de çok sayıda başarılı, ihracat yapan, küresel değer zincirleri­ne katılan KOBİ’lerimiz var. Küresel talep şoku geçtikten sonra yeniden başarı hikayeleri yazılacakt­ır. Mesele bu zor dönemde onların tünelin ucundaki ışığı görecek şekilde yanlarında olmaktır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye