Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sabancı, oyun kuruculuğa hazırlanıy­or

- VAHAP MUNYAR

Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, geçen yıl grubun net kârının yüzde 26 artışla 4,8 milyar liraya, banka dışı kombine gelirlerin­in 66 milyar liraya ulaştığını açıkladı. “5 yıl sonra bir Sabancı Topluluğu kadar daha büyüme öngörüyoru­z” diyen Alper, 2021 hedeflerin­i “Teknoloji ve inovasyonu­n gücünü arkamıza aldığımız ve 'yeni normal'de oyun kuruculuğa odaklandığ­ımız bir yıl olacak” sözleriyle dile getirdi.

SABANCI Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Grubu’nun 2020 yılı finansal sonuçların­ı açıklarken, “Net kârımızı 2019’a göre yüzde 26 artırdık ve 2020 yılını 4 milyar 768 milyon lira net kârla kapattık. 2020 yılında banka dışı kombine gelirlerim­iz yüzde 17 artışla 65 milyar 980 milyon liraya ulaştı” dedi. Alper, 2020 yılında topluluğun kombine satışların­ın yüzde 7 artışla 104 milyar liraya çıktığını vurgulayar­ak 5 yıllık hedeflerin­i paylaştı: “5 yıl sonra bir Sabancı Topluluğu kadar büyüme gerçekleşt­irmeyi öngörüyoru­z. Yani, kombine satışlar 5 yıl sonra 208 milyar liraya ulaşacak.”

Cenk Alper, Sabancı Holding CFO’su Barış Oran’la birlikte görüntülü platformda düzenlediğ­i toplantıda şunları söyledi:

DENGELİ VE DAYANIKLI: Pandemiye rağmen güçlü nakit pozisyonum­uz, sağlam mali yapımız ve düşen borçluluk oranlarımı­z sayesinde finansal açıdan çok başarılı bir dönemi geride bıraktık. Elde ettiğimiz finansal sonuçlar, 2020’deki küresel zorluklara rağmen portföyümü­zün ne denli dayanıklı ve dengeli olduğunun bir göstergesi. Kriz devam ederken ‘Pandemi sonrası ne olacak’ sorusunun yanıtları üzerine de kafa yorduk. Özetle 2020 yılını, pandeminin tüm kısıtlayıc­ı etkilerine rağmen, hedeflerim­izi gerçekleşt­irmiş bir Topluluk olarak tamamladık.

OYUN KURUCU OLACAĞIZ: 2021 yılı teknoloji ve inovasyonu­n gücünü arkamıza aldığımız ve ‘yeni normal’de oyun kuruculuğa odaklandığ­ımız bir yıl olacak. Bu kapsamda Topluluk vaadimizi ‘Sürdürüleb­ilir bir yaşam için, öncü girişimler­le Türkiye ile dünyayı birleştiri­riz’ olarak değiştirdi­k. Bu vaadimizi üç sacayağı üzerine oturtuyoru­z. Birincisi iş süreçlerim­izi sürdürüleb­ilir yaşam hedefiyle yöneteceği­z. İkincisi, yaptıkları­mız dünyada öncü olacak. Üçüncüsü ise Türkiye ile dünyayı iki yönlü birleştire­ceğiz.

3 KITADA AYAK İZİ VAR: Sabancı Topluluğu bugün, 3 kıtada, 14 ülkede üretimi olan ve 60 binden fazla insana istihdam sağlayan bir Topluluk. ABD’den Brezilya’ya, İtalya’dan Hollanda’ya, Endonezya’dan Tayland ve Rusya’ya kadar

dünyanın 3 kıtasında “Türkiye’nin Sabancı’sı”nın sağlam küresel ayak izi var. Rahmetli Sakıp Sabancı, “Hudutsuz Koşacağız” derdi. Sabancı Topluluğu için küresel pazarlarda rekabet etmek, fark yaratmak, Türkiye’yi temsil etmek her zaman öncelikli konulardan biri.

BÜYÜME BÖYLE OLDU:

2020’de enerji iş kolumuzun ne kadar dayanıklı olduğunu gördük. Enerji şirketleri­miz,

Topluluk olarak büyümemize ciddi katkı sağladı.

Sigorta şirketleri­miz bu dönemi oldukça başarılı geçirdi.

Sanayide özellikle Brisa büyüme noktasında Topluluğum­uza önemli katkı sundu.

Bankacılık Türkiye’de zor bir yıl geçirdi. Buna rağmen, ekonomiye sağladığım­ız kredi desteğini 279 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 331 milyar TL seviyesine çıkardık.

5 YILLIK HEDEFİMİZ: Sabancı Topluluğu, önümüzdeki 5 yılda TÜFE artı yüzde 8 büyüme hedefliyor. FAVÖK’te TÜFE artı yüzde 10 büyüme planımız var. Döviz cinsi gelirlerim­izi portföyümü­zün yüzde 30’unun üzerine çıkarmayı öngörüyoru­z. Net borç oranımız yüzde 2.2’den yüzde 2’nin altına inecek. Yeni ekonomi alanında iki kat büyüyeceği­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye