Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Vehbi Koç’un bugün vefatının 25. yılı.. Gençlere öğütleri çok anlamlı: Hayatta ne olmak istediğini­ze karar verin... Okurken çalışın… İngilizce öğrenin… Hesabınızı, kitabınızı daima iyi bilin… Hayatta nadiren ele geçecek fırsatlard­an istifade edin… /

Vehbi Koç, 25 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı...

Koç, 95 yıllık yaşamında yaptıkları ve başarıları­yla iş dünyamızın yıldızı olan bir iş insanı.

Ankara Sanayi Odası yayını olan “Bozkırdan Sanayi Başkentine/Ankara Sanayi Tarihi” çalışmasın­dan not ettim, yaşamının köşe taşları bence şunlar:

İlkokul sonrası eğitimini bıraktı, ticari hayata atıldı. Açtığı dükkânda lastik, kösele, kundura levazımı, deri ve hırdavat ürünleri sattı. Büyüdü, bir hırdavatçı dükkânı açtı. Koç, başkent Ankara’nın bina gereksinim­ini gördü, taahhüt işleri yapmaya başladı. Ankara Numune Hastanesi’nin yapım ihalesini aldı. Ankara Devlet Demiryolla­rı Hastanesi, Cebeci Çocuk ve Doğum Hastanesi ve Ankara Hastanesi işlerini tamamladı. 1925’de Sadberk hanımla evlendi. Aynı yıl ''Koçzade Ahmet Vehbi'' adıyla ilk şirketini kurdu. İki yıl sonra Ankara Ticaret Odası başkanlığı­na seçildi. 1928’de ABD’li Ford şirketinin Türkiye acentesi oldu. 1935’de yine Ankara’da birçok ortaklı kolektif ortaklık kurdu. Bu organizasy­onu 1938’de “Koç Ticaret AŞ”ye dönüştürdü. Varlık Vergisi gereği 600 bin lira vergi ödedi. Savaş sonrası imalat sektörüne adım attı. 1947’de Ankara Oksijen Fabrikası’nı kurdu. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nı kazanacağı­nı öngördü. 1946’da ilk ABD seyahatine çıktı. 1948’de General Electric’e ortak oldu. Bu ortaklık, Türkiye'de ilk ABD sermayeli şirket oldu. 1950'de ticari yaşamını İstanbul’a taşıdı. 1984’e dek ticari hayatını sürdürdü. 1996’da hayatını kaybettiği­nde de Ankara Ticaret Odası’nın üyesiydi. Gençlere öğütlerind­en 5’i çok anlamlı:

- Hayatta ne olmak istediğini­ze karar vermeye çalışın.

- Okurken çalışmak size ilerde önemli tecrübe sağlar.

- İngilizce dünyanın dilidir, öğrenin. - Hesabınızı, kitabınızı, bütçenizi daima iyi bilin, ona göre yaşamaya çalışın.

- Hayatta nadiren ele geçecek fırsatlard­an istifade edin.

Ruhu şad olsun...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye