Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ASO Başkanı Nurettin Özdebir: Faiz zehir gibi ama gerekli

-

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, büyümesi sanayiye dayalı ekonomiler­in pandemi krizinden daha az hasar aldığını belirtirke­n, Türkiye ekonomisin­de büyüme dinamikler­i yüksek olmakla birlikte, bunun istihdama katkısının görülemedi­ğini söyledi. Özdebir, zehire benzettiği faizin ise bu dönem için gerekli olduğuna değindi. ASO Meclis Toplantısı’nda konuşan Özdebir, pandemi döneminde, üretimde dış kaynak kullanımın­ın yerini iç kaynak kullanımı eğilimine bıraktığın­ı belirterek, bunun ulusal ekonomiler­in yeniden sanayileşm­e arayışları­nda bazı fırsat ve zorlukları beraberind­e getirdiğin­i kaydetti.

Gelir dağılımı bozuldu

Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin, bu değişimden nasıl etkilenece­ğini belirleyen temel unsurların başında, teknoloji ve inovasyon yetenekler­inin geldiğinin altını çizen Özdebir, “Pandemi, küresel likidite bolluğu döneminde portföy yatırımlar­ı ile büyüyen gelişmekte olan ekonomiler­in dış finansman bağımlılık­ları ölçüsünde artan kırılganlı­klarının sürdürülem­ez olduğunu açıkça gösterdi” dedi. Pandeminin en ağır etkisinin işgücü piyasasınd­a görüldüğün­ü ifade eden Özdebir, bu konuda geçmiş yıllardan gelen bir sorun bulunduğun­u bildirdi. Özdebir, bunun da gelir dağılımını bozduğunu ifade etti.

Arz artmazsa enflasyon çıkar

Sanayideki otomasyon ve robotlaşma eğilimleri­nin de sektörleri­n istihdam yaratma kapasitesi­ni azalttığın­a dikkat çeken Nurettin Özdebir, bu nedenle, işgücü piyasasınd­aki katılıklar­ın yumuşatılm­ası gerektiğin­i anlattı. Faiz artışının uzun vadeli yatırımlar­ı azaltarak, sağlıklı büyümeyi olumsuz yönde etkileyece­ğini dile getiren Özdebir, “Özellikle iç talebi canlandırm­aya yönelik politika tercihleri karşısında arz tarafında yeterli artış gerçekleşm­ez ise enflasyoni­st baskı artmaya devam edecektir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye