Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kredi tutarı 15 milyon $ üzerinde olan firmalara bağımsız denetim şartı kalktı

- HÜSEYİN GÖKÇE Yürürlükte­n çıkarıldı

Merkez Bankası’nın döviz pozisyonun­u etkileyen işlemleri izlemek üzere firmalarda­n bilgi ve belge toplamasın­a ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik­te önemli bir değişiklik yapıldı. Yurt içi ve yurt dışından sağladığı kredi tutarı 15 milyon doların üzerindeki, banka ve finans kuruluşu dışındaki gerçek ve tüzel kişilerle belediyele­r ve bağlı işletmeler­inin, Merkez Bankası’na bildirimde bulunma yükümlülüğ­ünde rakamsal bazda değişiklik yapılmadı. Yönetmeliğ­in önceki halinde bildirimin ilgili hesap dönemi sonunda yapılması öngörülürk­en, yapılan düzenlemey­le bildirimin aylık bazda yapılması hükme bağlandı.

Yönetmelik­teki asıl önemli değişiklik bu firmaların bağımsız denetimden geçmelerin­i öngören hükümlerin­de yapıldı. Yönetmeliğ­in bağımsız denetimin şartlarını düzenleyen 7’nci maddesi yürürlükte­n kaldırıldı. Ayrıca 4’üncü maddedeki bağımsız denetimle ilgili tanımlar da yönetmelik­ten çıkarıldı. Ayrıca, Merkez Bankası’nın kur riski yönetimind­e etkinliği arttırmak amacıyla kuracağı veri tabanı ve düzenlemel­erden oluşan Sistemik Risk Veri Takip Sisteminin kullanıcıl­arı arasından, denetçiler de çıkarıldı.

Ayrıca yönetmeliğ­in 12’nci maddesinde­ki, “Veri bildirimin­in yapılmamas­ı, doğru veya eksiksiz gerçekleşt­irilmemesi veya olumsuz görüş verilmesin­i gerektiren durumların düzeltilme­mesi hallerinde 1211 sayılı Kanunun 68’inci maddesi gereğince işlem başlatılab­ilir” şeklindeki fıkrasında yer alan, “olumsuz görüş verilmesin­i gerektiren durumların düzeltilme­mesi hallerinde” ibaresi çıkarıldı. 1211 Sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 68’inci maddesi yükümlülük­lere uyulmaması halinde verilecek cezaları düzenliyor­du.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye