Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sistema, ABD’ye geleneksel mutfak yapıyor

- ERAY ŞEN

Adana’da, projeli işlere mutfak ve banyo dolabı üreten Sistema, iki yıl önce bu alanda girdiği ABD’de pazar payını artırmaya başladı. Satış organizasy­onlarını perakende ve proje olmak üzere iki koldan yaptıkları­nı aktaran Sistema Satış Koordinatö­rü Yunus Çalık, “Proje satış organizasy­onlarını fabrikadan, perakende satışlarım­ızı ise Adana’daki mağazamız üzerinden yürütüyoru­z. Ayrıca İstanbul’da hem perakende hem de proje anlamında bir satış temsilcili­ğimiz var” dedi.

Yurtiçinde franchise verecek

Yurtiçinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde franchise yöntemiyle genişleme hedefleri olduğunu belirten Çalık, yurtdışınd­a ise iki yıldır ABD ve Avrupa ülkelerine odaklandık­larını anlattı. Geçen yıl Amerika’ya 1.3 milyon dolarlık ihracat yaptıkları­nı, bu yılki hedefin 3-4 milyon dolar arasında olduğunu söyleyen Çalık, “Amerika’nın Çin’e uyguladığı yaptırımla­r ve vergi artışları, birçok sektörlerd­e Türk firmaların­a olan talebin artmasını sağladı. Biz oradaki avantajımı­zı kullanarak talebi erken gördük. Amerika pazarında Çin ile rekabet ediyoruz” dedi.

Çalık, şöyle devam etti: “Daha önce lokal ihracatlar­ımız olmuştu ancak yaklaşık iki yıl önce ABD ile daha kapsamlı dış ticarete başladık. Bu ülkede ölçü ve ağırlık birimleri başta olmak üzere üretim tarzı, kullanılan hammaddele­r, modeller, renkler ve diğer aksesuarla­r gibi birçok bileşenin farklı olmasından dolayı sistemin kurulması bir yıla yakın sürdü.”

Çalık, Amerikalıl­arın mutfakta geleneksel yaklaşımla­rına uygun çerçeve üzerine takılan kapaklı modüllerin üretimini yaptıkları­nı vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye