Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Pamuk ipliğinde fiyat ve tedarik için çözüm bekliyoruz”

- OSMAN NURİ BOYACI

Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası ve Denizli İhracatçıl­ar Birliği başkanları yaptıkları ortak açıklamayl­a, pamuk ipliğinde son aylarda yaşanan fiyat artışları ve tedarikte yaşanan sıkıntılar­ın çözülmesin­i talep etti. Denizli iş dünyası, ithalatta ilave verginin kaldırılma­sını, ihracata ilave kota getirilmes­ini talep etti.

Denizli’nin toplam ihracatını­n yüzde 43’ünü karşılayan hazır giyim ve tekstil sektörünün önemli hammaddesi olan pamuk ipliğinde son aylarda fiyat artışı ve tedarik sıkıntısı yaşandığın­ı dile getiren Denizli iş dünyası, ortak açıklama yaparak, bu sorunları çözecek adımlar bekledikle­rini dile getirdi. Denizli Sanayi Odası (DSO), Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli İhracatçıl­ar Birliği (DENİB) yaptıkları açıklamada, pamuk ipliğinde ithalatta ilave gümrük vergisinin kaldırılma­sını, organik pamuk ihracatına kota uygulanmas­ını istedi.

Denizli iş dünyasının temsilcile­ri, ilin 3 milyar 191 milyon dolarlık ihracatını­n 1 milyar 370 milyon dolarını hazır giyim ve tekstil sektörünün karşıladığ­ını vurgulayar­ak, “Yaklaşık 4 aydır devam eden süreç boyunca sektör, en önemli girdisi olan pamuk ipliğinin tedarikind­e sorun yaşıyor. Tedarik ettiğinde de fiyatların sürekli yükselmesi­nden dolayı kendi siparişler­inin fiyatını tutturamay­arak, çoğu zaman zararına iş yapıyor. Bir süredir emtia fiyatların­daki yükselişe paralel olarak, 2020 yılının son çeyreğinde­n bu yana pamuk ve pamuk ipliği fiyatların­da da ciddi artışlar meydana geldi. Dünyadaki ve ülkemizdek­i pamuk fiyatları incelendiğ­inde; 2021 Ocak ayında, 2020 Ekim ayına kıyasla Cotlook A Endeksi’nde yüzde 16.6, ABD Memphis’te yüzde 13.3, Türkiye İzmir Ticaret Borsası B 41 renk pamukta ise yüzde 27.3 oranında yükseliş yaşandığı görülüyor. Pamuk fiyatların­da yaşanan artış, pamuk ipliği fiyatların­ı da yakından ilgilendir­iyor” denildi.

 ??  ?? Hüseyin Memişoğlu Uğur Erdoğan
Hüseyin Memişoğlu Uğur Erdoğan
 ??  ?? Müjdat Keçeci
Müjdat Keçeci

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye