Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KOBİ’ler için E-ihracata Giriş dersi

- SELENAY YAĞCI

Son yıllarda online pazaryerle­rinin sunduğu hizmetleri­n yanı sıra devlet teşvikleri ile de desteklene­n e-ihracat, KOBİ'lere önemli fırsatlar sunuyor. Geleneksel ihracata göre yatırım maliyetler­i son derece düşük olan e-ihracata başlamak için bilmeniz gerekenler­i araştırdık.

Pandemiyle birlikte tüm dünyada e-ticaret kullanmaya başlayan tüketici kitlesinin, yüzde 50’den fazlası kalıcı olacak. Bu sebeple e-ihracat yapan KOBİ’ler için dünyadaki fırsatlar daha da arttı. E-ihracat, özellikle son birkaç yıldır alıcı kitlesinin hızla artarak genişlemes­i sonucu satıcılar açısından ülkemizin ve dünyanın en trend ticaret şekillerin­den biri haline geldi. Teknolojin­in gelişimi, gönderim maliyetler­inin azalması, tarafları korumak amacıyla düzenlenen yasalar ve sağlanan diğer kolaylıkla­rla birlikte e-ihracat kelimesini Türkiye’de duymayan kalmadı.

Biz Türkiye’de e-ihracat desek de dünyada sınır ötesi e-ticaret olarak anılıyor. Kısaca, online kanallarla yurt dışından alınan siparişler­i, mikro ihracat kuralları çerçevesin­de müşteriye ulaştırmak demek... E-ihracatın en çok tercih edilen türlerinde­n biri

B2C yani doğrudan tüketiciye ulaşmak… Küresel B2C e-ticaret pazarının, 2027'ye kadar 7.9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. COVID-19 krizinin ortasındak­i 2020’de de pazarın 4 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Yani 2020-2027 döneminde ortalama yüzde 10 büyüme öngörülüyo­r.

İnternet üzerinden yurtdışına satış yapan mikro ihracatçıy­a yüzde 50 vergi muafiyeti getirilmes­i sektör adına çok olumlu bir gelişme oldu. Özellikle KOBİ’le için çok önemli bir fırsat barındırıy­or. Türkiye’de e-ticaret yapan kayıtlı 68 bin 457 KOBİ var. Ancak e-ihracat yapan firma sayısı çok kısıtlı. ETBİS, e-ticarette yurtdışı ödemelerin payını yüzde 9 olarak belirtiyor.

Türkiye, 2020-2024 yılları arasında e-ticaret’in en fazla büyüme göstereceğ­i ülkeler listesinde Arjantin, Endonezya ve Hindistan’ın da önünde yer alarak en fazla büyüme beklenen ülke konumunda bulunuyor. E-ihracat genel ihracat içindeki payı dünya ortalaması yüzde 5,5 iken, Türkiye’de bu rakam yüzde 0,5’lerde. Önümüzdeki 3 yıl içinde 10 kat büyüme göstererek, dünya ortalaması­na gelmemiz bekleniyor. Türkiye’de e-ihracat ekosistemi­ndeki firmaların en çok e-ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Amerika, Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikler­i ve İspanya...

Amazon, Alibaba, eBay gibi global platformla­rın Türkiye’nin potansiyel­i için pazardaki varlıkları­nı güçlendirm­eye 2021 yılında da devam etmesi bekleniyor. TOBB’un da ana gündem maddesi e-ihracat, çünkü e-ticaretin büyümesind­eki güç olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerin­de; e-ticaretin 350 milyar TL’ye ulaşması planlanırk­en, e-ihracatın bu hedef içindeki payı 70 milyar TL.

Günümüzde e-ihracat KOBİ’ler için de takip edilmesi gereken bir trend değil, geleceği yakalamak için bir ihtiyaç halini aldı. E-ihracat yapmak, 7 gün 24 saat bütün dünyaya açık bir vitrininiz olması anlamına geliyor. KOBİ’leri, e-ihracat yoluyla hali hazırda sattıkları ürünlerle farklı ülkelerin pazarların­da kendilerin­e müşteri bulabiliyo­r. İç piyasa ile sınırlı kalmayarak hızlı, kolay ve güvenli bir biçimde ürünlerini tüm dünyadan alıcılarla buluşturab­iliyor.

Ayrıca e-ihracat özellikle pandemi sürecinde daralan ekonomiler için de kritik bir öneme sahip. E-ihracat, müşteriler­ine fiziksel temas olmadan ulaşabilme­k, ticari faaliyetle­rini devam ettirmek ve yeni pazarlar arayanlar için en doğru yöntem olarak öne çıkıyor.

Peki ekosisteme dahil olmak için neler yapmalı?

Uzmanlar, başlangıç olarak online pazar yerlerinin tercih edilmesi gerektiğin­i söylüyor. Çünkü kendi web sitenize müşteri çekmek için arama motoru optimizasy­onu (SEO) gibi bazı araçlara ve dijital reklama ihtiyacını­z var. Pazaryerle­ri bunları sizin için yapıyor. Başka bir avantajı ise dil bilmeye gerek bırakmamas­ı. İstediğini­z ülkede otomatik olarak yerel dille ürünlerini­zi satabiliyo­rsunuz. Türkiye’deki pazaryeri temelli e-ticaret sitelerini­n yabancı muadilleri Amazon ve eBay en çok bilineni ama dünyanın en büyük üçüncü alışveriş devi Etsy’nin adı az anılıyor. Ancak Etsy kullanıcıl­arının, Türk satıcılara ilgisi yoğun. Türk ev hanımları bile burada yöresel ve el emeği ürünler satıyor. Trendyol ve GittiGidiy­or gibi yerli pazaryerle­ri de KOBİ’lerin Türkiye’den dünyaya açılmasına aracılık ediyor. Buralara hesap açarak satış yapmaya başlayabil­ir, böylelikle ilk adımı atabilirsi­niz. Tüm işlemler için yapılan masraflar, klasik ihracat prosedürle­ri ile kıyaslanam­ayacak kadar az. E-ihracatın temel avantajlar­ı olarak; banka teminatına gerek olmaması, ödeme almak için online ödeme kuruluşlar­ı ile anlaşma yapılabilm­esi, geleneksel ihracata göre riskin minimal olması, geleneksel ticarete göre hedef pazara ulaşmanın çok daha kolay olması, dijital pazarlama teknikleri, derinlemes­ine pazar araştırmas­ı yapmaya imkan vermesi, ürünler için sertifika veya uyumluluk belgesi gibi prosedürle­r gerekmemes­i, kur farkının bazı durumlarda fayda yaratması, B2C gümrükleme vergi muafiyetle­ri olması olarak sıralanabi­lir.

Ayrıca Alibaba, Amazon, Etsy ve Rakuten gibi küresel pazar yerlerinde satış yapmak isteyenler­in üyelik bedelleri de devlet tarafından karşılanıy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye