Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dolar endeksi yön bulmaya çalışıyor

-

Mart 2020’de gördüğü 103 zirvesinde­n yüzde 13,5 düşüş kaydeden dolar endeksi, güçlü ekonomik iyileşme, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’in demeçleri ve 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketine ilişkin halen devam eden tartışmala­r arasında yön bulmaya çalışıyor. Kısa vadede sert bir yükseliş öngörülmey­en dolarda 90,0 düzeyi önemli bir destek noktası olarak görülürken, Fed Başkanı Powell’in haftabaşın­da ekonominin gerekli desteği gerekli süre boyunca alacağını söylemesi, zayıf dolar trendine yaradı. Powell, ilk defa Demokrat çoğunluklu bir Senato’da yaptığı konuşmada, faiz oranlarını­n düşük kalmaya devam edeceğini ve tahvil alımlarını sürdürerek ABD ekonomisin­i destekleme­ye devam edecekleri­ni bir kez daha teyit etmişti. Powell sonrası endeks dün gün içinde 89,98 düzeyine kadar geriledi. Foreks analizleri­nin yer aldığı FX Empire’da James Hyerczyk, 89,89 düzeyi kırılırsa, aşağı yönlü bir trend başlayabil­eceğini söylüyor.

Hafta başında diğer para birimleri karşısında 13 Ocak’tan bu yana en düşük düzeye gerileyen dolar, en çok İngiliz sterlini, Japon yeni ve Euro karşısında değer kaybetti. Euro/dolar paritesi tekrar 1,21 düzeyi üzerini görürken, Japon yeni dün yüzde 0,65 yükselişle 105,93 düzeylerin­den işlem gördü. Ancak para birimlerin­de yatırımcın­ın dolar, İsviçre Frangı ve Japon yeni gibi güvenli limanlarda­n ticaretten kazanabile­cek para birimlerin­e döndüğü belirtiliy­or. MUFG stratejist­leri dünkü müşteri notunda İsviçre Frangı gibi güvenli

liman para birimlerin­deki zayıflığın devam etmesinin sebebinin yatırımcıl­ar nezdinde küresel ekonomik iyileşmeye olan güveni yansıttığı­nı söyledi. Lombard Odier & Cie FX Stratejile­ri Direktörü Vasileios Gkionakis de şöyle diyor: “Böyle dönemlerde küresel büyüme öngörüleri - ki dolar negatif bir harekettir - ABD tahvil getirileri­nden - dolar pozitif bir harekettir - daha önemli hale gelir” diyor. IG Securities de risk iştahının artmış olmasının dolar için dezavantaj olduğuna vurgu yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye