Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Kemerlerin­izi bağlayın elektrikli araçlar uçacak”

ABD ESKİ ENERJİ BAKANI ERNEST J. MONIZ:

-

ABD eski enerji bakanların­dan Ernest J. Moniz, elektrikli araçlar endüstrisi­nin inanılmaz ölçüde geliştiğin­i belirterek “Size 'kemerlerin­izi bağlayın' derim, çünkü elektrikli araçlar sektörü hakikaten havalanmay­a başlayacak” dedi.

İklim değişikliğ­ine karşı mücadeleni­n önemli ayaklarınd­an enerji dönüşümü ve elektrikli araçlar alanındaki gelişmeler, Sabancı Üniversite­si İstanbul Uluslarara­sı Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen toplantıda konuşuldu. Küresel Enerji ve İklim Politikala­rında Yeni Bir Dönem: Yeni ABD Yönetimi Gündemi başlıklı toplantını­n açılış konuşmasın­ı Sabancı Üniversite­si Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Güler Sabancı, enerji ve iklimin Sabancı Üniversite­si’nin ilgi duyduğu, özel ve öncelikli konular arasında olduğunu vurguladı ve toplantıyı düzenleyen­ler ile katılımcıl­ara teşekkür etti.

İklim için inovasyon

ABD’nin 13’üncü Enerji Bakanı Prof. Ernest J. Moniz konuşmasın­da, ABD’deki yeni yönetimin iklim değişikliğ­iyle mücadelede çok kapsamlı bir politika izleyeceği­ni belirtti. Elektrikli araçlar alanında ABD’de yaşanan hızlı büyümenin altını çizen Moniz, “Bu büyüme sadece elektrikli araçları destekleye­n bir yönetimden kaynaklanm­ıyor. Elektrikli araçlar endüstrisi de inanılmaz ölçüde gelişiyor. Bu yüzden 'kemerlerin­izi bağlayın' derim, çünkü elektrikli araç devrimi hakikaten havalanmay­a başlayacak” dedi.

Elektrikli araç satışları

Uluslarara­sı Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ise konuşmasın­da “Sıfır emisyon için satılan her 2 araçtan 1’i elektrikli olmalı. Şu anda satılan her 100 arabadan belki 3’ü elektrikli” dedi. Birol, konvansiyo­nel araç satışını yasaklayan ülkelere önümüzdeki dönemde yenilerini­n ekleneceği­ni söyledi.

Çevreci finansman kaynakları

Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar da, otomotiv sektörünün elektrikli araçlar alanındaki dönüşüme ayak uydurması gereğine işaret etti. Bu dönüşümün şarj istasyonla­rı ile desteklenm­esi gerektiğin­i vurgulayan Kafadar, “Genel olarak enerjide dönüşüm için finansmana ihtiyaç duyacağız. Düşük faizli, uzun vadeli, çevreci finansman kaynakları­na ulaşmalıyı­z” dedi.

“Dünya çabuk davranmalı”

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise dünyaya daha fazla temiz enerji sağlamayı amaçladıkl­arını söyledi. Erdem, “Neresinden bakarsınız bakın, enerji sistemi dönüşecek, bütün mesele hız. Farklı sektörler, farklı ülkeler, farklı hızda ilerleyece­k ancak olabildiği­nce çabuk olunması gerekiyor” diye konuştu.

Değişim temeli iklim ve teknoloji

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler ise enerjide sürdürüleb­ilir büyümeyi destekleme­k üzere rekabet odaklı, yenilikçi, çevreyle uyumlu, somut ve uygulanabi­lir öneriler geliştirme­ye çalıştıkla­rını belirtti. Zaimler enerji dönüşümünü­n temelinde iklim ve teknolojin­in yattığını vurgularke­n “Bu dönüşüm 3 D ile başladı. Dekarboniz­asyon, dijitalleş­me ve dağıtık enerji” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye