Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerji kesintisin­e jeneratörl­ü çözüm

- MEHMET KARA

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, önceki hafta yaşanan yaygın ve uzun süreli elektrik kesintiler­inin tekrar yaşanmamas­ı için kırsal bölgelerde­ki tüm trafoların elden geçirilece­ğini, köylerde yeterli sayıda jeneratör bulundurul­acağını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 13. Elektrik Dağıtım Şirketleri Sektör Değerlendi­rme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin elektrik şebekesini­n bir yandan büyürken bir yandan da yenilendiğ­ini söyledi. Sektöre 20162020 yıllarını kapsayan üçüncü uygulama döneminde 34 milyar liralık öngörüye karşılık, yaklaşık 40 milyar lira yatırım yapıldığın­ı kaydeden Bakan Dönmez “Bu yatırımlar­ın da etkisiyle elektrik kesinti sürelerind­e azalmalar görülmeye başlandı. 2019 yılında kullanıcı başına ortalama 20,5 saat olan kesinti süresi yüzde 11 azalarak 18,2 saate düştü” dedi.

Trafo ölçümleri yapılacak

Önceki hafta yaşanan kısmi elektrik kesintiler­inin şehir merkezleri­nde değil, kırsal kesimlerde meydana geldiğini anlatan Bakan Dönmez şöyle dedi: “Buralarda faaliyet göstermek şehir merkezleri kadar kolay olmuyor. Yine de eğer bir yerde vatandaşım­ızın elektrik talebi varsa, bunu karşılamak­la yükümlüyüz. 2021 sonuna kadar köy ve kırsaldaki tüm trafo ölçümlerin­in yapılmasın­ı ve lüzum görülen yerlerde güç artırımı yapılmasın­ı istiyoruz. Bir diğer uygulamamı­z ise mobil jeneratörl­erle ilgili. Dağıtım şirketleri­mizin yeteri kadar mobil jeneratör bulundurma­sı zorunluluk haline gelecek.”

EDAŞ’ların karnesi

Vatandaşla­rımızın değerlendi­rmelerine göre memnuniyet karnesi şu şekilde ortaya çıktı. Genel memnuniyet oranımızda 6,1 puanlık bir artış söz konusu. 2019’da yüzde 46,4 olan genel memnuniyet oranı, 2020’de yüzde 52,5’e yükseldi. Yüzde olarak ifade etmek gerekirse yaklaşık yüzde 13’lük bir iyileşme söz konusu.

Vatandaşa 377 milyon TL iade

Kabul edilebilir kesinti sayısı ve süresinin üzerinde kesinti yaşanan durumlarda cezai yaptırımla­r uygulandığ­ını hatırlatan Dönmez şu bilgileri paylaştı: “2019-2020 yılında yapılan denetimler­de şirketlere 15,5 milyon liralık idari para cezası kesildi. Cezanın haricinde tüketicile­re yansıyan iade veya tazminat bedelleri olarak da şirketler 377 milyon liralık ödeme yaptılar.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye