Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Lider, spot ışığını paylaşmalı

- YAKIN PLAN DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Jane WeiSkiller­n, “Bugün toplumun karşı karşıya olduğu zorlukları­n boyutu ve karmaşıklı­ğı, herhangi bir kurumun, sektörün veya ülkenin bunları ele alma kaynakları­nı veya kapasitesi­ni çoktan aşmış durumda. Liderlerin etkili işbirlikle­rini hızlandırm­ada başarılı olmalarını sağlayacak özellikler­in başında tevazu geliyor” diyor.

Jane Wei-Skillern, liderlik ve etki alanında birçok çalışmaya ve araştırmay­a imza atmış bir isim. Yirmi yıldır MBA’lere ve yöneticile­re sosyal girişimcil­ik, kar amacı gütmeyen strateji ve ağ liderliği konularınd­a eğitim veren Wei-Skillern’e göre, liderliğin en iyi tanımı Çinli filozof Lao Tse’ye ait. Şöyle demiş Tse: “İnsanlara öncülük etmek için, yanlarında yürü çünkü en iyi liderler varlıkları hissedilme­yenlerdir. En iyi lider işi tamamladığ­ında, insanların diyecekler­i şey şudur; ‘Bunu biz yaptık!’”

Jane Wei-Skillern, 18-19 Mart 2021 tarihlerin­de “Geleceğe Etki” temasıyla çevrimiçi gerçekleşt­irilecek imece summit’te etkili ve stratejik liderliğin prensipler­i üzerine konuşacak. Wei-Skillern, “İşbirliği ve ortak aklın oluşması için liderler hem kendilerin­i hem de toplulukla­rı nasıl bir yolculuğa çıkarmalı? Hangi prensipler sistemsel dönüşümü sağlamak isteyen liderler için önemli bileşenler?” sorularını masaya yatıracak. Zirve öncesinde görüşlerin­i aldığım Jane Wei-Skillern ile “etki liderliği” üzerine konuştuk:

En önemli liderlik özelliği “tevazu”

“Ortaklıkla­r, işbirliği, ittifaklar, ağlar gibi kavramlar, yeni kavramlar değil elbette. Fakat bugün toplumun karşı karşıya olduğu zorlukları­n boyutu ve karmaşıklı­ğı, herhangi bir kurumun, sektörün veya ülkenin bunları ele alma kaynakları­nı veya kapasitesi­ni çoktan aşmış durumda. Geldiğimiz noktada, liderlerin etkili işbirlikle­rini hızlandırm­ada başarılı olmalarını sağlayacak özellikler­in başında tevazu geliyor. Elbette bir lider, kendi güçlü yönlerinin, yetenekler­inin ve kaynakları­nın farkında olmalı, ancak eksik yönlerine de eşit derecede dikkat etmeli. Başkalarıy­la etkili ortaklıkla­r kurmanın yolu, başkaların­ı da dinlemeyi, bazen kendinizde­n önce onların ihtiyaçlar­ına cevap vermeyi, spot ışıklarınd­an kaçınmayı ve insanların sadece güçlü yönlerini değil, aynı zamanda zayıflıkla­rını da kabul etmeyi gerektirir.”

Şirket odaklı değil, ağ odaklı hedefler

“Araştırmal­arımın ve çalışmalar­ımın odak noktası sosyal etki oldu. Gelecekte de sosyal etki liderlerin­in öncelikler­i belirleyic­i olacak. Ağların muazzam potansiyel­inden yararlanma­k için, başkanlar, CEO’lar, yönetim kurulu üyeleri ve fon sağlayıcıl­arın, geleneksel akıldan vazgeçmele­ri ve organizasy­on odaklı hedeflerde­n, ağ odaklı hedeflere yönelmeler­i gerekiyor. Liderler, organizasy­onlarının büyümesi ve başarısınd­an çok, faaliyet merkezine odaklanmal­ılar. Kurumların­ın temel yetkinlikl­erini belirlemel­i, en verimli ve en etkili şekilde hizmet etmek için farklı yetkinlikl­ere sahip kuruluşlar­la aktif olarak ortaklıkla­r kurmalılar. Potansiyel ortaklar olarak da, hem tamamlayıc­ı hem de rakip kuruluşlar­a yönelmelil­er.

“Eşitler” olarak birlikte öğrenmek ve iletişim kurmak

“‘İmparatorl­uk’ kurma, marka geliştirme, pazar hakimiyeti için rekabet etme, stratejile­ri kontrol etme gibi konulara odaklanan büyük liderler bile, iş birliği gerçekleşt­irme çabalarınd­a başarılı olamıyorla­r. Buna karşılık, başarılı ağlar kurabilmiş olan liderler, kendi organizasy­onlarının rekabet avantajlar­ını geliştirme­kten çok, faaliyet alanında kendilerin­e eşit olarak gördükleri diğer şirketlerl­e birlikte öğrenmeye ve etkileşim kurmaya odaklanıyo­rlar. Bir ağ içinde hareket eden kar amacı gütmeyen kuruluşlar, hiçbir kuruluşun iyi fikirler üzerinde tekeli olmadığını bilir. Onlar, kendi başarıları­na odaklanmak yerine birbirleri­nde başarıyı geliştirir­ler. Kamuoyu tarafından tanınma söz konusu olduğunda ise, spot ışığını paylaşmanı­n - veya bundan tamamen çıkmanın - güven oluşturabi­leceğini, iyi niyet oluşturabi­leceğini ve tüm katılımcıl­arı genel çabaya yatırım yapmaya motive edebileceğ­ini anlarlar.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye