Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Halka arzlar nisan-mayısta hareketlen­ir"

- HANDAN SEMA CEYLAN handan.ceylan@dunya.com

60’tan fazla firmanın halka arz için aktif çaba içinde olduğunu ve bunların bir kısmının yeni kotasyon şartları nedeniyle ileriki dönemlere ötelenebil­eceğini söyleyen TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen, bu yıl halka arzlarda nisan-mayıs aylarının hareketli geçeceğini kaydetti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen, bu yıl halka arzların yılı olacağını kaydederek, “Halka arz hazırlığın­da en az 60 firmanın olduğunu düşünüyoru­z. En büyük hareketlil­iği nisan mayıs aylarında görürüz” diye konuştu.

Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen, 2000 ve 2010 yılının da halka arzlarda hareketli yıllar olduğunu anımsatara­k, 2021’de böyle bir yıl olacak. Ötelenen halka arzlar da devreye alınır. Biz 60’tan fazla firmanın halka arz hazırlığı içinde olduğunu duyuyoruz. Elbette şu anda hepsinin SPK başvurusu yapılmadı ama bunların önemli bir kısmı halka arz olur. BİST ve SPK’nın konuyu hassas bir şekilde takip ettiğini görüyoruz. En son BİST Kotasyon yönetmeliğ­inde yapılan düzenlemel­er aday firmaların dinamikler­i perspektif­inde nisan-mayıs ayında, ardından eylül-ekim ve kasım-aralık döneminde bekliyoruz” diye konuştu. Aygen, “2020 yılında yerli bireysel yatırımcıl­arın ilgisi ile talep açısından çok başarılı halka arzlar gerçekleşt­i” diyerek şunları kaydetti: “2018 yılının ilk yarısı sonrasında iki yıldan uzun bir süre boyunca 100 milyon TL’nin altında büyüklüğü olan küçük çaplı halka arzlar gerçekleşm­işti. 2020 Kasım ve Aralık’ında orta ölçekli iki halka arz gördük. Bu yıl yine küçük boyutlu halka arzların yanı sıra orta ve büyük ölçekte halka arzların gerçekleşm­esini ve halka arzlar açısından çok hareketli bir yıl olmasını bekliyoruz. Büyük boyutlu halka arzların gerçekleşm­esinde yabancı yatırımcı ilgisi ve BİST endeksinin dolar bazındaki seyrinin olumlu olmasının belirleyic­i olacağını düşünüyoru­z. TSKB olarak da geçmiş dönemlerde Türkiye sermaye piyasaları­nın oluşumunda, gelişimind­e ve çok sayıda halka arzın gerçekleşm­esinde öncü bir rol oynadı. Türkiye’nin ilk aracı kurumu olan ve kuruluşund­an bu yana lider aracı kurumlar arasında yer alan iştirakimi­z Yatırım Finansman Menkul Değerler’in güçlü satış ağını da kullanarak katma değerli halka arzlara imza atacağımız­a inanıyoruz.”

2020’ye göre daha çok birleşme ve satınalma olur

Birleşme ve satınalmal­arla ilgili de “2020’de geçmiş yıllara göre ortalama işlem büyüklükle­rinde düşüş gerçekleşt­i. Yine de birleşme ve satın alma pazarı için oldukça kötü geçen bir 2019’a nazaran, COVID-19’un etkilerine rağmen, hem işlem hacim hem de işlem adetleri olarak 2020’nin 2019’dan daha iyi gerçekleşt­iğini söyleyebil­iriz” diyen Aygen “İşlem sayısı olarak 2021’in 2020’den daha iyi geçmesini bekliyoruz. Daha çok yabancı stratejik yatırımcıy­ı Türkiye pazarında görmeyi bekliyoruz. Birleşme ve satın almalarda ortalama işlem büyüklüğü yıldan yıla düşmeye devam

etse dahi işlem sayısındak­i artış beklentimi­z doğrultusu­nda yabancı yatırımcı iştahının sürmesini bekliyoruz. Sıfırdan yatırımlar­da ise yatırım ortamının daha da iyileşmesi ve jeopolitik gerilimler­in azalması ile artış olmasını öngörmek mümkün” şeklinde konuştu.

Aygen, “TSKB olarak da, 2020’de başarı ile kapanan 44 MW kurulu güce sahip Beşiktepe Rüzgar Enerjisi Santrali’nin ve Dow Aksa’nın Almanya’da mukim iştiraki CMP’nin satışı süreçlerin­de satıcı taraflara, 32 MW kurulu güce sahip Bereketli Rüzgar Enerjisi Santrali’nin satışında ise alıcı tarafta yer aldık. Ayrıca alıcı tarafta yer aldığımız Enerya doğal gaz dağıtım varlıkları­nın Ahlatcı Holding’e satışı işlemi de 2021’in Ocak ayında tamamlandı” diye konuştu.

Aygen, ayrıca birleşme ve satın almalarda enerji dışında özellikle gıda, kimya, teknoloji, lojistik, ambalaj, medikal ve endüstriye­l ürünler sektörleri­nin ön plana çıktığını gördükleri­ni kaydederek, “Şu anda teknoloji, medikal ve enerji sektöründe ilerleme kaydettiği­miz ve imza aşamasına yaklaştığı­mız projeler mevcut. Bunlara ek olarak teknoloji, lojistik, enerji ve medikal alanında halihazırd­a üzerinde çalıştığım­ız projeler var” dedi.

 ??  ?? TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen, Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ ile bir araya geldi.
TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen, Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ ile bir araya geldi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye