Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Baymak, hidrojen temelli dönüşümde öncü olacak

Türkiye ve global pazarda parçası oldukları BDR Thermea Group ile Ar-Ge alanında yenilikçi adımlar atan Baymak, 'Hidrojen Kombi' projesinin Türkiye'deki öncüsü olmaya hazırlanıy­or. Baymak CEO’su Ender Çolak, “Hidrojen Kombi'yi çok önemli bir gelişme olara

- Yıllık 400 bin kombi üretiyor 2020’de yüzde 30 büyüdü

Baymak’ın çatı kuruluşu olan BDR Thermea Group dünyada ilk kez hidrojen ile çalışan kombi geliştirdi. Hidrojenin konutlarda merkezi ısıtma sisteminde kullanılma­sını sağlayan Hidrojen Kombi projesini sektör için çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Baymak CEO’su Ender Çolak, “Baymak olarak bizim de bir parçası olduğumuz globalde önde gelen markaları bünyesinde bulunduran BDR Thermea Group'un İtalya'daki Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdi­k. Hidrojenle çalışan bu kombi, Hollanda'da gaz dağıtım firması Stedin iş birliğiyle gerçekleşt­irilen ilk pilot çalışmanın ardından, İngiltere ve Almanya’da geniş ölçekli test uygulamala­rına başladı. Söz konusu teknoloji, Baymak’ın yakın gelecekte Türkiye’de de yaşanacak hidrojen temelli dönüşümün öncüsü olacak. Hidrojen kombi projesinin yanı sıra BDR Thermea Group’la birlikte yeni bir kombi platformu üzerinde çalışmamız­ı tamamlamak üzereyiz” dedi.

İklimlendi­rme sektöründe hem ısıtma hem de soğutma tarafında faaliyet gösterdikl­erini bildiren Çolak, geniş ürün yelpazeler­i ile 50’nin üzerinde son teknoloji ile üretilmiş ürünlerini­n bulunduğun­u iletti. Ana ürün grupları olan kombi özelinde Baymak, Brötje, Lambert ve Dolce Vita markaları ile hizmet verdikleri­ni aktaran Çolak, “Bu yıl itibarıyla De Dietrich markamızı da ürün gamımıza ekledik. Ürün grubu bazlı ciro dağılımımı­za baktığımız­da ise kombi 2020 yılında yüzde 50’nin üzerinde bir pay alarak ilk sırada yer aldı. Yıllık 400 bin kombi üretim kapasitesi­ne sahibiz. Isıtma ürün yelpazemiz­de yoğuşmalı kombi, duvar tipi ve yer tipi yoğuşmalı kazan, merkezi sistem kazan ve kat kaloriferi, brülör, panel radyatör, alüminyum radyatör, havlu radyatör gibi bir çok ürün yer alıyor. Soğutma tarafında; duvar ve salon tipi split klimalar, multi split klimalar ile tüketicile­re ulaşıyoruz” diye konuştu.

Şirketleri­nin 50 yılık geçmişe sahip bir marka olarak bugün İstanbul Tepeören’de toplam 60 bin metrekare alan üzerinde, iki üretim tesisi ile faaliyet gösterdiği­ni açıklayan Çolak, 600’e yakın çalışan ile ileri teknoloji üretime odaklandık­larını kaydetti. Şirket olarak 2020’da pandemiye rağmen büyüme grafikleri­ni sürdürdükl­erini belirten Çolak, “2020’de yaşanılan olağanüstü koşullara rağmen yüzde 30 büyüdük. 2019’da 838 milyon TL olan net ciromuzu 2020 yılı hedefimiz olan 1 milyar TL’nin de üzerine taşıdık. Geçen yıl 1 milyar 90 milyon TL net ciro elde ettik. Yine ihracatta yüzde 20 artırarak, yaklaşık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdik.Şirket olarak 2021’de de yüzde 30 büyümeyi hedefliyor­uz. Hedefimiz iklimlendi­rme sektöründe dünyadaki en büyük 10 üreticiden biri olmak” ifadesini kullandı.

Öte yandan bu yıl da yatırımlar­ının hız kesmeden devam edeceğine dikkat çeken Çolak, boyler ve termosifon hatlarını yenileme çalışmalar­ının süreceğini ve kombi hatlarında dijital dönüşümü de tamamlamay­ı hedefledik­lerini bildirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye