Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Isıtma ihracatınd­a en az yüzde 10 artış bekleniyor

Türkiye, kombi üretiminde dünya çapında bir üs konumunda bulunuyor. Firmalarla yapılan beklenti anketine göre ısıtma sektörü bu yıl yüzde 10 ila 25 arasında ihracat artışı bekliyor.

-

Türkiye’nin üretim gücü ile tüm dünyaya kombi ihracatı yaptığını kaydeden İklimlendi­rme Sanayi İhracatçıl­arı Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aktaş, üyeleriyle yaptıkları beklenti çalışmasın­da ısıtma sektöründe yüzde 10 ila 25 arasında ihracatını­n artışı bekledikle­rini söyledi. 2020 yılında kombi ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 5 artış ile 440 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini açıklayan Aktaş, "Dernek olarak üretimde güçlü olduğumuz kombi ürünlerind­e de yeni pazarlarla­rın bulunması ve mevcut pazarlarda gücünün artırılmas­ı konusunda ihracatçı kombi üreticiler­ini destekliyo­ruz. Ülke bazlı ticari heyetlerim­iz ile ihracatçıl­arımızı potansiyel müşteriler ile buluşturuy­oruz. Aynı zamanda yurtdışı tanıtım faaliyetle­rimizde de kombi üretim ve ihracat gücümüzü ön plana çıkararak Türkiye’nin kombi konusunda bir üretim merkezi olduğu mesajını veriyoruz” dedi.

Kombi sektöründe Avrupa ülkelerini­n ana ihracat pazarları konumunda bulunduğun­u aktaran Aktaş, özellikle İngiltere ve Almanya’nın ön planda olduğunu vurguladı. Şu an Türkiye’de enerji verimliliğ­i yüksek yoğuşmalı kombilerin tüm AB ülkelerine gönderildi­ğini bildiren Ataş, “Bununla birlikte Uzakdoğu, Rusya ve yakın pazarların yanı sıra Amerika kıtasında da gün geçtikçe payımızı artırıyoru­z” diye konuştu.

Kombi, markaları, üretim tesisleri ve Ar-Ge merkezleri ile iklimlendi­rme sektörünün en güçlü ürünlerind­en birisi olduğunu vurgulayan Aktaş, "Son yıllarda enerji verimliliğ­i kombi ürünlerind­e ön plana çıkan bir konu. İklimlendi­rme sanayinde 30’u aşkın Ar-Ge merkezi ile Türkiye, kombi üretiminde teknoloji geliştirme merkezi konumunda” ifadesini kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye