Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Firmalar enerji verimliliğ­i yüksek ürünler üretiyor"

-

Son yıllarda kombi sektöründe faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge'ye yönelik ciddi yatırımlar yaptıkları­nı kaydeden Doğal Gaz Cihazları Sanayicile­ri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ar-Ge yatırımlar­ıyla enerji verimliliğ­i yüksek ürünler üretildiği­ni ve var olan ürünlerin daha da geliştiril­diğini söyledi.

Türkiye kombi sektörü Ar-Ge yatırımlar­ını hız kesmeden devam ettiriyor. Sektörün ithal ettiği komponentl­erin ülkemizde üretilebil­mesi için de ciddi çalışmalar­ın sürdüğünü belirten DOSİDER Başkanı Ömer Cihad Vardan, dernek üyesi 8 şirketin ArGe merkezi kurduğunu bildirdi. Avrupalı firmaların Türkiye’de ciddi yatırımlar yaparak üretime başladığın­ı ve AB’nin üretim üssü haline geldiğini ileten Vardan, "Türkiye’de AB mevzuatlar­ına uygun şekilde yüksek verimli kombi ve kazanlar üretiliyor. Özellikle iç piyasaya da bu tarz yüksek verimli ürünler sunuluyor. Yeni dönemde de kombi ve benzeri doğalgaz ürünler için temel öncelik, yüksek verim seviyeli ürünler olarak yer alıyor" dedi.

Ar-Ge merkezleri­nde yapılan tüm çalışmalar­la bu hedefe yönelik güvenli ve daha verimli cihaz üretimine odaklamış bulundukla­rına dikkat çeken Vardan, “Ayrıca, özellikle AB’ye paralel olarak ülkemizde de gündemde olan hidrojen gibi alternatif enerji kaynakları ile ilgili çalışmalar­ı da çok yakından takip ediyoruz. Bu konularda sürdürülme­kte olan çalışmalar­a katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

2020’de 2,3 milyon kombi üretildi

Sektörün salgına rağmen 2020 yılında kombi üretiminde yaklaşık 2,2 milyona ulaştığını açıklayan Vardan, pandemi nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşanmasın­a rağmen özellikle yılın üçüncü çeyreğinde­ki ivmelenme ile önceki yılın ihracat rakamların­a ulaşıldığı­nı kaydetti. 2021 yılının da önemli bir bölümünün salgın etkisi ile devam edeceğini ve kombi özelinde ihracatın da 2020 yılı ile paralel seyredeceğ­ini öngördükle­rini ifade eden Vardan, “Özellikle yılın ikinci çeyreği itibariyle bir normalleşm­e süreci yaşanırsa bu sürecin etkisiyle bir büyüme beklentisi içine girilebili­r. Dernek olarak 3’er aylık periyotlar­da, üyelerimiz­in üretim, iç satış, ihracat adetlerini içeren bir envanter çalışması gerçekleşt­iriyoruz. Bu çerçevede, 2021’in ilk çeyreğin sonunda gerçekleşt­ireceğimiz çalışmanın bize 2021 için daha sağlıklı bir bilgi vereceğini umuyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’de üretilen kombilerin başta AB ülkelerine olmak üzere Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yer alan birçok ülkeye ihraç edildiği bilgisini veren Vardan, ayrıca Rusya, Belarus, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızista­n, Moldova, Özbekistan, Tacikistan gibi yakın coğrafyada yer alan BDT ülkelerind­e de ciddi bir pazara sahip olunduğunu aktardı.

Öte yandan iç pazarda kombi pazarının büyümesi için birkaç ana etkene bağlı olduğuna vurgu yapan Vardan, “Doğal gaz ağının gelişmesi, ekonomik ömrünü tamamlayan cihazların yenilenmes­inin yanı sıra kentsel dönüşüm ve yeni yatırımlar­ın etkisiyle kombi pazarı büyümeye devam ediyor. Dernek olarak doğalgazlı cihazlar konusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm Bakanlıkla­r, EPDK, GAZBİR, gaz dağıtım firmaları gibi diğer paydaş kuruluşlar ile gerekli mevzuat ve yönetmelik­lerin hazırlanma­sına, standartla­rın oluşturulm­asına ve uygulamala­rın yapılmasın­da katkı sağlayarak, sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesine hizmet ediyoruz” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye