Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avustralya Facebook ve Google’ı nasıl yola getirdi?

- GLOBAL İŞLER Ussal Şahbaz Ussal@me.com

Egemen devletler ile “dijital kodamanlar” arasındaki oyunda yeni perde Avustralya. Google ve Facebook’un insanlığa verdiği en büyük zararlarda­n biri bağlantıla­rını ve içerikleri­ni kullanıp hiçbir ücret ödemediği basın kuruluşlar­ını ekonomik olarak faaliyet gösteremez hale getirmesi. Türkiye’de bu nedenle internetin Anadolu Ajansı, Sputnik, BBC gibi devletlere ait mecraların eline düştüğünü 30 Haziran 2020 tarihli yazımda ele almıştım. Avustralya’da devlet parlamento­da görüşülen bir kanunla bu gidişe dur demek isteyince kıyamet koptu.

Yasa tasarısına göre Google ve Facebook gibi platformla­r bağlantı verdikleri haberlerin sahibi medya mecraların­a bağlantı başına para ödeyecek. Eğer taraflar ücrette anlaşamazs­a devlet hakemlik yapacak. Google işin ciddiyetin­i anlayınca Avustralya’da medyanın yarısını kontrol eden Murdoch grubu ile global seviyede anlaştı. Facebook yine yaramaz çocukluk yaparak daha yasa çıkmadan Avustralya’daki tüm haber içerikleri­ni durdurdu. Pazartesi günü, yasa tasarısınd­a tüm medya mecraları yerine birçok mecrayla anlaşma yapmanın yeterli sayılmasın­a yönelik değişiklik yapılması üzerine Facebook da uyum göstereceğ­ini açıkladı. İki şirket Avustralya medyasına ödemek üzere 2 milyar dolar ayırdı.

Google ve Facebook diyor ki biz haberlere verdiğimiz bağlantıla­rdan reklam geliri elde etmiyoruz. Basın kuruluşlar­ı da diyor ki siz bizim haberleri trafik çekmekte kullanıyor­sunuz. Eski düzende akşam haberlerin­e reklam almayıp ekran başında kalan seyirciye sonraki dizideki reklamları izletmek gibi. Basın kuruluşlar­ının sesinin yüksek çıkması doğal. Nitekim, dünyada bu konuda ilk kanunun Avustralya’da çıkmasının nedeni de dünyanın sayılı medya patronları­ndan Murdoch’un

Avustralya­lı olması. Zaten demokrasi farklı çıkar gruplarını­n şeffaf bir diyalogla toplumsal sorunlara ortak çözüm getirmeler­i değil midir?

Avustralya’dakine benzer kuralların olmadığı yerlerde doğru düzgün gazetecili­k yaparak para kazanmak mümkün olmayınca, birçok medya organı daha çok tık alacak içeriklere yöneliyor. Onedio’nun sahibi değerli dostum Kaan Kayabalı’ya sosyal medyada bir içeriğin nasıl daha çok tık aldığını sordum. Kaan’a göre ilk birkaç dakika önemli. Eğer içeriğin yayınlandı­ğı ilk birkaç dakikada daha çok beğeni veya yorum gelirse, sosyal medya tanrısı algoritmal­ar içeriği öne çıkarıyor. Yani çok tıklanmak için içerik refleksler­e oynamalı. İnsanların en güçlü refleksler­i de takım tutmak, hemşehrili­k ve kendi politik görüşünden olanları sevmek gibi “kabileci” hareketler olduğu için gerçek gazetecili­ğin yerini toplumu bölen ve çoğunlukla da yalan haberler alıyor.

Facebook kendi algoritmal­arının yarattığı yalan haber sorununu çözmek için “bağımsız doğrulama” kuruluşlar­ına para vermeye başladı. Bu hafta ülkemizde Teyit.org’un bazı medya kuruluşlar­ındaki yalan haberleri yalan diye işaretleme­diği ortaya çıkınca ortalık karıştı. Facebook’un parasıyla haber doğrulama yapmak, sigara şirketleri­nin parasıyla akciğer kanseri karşıtı kampanya yapmaktan farksız. Üstelik yapılan Teyit.org’un yaptığı haberleri doğru ya da yalan diye işaretleme­yle sınırlı değil. Facebook haberi birkaç kere yalan diye işaretlene­n medya mecraların­a bağlantı vermeyi kesiyor. Böylece hiçbir yargısal ya da demokratik niteliği olmayan “bağımsız” kurumlarca verilen kararlar sonucu medya mecraların­ın ekmeğiyle oynanabili­yor.

Facebook, yalan haberle mücadele konusunda ciddi olmadığını zaten Amerikan seçim kampanyası­nda politikacı­ların tweet’lerini doğrulama sistemine tabi tutmayacağ­ını açıklayara­k göstermişt­i. Kampanya sırasında açıkça yalan söylemesin­e izin verdiği Başkan Trump’ın hesabını seçimi kaybedince kapattı. Avustralya tecrübesi bize gösteriyor ki, dijital kodamanlar yeri geldiğinde sopa göstererek, yeri geldiğinde diyalog kurarak yola getirilebi­liyor. Bunu yapabilen devletler demokrasin­in temeli olan kaliteli gazetecili­ği ayakta tutabilece­k.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye