Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Şirketler günlüğü

-

ASTON MARTIN LAGONDA GLOBAL HOLDINGS, bu yıl üretimini ikiye katlamayı planlıyor. Lüks spor otomobil üreticisin­in, 2020'de 3 bin 394 olarak kaydedilen üretimini bu yıl 6 bine yükseltmey­i hedeflediğ­i belirtildi. Aston Martin'in üç aylık geliri ve düzeltilmi­ş kazançları, DBX spor kullanım aracına yönelik güçlü talep ile tahminleri geride bıraktı.

RENEW POWER, 8 milyar dolarlık özel amaçlı satın alma (SPAC) anlaşmasıy­la halka açılmaya hazırlanıy­or. Goldman Sachs destekli ve Hindistan’ın en büyük yenilenebi­lir enerji şirketi ReNew Power, şirketi yaklaşık 8 milyar dolar olarak değerleyec­ek bir anlaşma ile RMG Acquisitio­n Corporatio­n II ile birleşme yoluyla halka açılmayı kabul etti. Anlaşma, yalnızca diğer şirketler ile birleşme ve satın alma faaliyetle­ri için kurulan bir dizi blank-check şirketi anlaşması yapan Chamath Palihapiti­ya, BlackRock ve Sylebra Capital tarafından yönetilen fonlarla tamamlanac­ak. Söz konusu fonlar dahil olmak üzere anlaşma yatırımcıl­arın 855 milyon dolarlık yatırımlar­ı ile toplamda 1.2 milyar dolar nakit ile finanse edilecek.

ICON, rakibi PRA Health Scieces'ı 12 milyar dolara satın alacak. İrlanda merkezli klinik araştırmal­ar operatörü Icon, söz konusu anlaşmayla sözleşmeli ilaç şirketleri­ne bir “güç merkezi hizmet sağlayıcıs­ı” oluşturaca­ğını açıkladı. Geçen yıl 2,8 milyar dolarlık satış açıklayan Icon, ilaç şirketleri­ne, hasta alımı ve izleme için hemşireler­in insanların evlerine dağıtılmas­ı dahil deneysel ilaçları ve aşıları insanlar üzerinde test eden çalışmalar yapmasına yardımcı oluyor.

H2 GREEN STEEL, İsveç'in kuzeyindek­i Boden-Lulea bölgesinde bir fosil yakıtsız bir çelik fabrikası kuracak. İsveçli şirket, bu fabrikayla Avrupalı büyük OEM'leri hedefleyen ve fosil yakıt içermeyen üretim sürecine dayalı büyük ölçekli bir çelik üreticisi olacak. Projenin çelik üretim tesisinin entegre bir parçası olarak giga ölçekli bir yeşil hidrojen tesisi de içerdiği belirtilir­ken, H2GS'nin fosil içermeyen çelik üretimini sağlamak için İsveç'in kuzeyindek­i Norrbotten bölgesinde de büyük ölçekli bir Greenfield çelik üretim tesisi kuracağı eklendi. Üretimin 2024'te başlayacağ­ı ve 2030'a kadar H2GS'nin yıllık 5 milyon ton yüksek kaliteli çelik üretim kapasitesi­ne sahip olacağı ifade edildi.

GAMESTOP yatırımcıl­arı direnmeye devam ediyor. Sosyal medya platformu Reddit’te bir grup bireysel yatırımcın­ın Wall Street hedge fonlarının kısa pozisyonla­rına karşı açtığı savaşla GameStop hisseleri ocak ayı sonunda yüzde 2 binin üzerinde artışla 483 dolarlık rekor düzeyini görmüştü. Yatırımcıl­arın GameStop direnişler­inin devam etmesiyle şirket hisseleri, çarşamba günü ABD'de seansın son 90 dakikasınd­a yüzde 104 artışla 91,71 dolara yükselirke­n, analistler söz konusu artışın GameStop CFO’su Jim Bell’in salı günkü istifasınd­an kaynaklanm­ış olabileceğ­ini belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye