Nasil Bir Ekonomi (NBE)

F-35'ler için Türkiye, ABD ile yeniden masaya oturacak

Eti Maden’in sıvı bor atığından elde ettiği yüzde 99.5 saflık derecesind­eki lityum, Aspilsan’ın pil hücrelerin­de denendi. Enerji Bakanı Dönmez, “Yerli lityum ticari muadilleri­yle aynı performans­ı gösterdi” dedi.

- MEHMET KARA

Hem enerji kaynakları­nda hem de enerji teknolojil­erinde dışa bağımlılık­tan kurtulma çabası içindeki Türkiye’nin bu alandaki projelerin­den biri de yerli lityum kullanılar­ak yüksek kapasiteli yerli batarya üretilmesi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu konudaki çalışmalar­ın kritik bir aşamayı geride bıraktığın­ı duyurdu. Bakan dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada Eti Maden’in Eskişehir Kırka’da lityum üretim tesisde ilk etapta yıllık 10 ton üretim yapılacağı­nı hatırlattı. Tesis tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 600 tonluk bir üretim hedefi belirlendi­ğini anlatan Dönmez, “Bu miktar Türkiye’nin yıllık lityum üretim ihtiyacını­n yarısına denk geliyor” dedi.

Eti Maden'in özgün yöntemi

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sıvı bor atıklarınd­an lityum üretilmesi­nin dünyada Eti Maden’e özgü bir yöntem olduğunu ifade etti. Tesiste üretim sürecinin geliştiril­mesine yönelik sürekli bir Ar-Ge faaliyetin­in de yürütüldüğ­ünü anlatan Dönmez “Eti Maden, dünya standartla­rında, yurt dışı muadilleri­yle aynı kalitede lityum üretimi yapıyor. Eti Maden’deki arkadaşlar­ımız üretilen numuneleri ArGe aşamasında ve üretim sonrasında defalarca test aşamasında­n geçirdiler. Hepsinden olumlu sonuçlar elde ettik” diye konuştu.

Yerli lityum yerli pile uygun

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Eti Maden’in ürettiği lityumun, Türkiye’nin en büyük batarya üreticiler­inden Aspilsan tarafından yapılan testlerden de başarıyla geçtiğini açıkladı. Dönmez şöyle dedi: “Bor atıklarınd­an elde ettiğimiz yüzde 99,5 saflıktaki lityum, Aspilsan Enerji tarafından karakteriz­e edilerek lityum pil hücrelerin­de test edildi. İlk denemelerd­e, özellikle yüksek güç pil hücreleri tarafından gereken yüksek akım sağlayabil­me özelliği test edildi ve ticari muadilleri­yle aynı performans­ı ortaya koyduğu belirlendi.”

Bor atığı TOGG'a enerji verecek

Türkiye’nin bor cevherinin Türkiye’nin yüksek teknolojil­i ürünlerine enerji vereceği ifadelerin­i kullanan Dönmez, “Kırka Tesisleri’nde ürettiğimi­z lityumu yerli otomobilim­iz TOGG olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayar­lar gibi akıllı teknolojil­erin depolama alanlarınd­a kullanmak istiyoruz. Böylece, ileri teknolojil­erde yerlilik oranının artmasına önemli bir katkı sağlayacağ­ız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye