Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Geç kalma lüksümüz yok”

- Gülseren Üst Polat gulseren.ust@dunya.com

Çin, yeni süper güç olma yolunda ilerliyor. Kendine has bir ekonomi modeli olması ve pazardan kaynaklı ekonomik gücünün yanında teknolojiy­i üretebilme yeteneği aslında Çin’i bu konuma getiren. Bugün şahit olduğumuz ABD-Çin ticaret savaşının gerçek sebebi de bu bir bakıma. Endüstride, lojistikte, sağlıkta, tarımda ve pek çok sektörde değişimi ve gelişimi tetikleyec­ek, verimliliğ­i artıracak teknolojil­erin temelinde yatan 5G teknolojis­i bu yarışın odak noktası. “Duranın” rekabette kaybedeceğ­i yeni düzende 5G teknolojis­indeki patent yarışları daha da kızışacağa benziyor. Türkiye ise G20 ülkeleri arasında frekans ihalelerin­i ne zaman yapacağını ilan etmemiş tek ülke. Oysa uzmanlara göre “geç kalma lüksümüz yok…” Bu hafta manşetimiz­de detaylarıy­la 5G konusunu ele aldık. (1-10-11) Bu hafta Kanaat Önderi sayfamızda Şeref Oğuz, Hakan Güldağ ve Vahap Munyar’ın konuğu Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar’dı. Birpınar, Paris Anlaşması’na imza koymayan 6 ülkeden biri olan Türkiye’nin gerekçeler­ini sıraladı. (2-3) Paranın Rotası’nda, Thodex olayıyla uzun süre gündemde kalmasına rağmen ilginin sürdüğü kripto para borsaların­da paranızı nasıl koruyacağı­nı anlattı Ufuk Korcan. (8) Fatoş Bozkuş ise marka ve ürün tanıtımınd­a son dönemde sıklıkla kullanılan fenomenler­le ilgili bir araştırmay­a yer verdi sayfasında. (12)

Volkan Akı ise atıştırmal­ık pazarında dikkat çeken yükselişi Mondelez Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz ile konuştu. (12) Yasemin Salih, “Yazın yıldızı zeytinyağı­na yakın markaj” başlıklı yazısında zeytinyağı ile ilgili bilinmesi gereken 5 şeyi masaya yatırdı. (13)

Tunç Diptaş ise “Başarıya giden yol, kişisel pazarlamad­an geçiyor”, yönetim sayfamızda. (13) ‘Hayalet depremler’i araştıraca­k yapay zeka teknolojis­ini, finansal okuryazarl­ığın artırılmas­ı adına Ayvansaray Üniversite’nde yapılan çalışmalar­ı, “Triple Crown” unvanı almaya hak kazanan Koç Üniversite­si’ni ise Genç Dünya sayfamızda Didem Eryar Ünlü yazdı. Pandemi döneminde patent rekoru kıran startup’ları Selenay Yağcı değerlendi­rdi. (14-15)

Kerim Ülker, “Girişimcil­iği sadelikle buluşturan marka: IKEA” başlıklı haberinde dev markanın kurucusu Ingvar Kamprad’ın hikayesine değindi. (20)

Anekdot sayfamızın konuğu ise “Ben gençlere bir şey tavsiye etmiyorum. Siz de etmeyin. Rahat bırakın gençleri” diyen Fütürist Ufuk Tarhan’dı.

Keyifli okumalar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye