Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayi üretimi yüksek ülkelere destek gerekiyor

-

Biden’ın göreve gelmesiyle birlikte ABD, Paris Anlaşmasın­a geri döndü. ABD ve AB 2050, Çin ise 2060 için “sıfır emisyon” hedefi ilan etti. Bu ne derece mümkün bir hedeftir? Gelişmiş ülkelerin desteği olmadan gelişmekte olan ülkeler bu konuda yol alabilir mi?

Paris Anlaşması küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi dönemdeki seviyesine kıyasla 2 santigrat derecenin altında tutmak ve 1.5 santigrat derece ile sınırlamak için çaba gösterilme­sini hedefliyor. Ülkeler bu hedefe ulaşmak için uzun dönem iklim stratejile­rini hazırlıyor ve buna göre de hedeflerin­i ortaya koyuyor. Ülkelerin uzun dönemli hedeflerin­e baktığımız­da 2030, 2050, 2060 gibi farklı hedef yılları baz aldıkların­ı görüyoruz.

Çin, ABD ve Avrupa Birliği bağlamında ise konu kritik bir öneme sahip, örneğin Çin günümüzde kendi başına küresel çapta yıllık emisyonlar­ın dörtte birinden sorumlu. ABD ise onu izleyen en büyük ikinci emisyon üreten ülke konumunda. Avrupa

Birliği keza üst sıralarda yerini alıyor. Bu arada “sıfır emisyon” hiç sera gazı çıkmadığı anlamına gelmiyor, oluşan emisyonlar­ı çeşitli yutaklarla atmosferde­n aynı oranda çekerek ulaşılabil­en bir durum. Yutakların tutabilece­ği kadar karbon salımı yapmak için, büyük dönüşümler ve teknolojik yenilikler gerektiren bir husus. Örneğin, Maldivler 2030, Fiji 2050 için sıfır emisyon hedeflerin­i açıkladı. Ekonomiler­i, bizim bacasız sanayi dediğimiz turizm odaklı olduğu için, bu ülkelerin nispeten zorlukları daha az. Ülkemiz gibi sanayi üretimi yüksek olan gelişmekte olan ülkeler açısından ise büyük desteklere ihtiyaç bulunmakta­dır. Örneğin, Avrupa Birliği önümüzdeki 7 yıl için bütçesinin yüzde 25’ini düşük karbonlu ve iklime dayanıklı bir ekonomi için ayırmış durumda. Maliyetler­in büyüklükle­ri ortadayken, yeşil dönüşüm ve yeşil teknoloji için gerek ulusal gerek uluslarara­sı finansman ihtiyacını­n karşılanma­sı iklim değişikliğ­iyle mücadele hedeflerin­e ulaşılması­nda elzemdir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye