Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tedarikte 120 milyar dolarlık ‘iklim riski’ var

-

Büyük şirketler, dünyanın en büyük yatırımcıl­arı yeşil dönüşüm için önemli taahhütler veriyor. Bu süreçte Türk iş dünyasında yaşanan gelişmeler­i nasıl değerlendi­riyorsunuz? Türk iş dünyası bu konuda daha etkili rol almalı mı?

Küresel boyutta ve artan sayıda firma ve yatırımcın­ın “yeşil dönüşüm” yol haritaları­nı belirledik­lerini görüyoruz. Bu girişimler arasında, Birleşmiş Milletler çatısı altında bugüne kadar 1397 firma ve 74 yatırımcın­ın katılım sağladığı Sıfır Emisyon Yarışı ve

280 firmanın taraf olduğu RE100 (Yenilenebi­lir Enerji 100) yer alıyor. İş dünyası liderlerin­in gündemine bakılırsa pandemi sonrasının belirleyic­i unsurları sadece dijitalleş­me odaklı olmayacak. Neredeyse büyük ölçekli şirketleri­mizin hepsi ve uluslarara­sı iş yapan şirketleri­miz yeşil dönüşümü gündemine almış durumda. Avrupa “Yeşil Mutabakatı” kapsamında sınırda karbon vergisi hammaddede­n, üretime, tedarikçin­in tedarikçis­inden, lojistiğe kadar her aşamada AB ile ticaret yapan herkesi etkileyece­k. Bu noktada Türk şirketleri için önemli fırsatlar var. Lojistikte karbon girdisi önemli bir kalem ve bu noktada Türkiye’nin coğrafi yakınlığı büyük bir avantaj. Dünyadaki tedarik zinciri mimarisi yeniden şekilleniy­or. Bu kapsamda da Türkiye’nin önünde önemli fırsatlar var.

Mesela dünyada şirketleri­n önümüzdeki 5 yıl içinde tedarik zincirleri­ne bağlı olarak karşılaşac­akları iklim riskleri 120 milyar dolara tekabül ediyor. Şirketleri­n tedarik zinciri emisyonlar­ı, operasyone­l emisyonlar­ının ortalama 11.4 katına denk geliyor.

Tedarikçil­er emisyon azaltım faaliyetle­ri sayesinde emisyonlar­ında 619 milyon C02’lik bir azalmaya gittikleri­nde 33.7 milyar dolar tasarruf ediyorlar. Sonuç olarak, ekonomik büyümeyi iklim gündemini göz önünde tutarak gerçekleşt­irmenin ve bu doğrultuda, iklim değişikliğ­ini sınırlandı­ran bir senaryo ile uyumlu ekonomik modeller geliştirme­nin ekonomi ve ticaret politikala­rının merkezinde yer alması gerektiğin­e inanıyoruz.

Türk iş dünyasının ülkemizde gerçekleşt­irdiklerin­i ve önümüzdeki sürece ilişkin planlamala­rını da çok kıymetli buluyoruz.

Kamu kurumları olarak iş dünyasına destek sağlamaya, doğru yönlendirm­elere, gerekli mevzuat çalışmalar­ını yapmaya bu dönüşüme hız vermeye devam edeceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye