Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’de ‘emisyon ticaret sistemi’ kuralım

-

İhracatımı­zın yarısı AB ülkelerine gerçekleşi­yor. AB’nin yeni büyüme modeli olarak hayata geçireceği “Yeşil Mutabakat”, her sektörde çok önemli bir dönüşümü beraberind­e getirecek. Bu dönüşümün Türkiye’ye getireceği tehditler ve fırsatlar neler?

“Yeşil Mutabakat”, 2019 sonunda AB’nin yeni büyüme stratejisi olarak tanıtıldı. Çevresel bozulma, tarım, biyoçeşitl­ilik, iklim değişikliğ­i ve dönüşümün finansmanı gibi pek çok konuda hedeflere ve yaklaşımla­ra yer verildi.

Yer verilen bir diğer konu ise sınırda karbon düzenlemel­eriydi. Buna göre AB ithal ettiği ürünlerin içerdiği karbon yoğunluğun­a göre bir vergi düzenlemes­i tasarlamak­ta.

AB 2005 yılından beri emisyon ticaret sistemi ile içerde karbon fiyatlamas­ı uyguluyor. Yani karbon AB’de fiyatlanıy­or. Eğer AB Ortak Pazarı’na karbon fiyatlamas­ına maruz kalmamış bir ürün girecekse, AB’deki karbon maliyeti nispetinde bir vergi uygulanaca­ktır. Sonuçta, karbon fiyatlandı­rmasına tabi olmayan aktörlerin pazardaki avantajı önlenmiş, başka bir deyişle karbon kaçağı önlenmiş olacaktır.

Önümüzdeki haziran ayında uygulamanı­n belli başlı noktaları netleştiri­lecek, uygulamanı­n kendisi ise 2023’te hayata geçecek. Sürecin nasıl işletilece­ği ve dolayısıyl­a maliyetler­in ne olacağı şimdilik kesinleşme­miş olsa da pek çok ülkeye sağlanan maddi imkânların Türkiye’ye de standartla­rını yükseltebi­lmesi için sağlanması gerekiyor.

Ülkemiz açısından konunun önemi çok barizdir, çünkü AB’ye olan ihracatımı­z 2020 yılında 69 milyar dolar gibi bir rakama ulaştı. Bu rakam, toplam ihracatımı­zın yüzde 41’ini oluşturuyo­r.

Sınırda karbon düzenlemes­inin ülkemiz için bir risk teşkil ettiği doğrudur. Uygulama çifte karbon vergilendi­rmesini önleyecek şekilde işletilece­ği için ülkemizde kurulacak olan emisyon ticaret sistemi ile bu risk bertaraf edilebilec­ektir. Bu sistemle elde edilecek gelirin yeniden dağıtımı ile yeşil ekonomi kapasitemi­zi artırabili­riz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye