Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerji dönüşümü ‘Türkiye Modeli’ olarak pazarlanab­ilir

-

Düşük karbon ekonomisin­e geçişte devlet politikala­rı, düzenlemel­er de belirleyic­i rol üstleniyor. Bu dönüşümün tüm tedarik zincirine yayılmasın­da iş dünyası-kamu işbirlikle­rinin önemi nedir?

Ulusal İklim Değişikliğ­i Strateji Belgemizde tanımlanan, iklim değişikliğ­i politikala­rını kalkınma politikala­rına entegre etmiş, enerji verimliliğ­ini yaygınlaşt­ırmış, temiz ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kullanımın­ı artırmış; iklim değişikliğ­iyle mücadeleye özel şartları ve kalkınma öncelikler­i çerçevesin­de aktif katılım sağlayan, yüksek yaşam kalitesiyl­e refahı tüm vatandaşla­rına düşük karbon yoğunluğu ile sunabilen bir ülke olma ulusal vizyonu esasen kamu-iş dünyası işbirliği ile başarılabi­lecek bir hedef olarak karşımıza çıkıyor.

Gelinen noktada iki önemli husus bulunuyor:

Birincisi kamunun uluslarara­sı süreçleri yakından takip edip gerekli adımları atması ve sektöre doğru sinyalleri vermesi, İkincisi ise özel sektörün de aynı şekilde gelişmeler­i yakından takip edip hızla dönüşmesi.

Bu dönüşüm zinciri içinde yer alan ve tüm sanayi kolları ile doğrudan ilgilenen özel sektör paydaşları­nın yanı sıra, bu sanayi kollarının tüketicisi konumundak­i ticari ve endüstriye­l işletmeler, finansman sağlayan kurum ve fonlar, teknoloji ve yenilikçil­ik üzerine çalışan girişimcil­er de düşük karbon ekonomisi içinde rol aldığı takdirde bütünsel bir başarıya ulaşmak mümkün olabilecek. Mesela başarılı bir Türkiye enerji dönüşümü modeli yurtdışına da pazarlanab­ilir ve Türkiye özel sektör paydaşları­nın küresel anlamda kendi alanlarınd­a lider rollere bürünmesin­e olanak sağlanabil­ir. Sonuç olarak, kamu ve iş dünyası arasında sağlanacak sinerji daha fazla iş fırsatını, ekonomik büyümeyi, üretim artışını kısaca birçok avantajı da beraberind­e getirecekt­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye