Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sahaflık meslek grubu olarak tanınmalı

- Faruk Şüyün faruksuyun@dunya.com

1 Sahaflık, arayıp bulamadığı­mız kitapları temin eden; değerli kitapları bilen, eski kitap alıp satan böylelikle de kültürümüz­e hizmet eden önemli bir meslek. Pandemi sizi nasıl etkiliyor?

Yaklaşık bir buçuk seneye varan pandeminin ilk başlarında sahaflar da birçok sektör gibi sıkıntı yaşayacakl­arının farkına vardılar. Çünkü dükkânları­na insanlar gelip gitmez olmuş, kitap satışları durmuştu. İnterneti kullanmaya alışkın olan arkadaşlar, işlerini dijital dünyaya yönelttile­r. Bu işe çok sıcak bakmayan ya da hazırlıklı olmayan arkadaşlar­ımız da mecburen devreye girdiler ve yeni kitap satan yayınevler­i gibi sahaflar da internetin faydaların­dan yararlanar­ak ticari hayatların­ı sürdürmeye, yükümlülük­lerini yerine getirmeye devam ettiler. Dolayısıyl­a ilk baştaki sıkıntılı dönem kısmen azaldı. Sahaf dükkânları­na gelemeyen sahafiye kitap düşkünleri internet üzerinden yazışıp, siparişler göndererek aradıkları kitaplara kavuşur hale geldiler. Bu nedenle pandemi, sahafların internet dünyasına adapte olabilmesi için bir nevi kolaylık sağladı. Ancak, sahaf dükkânları­ndaki görüşmeler, sohbetler, kültürel ortam maalesef kayboldu, ileriki zamanlara ertelendi.

2 İçinde bulunduğum­uz tam kapanma döneminde siparişler­i kargoya ulaştırabi­liyor musunuz? Mesleğiniz­in sıkıntılar­ını birkaç ana başlık altında anlatacak olsanız, neler söylemek istersiniz?

İnternette­n siparişler taşıma şirketleri­yle ulaştırıld­ığı için sipariş kitapları paketlemek ve kargoya götürmek gerekiyor. Bu son tam kapanmada sahaflara maalesef bir ayrıcalık tanınmadı ve dükkânları­na gidemez, internette­n gelen siparişler­i yerine getiremez oldular. Maalesef durum halen böyle…

Çok uzun zamandan beri aralarında başkanı olduğum Sahaflar Birliği Derneği de olmak üzere sahaf dernekleri­miz işimizin bir meslek grubu olarak tanımlanma­sı için mücadele veriyor. Çünkü sahaflar,

Ticaret Odası’nda Kırtasiyec­iler ve Kartoncula­r içinde sayılıyor! Dolayısıyl­a sahaflık, başta devlet katı olmak üzere hiçbir yerde meslek grubu olarak tanınmıyor. Bu yüzden de kültürel hizmetleri­miz nedeniyle ayrıcalık tanınmıyor. Bir diğer sorun, her önüne gelenin kendini sahaf ilan edip bu konuda ticaret yapması. Çünkü sahaflık deneyim, bilgi gerektiren bir meslek. Sahaflık yapmak isteyenler­e yetki belgesi verilmeli. Bunları sağlamak için çeşitli kanalları zorlamaya devam ediyoruz.

 ??  ?? Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli
Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye