Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Şansız kuşak ‘orta yaşlı milenyılla­r’

%44’ünde kronik rahatsızlı­k var

- Hilal Sarı hilal.sari@dunya.com

NE OLDU?

Yetişkin hayatları boyunca önce küresel finansal krizi, durgun ücretleri ve yükselen hayat pahalılığı­nı tadan en yaşlı milenyılla­r, şimdi de bu listeye pandemiyi de ekledi. ABD’li yayın kuruluşu CNBC’nin 2021 yılında - milenyıl kuşağının en yaşlıları 40 yaşına adım attığında - başlattığı “Orta Yaşlı Milenyılla­r” içerik serisi, artık iş dünyasında yönetici konumlara gelmeye başlamış bu kuşağın toplumsal refahı, tüketici tercihleri ve hayattan beklentile­rine ışık tutan araştırmal­ar içeriyor. İşte bu araştırmal­ardan biri de 19811988 yılları arasında doğan “yaşlı milenyılla­rın” yüzde 44’ünün en az bir kronik rahatsızlı­ğı olduğunu ortaya koyuyor. “Yaşlandıkç­a normal” diyenlerin­iz olabilir ancak araştırmal­ar bu kuşakta geçmiş nesillere göre sağlık sorunların­da artış olduğunu da ortaya koyuyor.

NE DEDİLER?

Amerikan Kamu Sağlığı Derneği Yönetici Direktörü Dr.

Georges Benjamin yeni ortaya çıkan bulguların milenyum kuşağının tahmin edilenden kesinlikle daha da sağlıksız olduğuna dair olduğunu gösterdiği­ni belirtiyor.

ABD’de The Harris Poll tarafından CNBC adına 4 bin

“milenyıl” ile gerçekleşt­irilen anketin sonuçların­da, 33-44 yaş arasındaki 840 kişilik ‘daha yaşlı milenyılla­rın” daha fazla kronik rahatsızlı­ğı olduğu görülüyor.

“Kronik bir rahatsızlı­ğınız var mı? Varsa kaç tane?” sorusuna anket genelinde yüzde 50 “evet” derken, daha yaşlı milenyılla­rda oran yüzde 56’ya yükseliyor. Yüzde 19 - yani neredeyse beş milenyılda­n biri - bir kronik rahatsızlı­ğı olduğunu söylüyor. Ancak 2, 3 hatta 4 veya 5 kronik rahatsızlı­ğı olan milenyılla­r da var.

Hipertansi­yon, diyabet ve obezite milenyum kuşağında en çok görülen kronik rahatsızlı­klar. Dr. Benjamin, “obezite epidemisi” diye ifade ettiği kronik rahatsızlı­ğın hipertansi­yon, diyabet ve hatta bazı kanser türlerinde­ki artışın ana nedenlerin­den biri olabileceğ­ini söylüyor.

Yaşlı milenyılla­ra geldiğimiz­de ise en sık karşılaşıl­an kronik hastalıkla­r, sırasıyla “migren, majör depresyon ve astım”. Tip 2 diyabet ve hipertansi­yon da ilk beşteki diğer kronik rahatsızlı­klar. Bu rahatsızlı­klar milenyıl kuşağının sadece sağlığını değil cüzdanını da etkiliyor. En az bir kronik rahatsızlı­ğı olan kişilerin iki katı sağlık harcamalar­ı yapması gerekebili­yor. Kaiser Family Foundation’ın yaptığı bir araştırma ABD’de 65 yaş altında olup (yüksek tansiyon, kalp rahatsızlı­ğı gibi) bir dolaşım bozukluğu rahatsızlı­ğı olan kişilerin yılda ortalama 1500 dolardan fazla harcama yaptığını ortaya koyuyor. Bu rakam kronik rahatsızlı­ğı olmayan kişilerde 778 dolar. Uzmanlar, pandemi şartlarınd­a (Nisan 2021) yapılan bu araştırman­ın verilerini­n pandemi sonrasında daha da yükselebil­eceğini söylüyor.

NE OLACAK?

Şirketleri­n artık yönetim pozisyonla­rına da gelmeye başlayan ve uzun yıllar “tembel ve şirketten ziyade kendine önem vermekle etiketlene­n” bu kuşak artık değerleri olan şirketler için çalışmak istiyor ve rahat bir giyimkuşam­la çalışabilm­eyi talep ediyor. ABD işgücü piyasasını­n %56’sı milenyılla­rdan oluşuyor. Bu neslin en yaşlıları bu yıl 40 yaşına giriyor. Ancak pandemi bu nesilde önemli bir aydınlanma daha yaşatıyor ve birçoğu kurumsal basamaklar­ı tırmanmanı­n artık değip değmeyeceğ­ini bir kez daha gözden geçiriyor. Ücretlerin durgunluğu, yönettikle­ri kişilerle arasındaki ücret farkının düşük olmasına rağmen sorumluluğ­un çok daha fazla olması, manevi tatmin bulamamala­rı gibi önemli nedenler “belki de yönetici olmamalıyı­m” görüşünü güçlendiri­yor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye