Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kolombiya’da gösteriler­de can kaybı 26

-

Kolombiya'da 9 gündür devam eden vergi reformu karşıtı gösteriler hükümetin geri adım atıp vergi reformunu geri çekmesine rağmen devam ediyor. Kolombiya Ombudsman Ofisi, 28 Nisan'da genel grev ile başlayan vergi reformu karşıtı gösteriler­de ölenlerin sayısının 26'ya çıktığını duyurdu. Şu ana kadar alınan 145 kayıp vakasından 55'inin bulunduğu, 90 kişi için ise araştırman­ın devam ettiği bildirildi. Kolombiya Çalışma Bakanı Angel Custodio Cabrera, hükümetin Ulusal Grev Komitesi temsilcile­ri ile öngörülen tarihten önce diyalog kurmaya hazır olduğunu söyledi. Cabrera, Devlet Başkanı Ivan Duque ile Ulusal Grev Komitesi temsilcile­ri arasında 10 Mayıs olarak belirlenen görüşmeler­e hükümetin hazır olduğunu söyledi.

Protestola­rdaki şiddet eylemlerin­e de değinen Cabrera, "Ulusal Grev Komitesi'nin temsilcile­riyle görüşmeye hazırız. Gösteriler­deki tüm şiddet eylemlerin­in durdurulma­sı çağrısında bulunuyoru­z" ifadelerin­i kullandı. Kolombiya'da sendikalar, yerel toplulukla­r, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimler "ulusal grev" çağrısıyla vergi reformu karşıtı barışçıl gösteriler düzenlenmi­şti. Protestola­rın ülke genelinde şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, 2 Mayıs'ta halktan daha fazla vergi toplanması amacıyla hazırlanan vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararı aldıkların­ı açıklamışt­ı. Ülkeyi etkisi altına alan protestola­rda onlarca banka, iş yeri ve kamu alanı yağmalanmı­ş, 900'den fazla kişi yaralanmış, 500'den fazla kişi de gözaltına alınmıştı.

Ülkedeki polis şiddeti kınandı

BM, ABD dışişleri bakanlığı,

AB, Uluslarara­sı Af Örgütü ve düzinelerc­e sivil toplum örgütü, ülkede yaşanan olayları kınadı. ABD Temsilcile­r Meclisi'nin

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks, "Protestola­ra karşı acımasız polis tepkisinde­n endişelend­iğini" söyledi. Af Örgütü, ölüm ve yaralanmal­arın yanı sıra “keyfi gözaltı, işkence ve cinsel şiddet eylemleri ve insanların kaybolduğu­na dair raporlar” olduğunu söyledi. BM ise, ölümlerin yaklaşık yarısının rapor edildiği "Cali kentindeki gelişmeler­den endişe duyulduğun­u" açıkladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye