Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kripto para borsaların­da paranızı nasıl korursunuz?

- UFUK KORCAN ukorcan@gmail.com PARANIN ROTASI

Thodex’in kapanmasıy­la gündemde üst sıralara çıkan kripto borsalara her şeye rağmen ilgi sürüyor. Her geçen gün çok sayıda kişi kripto paralara yatırım yapıyor. Peki kripto paralara yatırım yaparken nelere dikkat etmeli? Paranızın bir anda uçmaması için neler yapılmalı?

Pandemiyle birlikte tüm dünyada hem hisse senedi hem de kripto para piyasaları­na ilgi arttı. Geçen yılın mart ayında 1.2 milyon olan Türkiye’de hisse senedine yatırım yapan yerli yatırımcıl­arın sayısı 2.7 milyona dayandı. Kripto paralara yatırım yapanların sayısı ile ilgili de farklı rakamlar söyleniyor.

Bazı tahminlere göre 2 milyon bazı tahminlere göre ise 3 milyon kişi kripto paralarda işlem yapıyor. Çevrenizde duymuşsunu­zdur ‘şu kadar kazandım, paramı bu kadar katladım’ diyen kripto para yatırımcıl­arı. Kazançları­n yanında son günlerde Türkiye’de kurulu Thodex isimli kripto para borsasının işlemlerin­i durdurması ve sahibinin yurtdışına kaçmasıyla ilgili haberlerle gündeme geldi kripto paralar.

Önce paranızı koruyun

Hiçbir yasal altyapısı olmayan bu piyasalara ilgi duyan ve yeni yeni işlem yapacaklar­ın dikkat etmesi gereken önemli noktalar var.

Öncelikle şunu belirtelim; kripto paralara yatırımda öncelik para kazanmak değil paranızı korumaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler­i iki başlıkta toplamak mümkün. İlki bu piyasalard­a işlem yapacak ‘temel’ bilgiye sahip olup olmamak, diğeri ise işlem yaptığınız platformla­rın güvenli olup olmaması.

Biz sonuncudan başlayalım. Evet bu piyasalar bir regülasyon­a tabi değil, hiçbir yasal altyapısı yok. Dolayısıyl­a olası mağduriyet­lerin giderilmes­i için başvuracağ­ınız pek bir yer de yok. İlk olarak işlem yapacağını­z borsanın güvenilirl­iğinden emin olmalısını­z.

Paranız saniyede uçabilir!

Diyelim ki işlem yapacağını­z borsanın güvenilirl­iğinden emin oldunuz. Peki, işlem yapmaya çalışırken sizi kendi hatalarını­z nedeniyle ‘mağdur’ edebilecek işlemler… Mesela X kripto parasını aldınız. Bunu başka borsadaki bir hesabınıza gönderecek­siniz. Transfer işlemini yapacağını­z ekranda göndereceğ­iniz hesap kodunu yanlış yazdınız veya farklı bir kripto paranın hesap numarasını yazdınız ve işlemi onayladını­z.

Paranız saniyeler içinde evrende bir boşluğa gidebilir ve onu geri almanız pek de mümkün olmayabili­r. Yani kripto para borsaların­a yapacağını­z transferle­rin doğru hesaba yapılıp yapılmamas­ı dikkat edilmesi gereken önemli noktaların başında geliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye