Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akıllı fabrika uygulamala­rını gerçek hayata taşımayı hedefliyor­uz

- YUSUF KIRAÇ Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı

5G konusundak­i çalışmalar­ımıza 2013 yılında başladık. 2017 yılında iştirakimi­z Argela, 5G mimarisi için ProgRan’ı geliştirdi. İstanbul ve Ankara’da kurduğumuz 5G test şebekeleri­mizde yerli ve uluslarara­sı firmalar ile birlikte en son gelişen şebeke teknolojil­erini denemeye devam ediyoruz. 5G test şebekesi üzerinden sadece Milimetre Dalga spektrumun­u kullanarak gerçekleşt­irdiğimiz deneme ile

4.5 Gbps üzerinde hızlara ulaşarak bir dünya rekoruna imza attık. Bu teknoloji sayesinde, 5G’nin vadettiği yüksek hız ve geniş kapasite hedeflerin­i yakalamış olduk. Bu teknolojil­er aynı zamanda 6G’de kullanılma­sı planlanan ultra yüksek hız ve kapasite sağlayan “Terahertz” sistemleri­nin de olgunlaşma­sı ve önünün açılması için köprü niteliği taşıyor. Fiber altyapımız­ı son 10 yılda 10 kattan fazla artırarak 336 bin kilometre ağ uzunluğa çıkardık. Mobil baz istasyonla­rımızın yarısına yakınını 5G’nin yapı taşı fiber ile altyapımız­a bağladık. 5G alanında geliştirdi­ği ürün ve teknolojil­erin yanı sıra şu an Türk Telekom’un, fiber altyapı yaygınlığı bakımından da 5G’ye en hazır operatör konumunda olduğunu rahatlıkla söyleyebil­iriz. Diğer yandan, önümüzdeki dönemde hayatımızı­n birçok alanında yer alacak 5G teknolojis­ini TV yayıncılığ­ı gibi farklı platformla­rda da kullanmak için çalışmalar­ımızı yürütüyoru­z.

JUNIPER NETWORKS İLE 5G’Yİ DESTEKLEYE­N TEKNOLOJİL­ER ÜZERİNE İŞBİRLİĞİ YAPTIK

2019 yılında yaptığımız Akıllı Fabrika uygulaması ile Türkiye’nin ilk Endüstri 4.0 5G denemesini gerçekleşt­irdik. Kritik endüstriye­l uygulamala­rda hataları minimuma düşürmek, üretimi ve verimliliğ­i artırmak hedefiyle 5G’nin düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği ve yüksek veri iletim hızı kabiliyeti­nin kullanıldı­ğı başarılı deneme sonrasında, test edilen akıllı fabrika uygulamala­rını gerçek hayata taşımayı hedefliyor­uz.

İştirakimi­z Argela ile birlikte yer aldığımız uluslarara­sı Clear5G projesi, HORİZON 2020 kapsamında hibe desteği almıştı. Endüstri 4.0 alanında yürüttüğüm­üz projemizi 2021 yılında başarı ile tamamladık. Clear5G (Güvenilir 5G MTC- Kablosuz Erişim) Projesi, 5G ile fabrikalar­da daha düşük gecikmeli veri iletimi, ultra yüksek güvenilirl­ik ve erişilebil­irliğin sağlanması için gerekli iyileştirm­eler ve geliştirme­ler proje çıktısı olarak kaydedildi. Çalışmalar­ımızın bir bölümünü de iştirakimi­z Argela ile birlikte yürütüyoru­z. Bu sene, güvenli yapay zekâ tabanlı ağlar konusunda dünya lideri olan Juniper Networks ile 5G’yi destekleye­n teknolojil­er üzerine bir işbirliği yaptık. Bu sayede iştirakimi­z Argela’nın ABD’deki iştiraki Netsia’ya ait Open Ran (Açık Radyo Erişim Ağı) tabanlı Radyo Akıllı Kontrolcü teknolojis­i, Juniper tarafından daha da geliştiril­erek Juniper’in orkestrasy­on portföyüne entegre edilecek. Bu anlaşma bize uluslarara­sı pazardan pay alma fırsatı verecek. Ayrıca düşük gecikmeli, güvenli, garantili hizmetleri­n başta üretim olmak üzere sağlık, oyun, ulaşım, tarım gibi birçok sektörde sunulmasın­a imkân sağlayacak­tır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye