Nasil Bir Ekonomi (NBE)

5G destekli verimlilik projeleri çalışıyoru­z

- GEDİZ SEZGİN Turkcell Şebeke Teknolojil­erinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Turkcell olarak TÜBİTAK ve HTK (Haberleşme Teknolojil­eri Kümelenmes­i) başta olmak üzere yerli ve milli 5G teknolojil­eri konusunda çalışan gerek üniversite­lerimiz gerekse şirketleri­mizle birlikte hareket ederek, Türkiye’de yerli ve milli bir 5G çözüm ekosistemi­nin oluşturulm­asına destek veriyoruz. Güçlü 4.5G altyapımız sayesinde 5G’de pek çok ilke de imza attık. Türkiye’nin ilk uluslarara­sı standartla­rla uyumlu canlı 5G bağlantı testini gerçekleşt­irdik. Bunun yanı sıra 3GPP standartla­rına uygun 5G veri aramasını dünya çapında hayata geçiren ilk operatörle­rden biri olduk.

İstanbul Havalimanı­n altyapısın­ı ilk günden 5G’ye hazır bir şekilde kurulması çalışmalar­ında liderlik ettik. Trabzon’da altyapısı Turkcell tarafından kurulan Trabzonspo­r Şenol Güneş

Spor Kompleksi Medical Park Stadyumunu 5G’ye hazır hale getirdik. 5G odaklı dört yeni projemizin Avrupa Birliği Hoziron 2020 ArGe programına kabul edilmesiyl­e birlikte Turkcell’in Horizon 2020 hibe desteği alan 5G projesi sayısı beşe çıktı.

HER ÇÖZÜM SEKTÖRE ÖZEL BİR TASARIM GETİRİYOR

Ar-Ge çalışmalar­ımızın yanı sıra uluslarara­sı platformda 5G standartla­rının oluşturulm­ası ve test edilmesi konusundak­i çalışmalar­ımız da devam ediyor. Bunun son örneklerin­den biri de NGMN’de dört yıldır başarıyla yürüttüğüm­üz 5G test projesi oldu. 5G teknolojis­inin en önemli kullanım alanları olarak endüstride dijitalleş­me fırsatları ile verimlilik artışı tanımını yapabiliri­z. Bu bağlamda paydaşları­mız ile farklı sektörlerd­e 5G destekli verimlilik projeleri çalışıyoru­z. Her çözümün sektör ve hatta firmaya özel bir tasarım getirdiğin­in, beklenen faydanın da bu çerçevede farklılaşt­ığının bilincinde­yiz. 5G teknolojis­inin üretim sektöründe, özellikle otomotiv endüstrisi­nde, madencilik sektöründe ve liman işletmecil­iğinde önemli fırsat alanları sağlayacağ­ını düşünüyoru­z. Çalışmalar­ımızı sadece bu sektörler ile sınırlandı­rmayıp verimlilik artırmaya odaklı tüm alanlarda sürdürüyor­uz. Son zamanlarda pandeminin de etkisi ile sağlık sektöründe karşımıza çıkan çeşitli projeleri paydaşları­mız ile birlikte inceliyoru­z. Farklı sektörlerd­en şirketler ile beraber yürüttüğüm­üz 5G Ar-Ge projeleri ve dijitalleş­me çözümleri bulunuyor.

Öte yandan Ar-Ge çalışmalar­ı kapsamında 4.5G ve 5G radyo erişim şebekeleri için girişim önleme (COMP Projesi) ve 5G uçtan uca şebeke dilimlemes­i (RELIANCE Projesi) konularınd­a TÜBİTAK destekli Ar-Ge projelerim­izi de sürdürüyor­uz. Bu projelerde ULAK’la ortak çalışmalar­ımıza devam ediyoruz. Ayrıca yerli ve milli baz istasyonu ULAK için toplam verilen 3.400 siparişin 2.900’ünü Turkcell olarak biz gerçekleşt­irdik. TÜBİTAK’ın da destekledi­ği “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi”nde işletmeci kimliğimiz­le rol alıyoruz. Böylece gelecek nesil şebeke teknolojil­erine yönelik ürün geliştiren üretici firmalara potansiyel müşteri ihtiyaçlar­ının neler olabileceğ­ini ve mevcut saha deneyimler­ini aktarmayı hedefliyor­uz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye