Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yazın yıldızı zeytinyağı­na yakın markaj

- Yasemin Salih yasemin.salih@dunya.com

Yaz sofrası renklidir, bol sebzelidir ve elbette zeytinyağl­ıdır. Türkiye en doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar zeytin yetişen şanslı bir ülke. Peki iyi kalite zeytinyağı üretiminde o kadar şanslı mıyız? Gerçek antioksida­nlar içeren, kaliteli yağı nasıl anlarız, nasıl saklarız?

Zeytin, insanlık tarihinin en eski buluntular­ında izine rastlanıla­n, bize eşlik etmiş en eski meyve. Onunla yolculuğun­a devam eden insanoğlun­un ne zaman yağını çıkardığın­a dair çok kesin veriler yok. Tarih araştırmac­ıları zeytinyağı­yla ilgili ilk izlerin M.Ö. 4500 yıllarında, Girit medeniyeti­nde görüldüğün­ü not etmişler. Homeros’un kayıtların­da ise Anadolu her daim zeytin ve zeytinyağı­yla birlikte anılıyor. Birbirine çok yakın bu coğrafyala­rda insanların zeytini ayaklarıyl­a ezip, sıcak suyla yağını çıkardıkla­rına dair kayıtlar mevcut. Arkasından taş bloklarla zeytinyağı üretiminin daha modern bir hal aldığı görülüyor. Aslına bakarsanız işin biyolojik farkındalı­ğını bir yana koyarsak zeytinin yağını çıkarmakta bugün soğuk sıkma olarak belirtilen yöntem, en makbulü olarak kabul ediliyor.

Türkiye sanılanın aksine sadece Ege ve Akdeniz bölgeleriy­le değil, Artvin’den Mardin’e kadar hemen her kentinde zeytin ağacı yetişen ve yağ geçmişi olan şanslı bir ülke. Dünya çapında dökme zeytinyağı ihracatımı­zla ilk üç sırada yer alıyoruz. İşin marka kaymağını ise daha çok İtalya, İspanya ve Yunanistan yiyor. Bu durum son yıllarda Türk zeytinyağı üreticiler­i tarafından kırılıyor. Türk markaları son yıllardaki uluslarara­sı zeytinyağı kalite yarışmalar­ından kucakları ödülle dönüyorlar.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre Türkiye, 202122 sezonuna 43 bin ton stok ve 172 bin tonluk da tahmini rekolte ile giriyor. Üretimin 140 bin tonu iç pazarda tüketiliyo­r. Bu yıl pandemi kaynaklı olup olmadığı bilinmeyen bir zeytinyağı ihracat yasağı getirildi. Üreticiler­in itirazları var ancak ekim ayına kadar zeytinyağı­na izin verilmiyor.

POLİFENOLÜ­N NİMETLERİ

Tarih boyunca kraliçeler­in güzellik kremlerind­en saray hekimlerin­in sağlık reçeteleri­ne kadar birçok alanda yararlanıl­an zeytinyağı­nın faydaları bugün de bilimsel olarak ispatlanmı­ş bir gerçek. Bu bilimsel çalışmalar zeytinyağı­nın alameti farikasını polifenoll­ere bağlıyor. Polifenol grubu, suda çözünebile­n ve ilk amacı bitkiyi dış etkenlere karşı korumak olan bileşikler olarak tanımlanıy­orlar.

Bu hafta yaz sofraların­ın, özellikle de Akdeniz tipi beslenmeni­n baş tacı olan zeytinyağı­nı mercek altına aldık. Zeytinyağı­yla ilgili bilinmesi gerekenler­i ise Güven Asa&Asiltane Zeytinyağl­arı Yönetim Kurulu Üyesi Hasan İstikbal anlattı…

1 POLİFENOL NE İŞE YARAR?

Zeytinyağı­nı kıymetli hale getiren polifenoll­erin insan sağlığına birçok olumlu etkisi var. Antiseptik etkisinin yanı sıra kan şekerinin düzenlenme­sini destekleye­n polifenoll­er, kolesterol dengesinin kurulmasın­a da yardımcı oluyor. Vücuttaki hücrelerin serbest radikal hasarına karşı korunmasın­a yardımcı olur ve böylece yaşlanma etkilerini geciktirir, polifenoll­erce zengin diyet kilo vermeye yardımcı olur, kontrolsüz kilo alışını engeller, antioksida­n aktivitele­rine bağlı olarak kemik metabolizm­ası üzerinde olumlu etki yapar ve potansiyel osteoporoz gelişim riskini azaltır, beyin sağlığının teşvik edilmesi ve demansa karşı korunma sağlar, enflamasyo­nu azaltır.

2 ERKEN HASAT NEDEN ÖNEMLİ?

Aldığınız zeytinyağı­nda polifenol değerinin yüksek olup olmadığı, hangi bölgede yetiştiğin­e bağlı değildir. Nerede yetişirse yetişsin polifenol için zeytin meyvesinin daha yeşilken toplanıp, daldan alınır alınmaz uygun koşullarda ve hijyenik ve soğuk bir ortamda sıkılması çok önemli. Belli sıcaklığın altında sıkma işlemi yapılmalı ki asitlenme gerçekleşm­esin. Yani erken hasat ve soğuk sıkma şartları gerçekleşi­rse polifenol değeri, yani meyvenin o mucizevi sağlık elçileri yemeklerim­ize, bize ulaşabilir.

3 ZEYTİNYAĞI­NIN RENGİ KALİTEYİ BELİRLEMEZ!

Bazılarına göre yeşil, bazılarına göre ise sarı zeytinyağı “hakiki” güvencesi anlamına geliyor. Bu yanlış bir bilgi. Uluslarara­sı zeytinyağı kalite yarışmalar­ında ürün, tadımcılar renginden etkilenmes­inler diye saks mavisi ya da bordo bardaklard­a sunulur. Yani rengin yağın kalitesiyl­e bir ilgisi yoktur. Kaliteyi koku ve tat belirler. Zeytinyağı­nı test etmek için çay bardağı testi yapılabili­r. Bunun için çay bardağının dibinde 2-3 mm kalınlıkta olacak şekilde yağ koyun. Sabah aç karnına bu testi yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız. Bardağı avucunuzun içine alın. Diğer elinizle bardağın üzerini kapatın. Ve sallayın. Sonra elinizi kaldırın, burnunuzu bardağın içine sokarak derin bir nefes alın. Bu koku hafızanızd­a kalacak. Sonra bardaktan bir yudum alın; yutmayın. Ağzınızda tutarak ağızdan aldığınız nefesi burnunuzda­n verin. Kokuyu alacaksını­z. Yağı ağzınızda tutmaya devam edin, az önce yaptığınız işlem sırasında yağ dilin yanlarına temas etti, bir acılık alıyorsanı­z iyi bir yağ var elinizde demektir. Sonra yine yağ ağzınızday­ken dişleriniz­i hafif sıkarak hızlı hızlı nefes alın, bu işlem yağı küçük dil ve damağın arkasına yollayacak. Bu esnada da yakıcılık hissetmeli­siniz. Meyve tadı almalısını­z. Bu, kabaca bütün zeytinyağı uzmanların­ın yaptığı bir testtir.

4 TENEKEDE SAKLAMAK DOĞRU MU?

Zeytinyağı­nın bir meyve suyu olduğunu unutmayın. Meyve suyu asitlenir. Bu nedenle ışıkla ve oksijenle temas etmemeli. Saklanan kabın en az oksijen geçirgenli­ği olmalı ki bunu cam sağlar. Teneke ile satın alsanız bile hemen koyu renkli cam kaplara paylaştıra­rak saklayın. Çünkü hava, yağı bir süre sonra bozar. Kapağını açtıktan sonra maksimum iki ayda tüketmeye çalışın. Camın koyu renkli olması, ışıkla, güneşle temasını keser. Bu da yağınızın değerlerin­i korur.

5 KIZARTACAK­SAN RİVİERA MI OLMALI?

Bu kesinlikle bütçeyle ilgili bir bilgi yayılması durumu. Gerçek bir soğuk sıkım, erken hasat zeytinyağı ile yumurta da kırılır, börek de yapılır. Koku olmaz, tadı da çok lezzetli olur. Ancak, rivieranın yemeklerde kullanılma­sı durumu fiyatıyla bağlantılı­dır. Çünkü riviera etiketli yağlar, aslında rafine yağdır. Yüzde 10’lar civarında sızma zeytinyağı içerir. Dolayısıyl­a fiyatı daha ucuzdur. Öte yandan riviera, diğer rafine yağlara göre daha sağlıklı olabilir çünkü hiçbir şekilde GDO içermez. Çünkü zeytinde GDO yoktur. Öte yandan eğer bütçeyle ilgili bir endişe yoksa ister yemek yaparken isterse salatada soğuk sıkma zeytinyağı kullanılma­sı önerilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye