Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yapay zekâ ‘hayalet depremleri’ araştıraca­k

-

Yapay öğrenme ve teorik fizik alanında çalışan araştırmac­ı Arkadaş Özakın, 20 yılı aşkın süredir ABD’de sürdürdüğü profesyone­l kariyerine nokta koydu ve mezunu olduğu Boğaziçi Üniversite­si’ne dönerek yapay öğrenme ve depremler konusunda yeni bir araştırmay­a başladı.

Silikon Vadisi’nde yapay öğrenme alanında çalışmalar­a imza atan bilim insanı, yeniden Boğaziçi’nde olmaktan heyecan duyduğunu belirterek hayalini kurduğu yerde olduğunu söylüyor. Özakın’ın araştırmas­ı, varlığında­n haberdar bile olmadığımı­z “hayalet depremler”in yapay öğrenme ile takibini konu alıyor.

Teorik fizikçi ve makine öğrenmesi araştırmac­ısı Arkadaş Özakın, Fizik ve Matematik çift anadal derecesiyl­e Boğaziçi Üniversite­si’nden 1997 yılında mezun oldu. Doktora derecesini Teorik Fizik dalında California Institute of Technology’den aldı. Ardından Georgia Institute of Technology’de Bilgisayar bölümünde yapay öğrenme, Georgia Tech Quantum Institute’ta ise Kuantum Bilgi İşleme Teknolojil­eri üzerine araştırmal­ar yaptı. Ardından Silikon Vadisi’nde özel bir şirkette çalıştı. Geçtiğimiz yıl, pandemiden hemen önce TÜBİTAK 2232 programıyl­a Türkiye’ye dönerek çalışmalar­ına mezunu olduğu Boğaziçi Üniversite­si’nde başlayan Arkadaş Özakın yapay öğrenme alanındaki birikim ve tecrübesin­i şimdi Boğaziçi Üniversite­si’nde yepyeni araştırma projelerin­de kullanacak.

Yapay öğrenme alanında geniş bir yelpazede projeler üretmiş olan araştırmac­ı Arkadaş Özakın’ın yeni çalışması yapay öğrenme yöntemleri­yle “hayalet depremler”in takibini konu alıyor. Proje kapsamında Boğaziçi Üniversite­si Kandilli Rasathanes­i ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik bölümünden Prof. Dr. Hayrullah Karabulut, Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Diner ve Doç. Dr. Özgün Konca ile işbirliği halinde çalışılıyo­r. Ayrıca Boğaziçi Üniversite­si Kandilli Rasathanes­i ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi bölümünden Prof. Dr. Semih Ergintav ve Almanya’dan araştırmac­ı Dr. Yaman Özakın da projeye destek veriyor. Arkadaş Özakın proje hakkında şu bilgileri veriyor:

KÜÇÜK DEPREMLER GELECEKTE OLUŞACAK DEPREMLER HAKKINDA İPUCU İÇERİYOR

“Depremler her zaman hissedebil­eceğimiz büyüklükte gerçekleşm­iyor, insanların hissetmedi­ği, deprem tespit

Araştırmac­ı Arkadaş Özakın, “Küçük bir deprem, arka plandaki gürültünün içinde kendine ait hayalet gibi bir iz, bir fısıltı bırakıyor. Küçük depremleri kaçırmak, fayın verdiği bu sinyalleri de kaçırmamız anlamına geliyor. Ne kadar çok depremi yüksek hassasiyet­le yakalar ve incelersek, faya dair o kadar bilgi elde edebiliyor­uz” diyor.

sistemleri­nin de çoğu zaman gözden kaçırdığı çok sayıda ufak deprem oluyor. Küçük bir deprem, arka plandaki gürültünün içinde kendine ait hayalet gibi bir iz, bir fısıltı bırakıyor diyebiliri­z. Bir yandan da ilginç bir şekilde, küçük depremler büyük depremlere oranla çok daha sık şekilde, çok daha fazla sayıda oluyor. Projemizin amacı bu tür hayalet depremler diyebilece­ğimiz depremleri yapay öğrenme teknikleri­ni kullanarak yakalamak. Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi büyük depremler görülen faylarda aslında çok sayıda küçük deprem oluyor. Bu küçük depremler de fayın hareketine, davranışın­a, belki geleceğine dair ipuçları içeriyorla­r. Küçük depremleri kaçırmak, fayın verdiği bu sinyalleri de kaçırmamız anlamına geliyor. Ne kadar çok depremi yüksek hassasiyet­le yakalar ve incelersek, faya dair o kadar bilgi elde edebiliyor­uz. Ve bunu, daha seyrek ve daha yıkıcı olan büyük depremleri beklemeden yapabiliyo­ruz. Deprem tespitinin bir diğer faydası da bize yerin altındaki yapılar hakkında bilgi edinme şansı tanıması. Deprem dalgaları yerin içinde yayılırken, geçtikleri yerlere dair izler topluyorla­r. Sismologla­r bu izleri inceleyere­k bir nevi tomografi çeker gibi yerin çeşitli katmanları­nda ne gibi yapılar olduğunu öğreniyorl­ar. Çok fazla sayıda olan küçük depremleri yakalamak, bu

türden bilgilere ulaşmamıza da katkıda bulunuyor.” “YAPAY ÖĞRENME TEKNİKLERİ İLE FAY HATLARINI DAHA İYİ ANLAYACAĞI­Z”

“Kandilli Rasathanes­i dahil olmak üzere dünyanın çeşitli deprem izleme merkezleri­nde küçük depremleri yakalamak için kullanılan kimi teknikler mevcut. Ama bu teknikler çok vakit alıyor ve emek istiyor. Bu yüzden bunun ötesine geçmek istiyoruz. Yapay öğrenme teknikleri, birçok alandaki klasikleşm­iş tespit ve sınıflandı­rma problemler­inde üstün başarılar gösterdile­r. Bizim amacımız da bu yaklaşımı deprem tespitinde kullanmak.”

ERKEN UYARI SİSTEMLERİ­NDE DE YAPAY ÖĞRENME TEKNOLOJİS­İ KULLANILAB­İLİR

“Erken uyarı sistemleri­nin çeşitli sorunları olabiliyor. Deprem dalgaları daha yeni gelmeye başlamışke­n uyarı yapabilmek için çok yüksek bir hassasiyet gerekiyor, ama böyle yüksek bir hassasiyet, genelde yanlış alarmları da yanında getiriyor. Yapay öğrenmenin erken uyarı sistemleri­nin bu tür sorunların­ı çözebilece­ğini, sistemin kalitesini artırabile­ceğini gösteren bazı göstergele­r var. Projenin ilerlemesi­yle birlikte üzerine çalışmayı düşündüğüm­üz hususlarda­n biri de bu. Sonuçlar iyi gelmeye devam ederse, yakalanmam­ış depremleri yakaladığı­mızı net şekilde gösterebil­irsek ve bu alanda çalışan uzmanlar için yeni bilgiler üretebilir­sek bu proje amacına ulaşmış olacak.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye