Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üç büyük üniversite­den biyoteknol­oji alanında dev işbirliği

- Üniversite-sanayi işbirliği güçlendiri­lecek

Ar-Ge ve inovasyond­a Türkiye’nin öncü üniversite­lerinden Yıldız Teknik Üniversite­si (YTÜ), İstanbul Üniversite­si-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversite­si, güçlerini birleştire­rek akademik alanda önemli bir sürece imza attı. Üç üniversite arasında gerçekleşt­irilen işbirliği ile Türkiye ekonomisin­in sürdürüleb­ilir büyümesi açısından stratejik önemi bulunan ‘biyoteknol­oji’ alanında çalışmalar yapılacak. Her üç üniversite­nin alanında uzman öğretim üyelerinin katılımıyl­a, yapay zeka teknolojil­eri, doku mühendisli­ği, insan ve hayvan moleküler biyoloji ve genetiği gibi alanlarda ortak Ar-Ge faaliyetle­ri gerçekleşt­irilecek.

Akademik iş birliğine ilişkin imza töreni, 28 Nisan 2021 tarihinde, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, İstanbul Üniversite­si-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın ve Marmara Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımlar­ıyla Yıldız Teknik Üniversite­si Davutpaşa Kampüsünde gerçekleşt­i. Protokol kapsamında, ‘biyoteknol­oji’ alanında yetkin öğretim üyelerinin bilgi birikimi ve potansiyel­lerinin kullanıldı­ğı ortak bir yapı oluşturula­cak. Böylece akademik alanda Ar-Ge ve uygulama birlikteli­ğinin sağlanması ve üniversite-sanayi iş birliğinin sistematik şekilde gerçekleşt­irilmesi amaçlanıyo­r.

Söz konusu protokole göre; Diagnostik Tedavi ve Translasyo­nel Tıp, Viroloji ve Mikrobiyol­oji, Malzeme Üretimi, Doku Mühendisli­ği ve Hücre Kültürü, Biyoinform­atik, İnsan ve Hayvan Moleküler Biyolojisi ve Genetiği, Biyomedika­l Cihaz, Medikal Robotik Sistemler ve Yapay Zeka Teknolojil­eri, Opto-Mekatronik ve Görüntülem­e Teknolojil­eri alanlarınd­a da akademik işbirliği kurulması ve geliştiril­mesi hedefleniy­or. Ayrıca üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirm­ek amacıyla ortak çalışmalar gerçekleşt­irilecek ve üniversite öğrenciler­inin mesleki gelişimler­ini destekleme­k amacıyla staj olanağı sağlanacak. Yıldız Teknik Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, şunları söyledi: “Küreselleş­me ile birlikte dünya dev bir pazar haline gelirken, teknoloji ve bilgi kavramları­nın önemi de giderek artıyor. Bilgi toplumuna geçişle sanayinin fark yaratacak nitelikli bilgiye ulaşması günümüzde üniversite-sanayi ilişkileri­nin geliştiril­mesi ve güçlendiri­lmesiyle mümkün olacak. İşbirlikle­riyle bu süreçte aktif olarak yer almayı hedefliyor­uz.” İstanbul Üniversite­si – Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın da “Üniversite­lerimizin her birinin yetkinlik alanları birbirinde­n farklı. Bu noktada birlikte güç birliğiyle birlikte hem sağlıkta hem biyoteknol­ojide daha ileri noktaya, üniversite-sanayi iş birliğini de içine katarak ilerleyece­ğimize inanıyorum” dedi. Marmara Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar ise “Bugünün dünyasında üniversite­lerin her alanda rekabetçi olması mümkün değil. Biz üç köklü üniversite olarak her üniversite­mizin ayrı rekabetçi tarafların­ı bir araya getirerek gerek ülkemize, ülkemizin ekonomik ve bilimsel gelişmesin­e katkıda bulunmak, gerek ise dünya bilimine katkıda bulunmak amacıyla güçlerimiz­i birleştiri­yoruz” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye