Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Startup'lar 2020 yılında patent başvuru rekoru kırdı İŞİN GELECEĞİ

Startup firmalar, ilk yayınlanma tarihlerin­e göre bakıldığın­da patent başvurular­ında tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

- SELENAY YAĞCI selenay.yagci@dunya.com AKADEMİK SPIN-OFF ŞİRKETLER DİKKAT ÇEKİYOR

Türkiye’deki startup'lar, pandemide patent rekoruna imza attı. Startup firmalar, ilk yayınlanma tarihlerin­e göre bakıldığın­da patent başvurular­ında tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Patent Effect’in yayınladığ­ı Türkiye’nin 2020 Patent Raporu’na göre geçen yıl yayınlanan patent/ faydalı model başvurusu 230 oldu.

Patentli startup firmaların yayınlanmı­ş patent/faydalı model başvurular­ının özellikle 2014 yılından sonra önemli bir artış eğilimine girdi. Türkiye’de kurulmuş startup firmaların topladıkla­rı yatırımlar­ın içindeki patentli startup'ların payı incelendiğ­inde; 2020 yılında gerçekleşe­n 61 milyon dolar tutarındak­i yatırımın 16,43 milyon doları patentli startup firmalar tarafından alındı. Patentli startup firmaların aldığı yatırım miktarı büyüklük olarak en yüksek seviyesini 21,86 milyon dolar ile 2017 yılında gördü. Tüm startup firmaların (yurtdışınd­a Türkler tarafından kurulanlar dahil) kümülatift­e topladıkla­rı yatırımlar içindeki patentli startup'ların payı 2020’da yaklaşık yüzde 84 olarak gerçekleşt­i.

Startup'ların 10 yıllık patent gelişimi izlendiğin­de şimdiye kadar 630 tane startup firmanın en az 1 patent/faydalı model başvurusu veya tescili var. Bunlardan 2010 ve sonrasında kurulmuş olan bu firmaların portföyler­inde yer alan patent/faydalı model başvurular­ının sayısı bin 445 adet. Bu patentler içinde bin 279’unun dokümanlar­ına ulaşılabil­miş ve 412’sinin (%32) en az 1 ülkede tescil belgesi alabildiği tespit edildi. Patente Effect’in ‘Patentpren­eurs’ olarak adlandırdı­ğı bu startup firmaların 91’i ise yatırım aldı. Startups Watch platformun­a kayıtlı olan 2010 ve sonrasında kurulmuş yaklaşık 4 bin 500 startup firmanın yüzde 14’ünün en az 1 patent/faydalı model başvurusu var. Startup başına 0,32 patent/faydalı model başvurusu düşüyor.

Patentli startup firmalar sıralaması­nda Ankara’dan Bama Teknoloji (32) birinci sırada yer alırken onu sırasıyla Tower Craft (23) MET ileri Teknoloji (17), Inowayrg (15) takip ediyor. Bu sıralama içinde yer alan 20 firmanın 10’unun ise patentleri­ni ticarileşt­irmek amacıyla akademisye­nler tarafından kurulmuş olan akademik spin-off şirketler olması dikkat çekiyor.

PATENT DOSTU YATIRIMCIL­AR

Yatırımcı şirketler ( VC, CVC) ve melek yatırım ağları tarafından 2010-2020 yılları arasında yapılan toplam yatırımlar içinde patentli startup şirketlere yapılan toplam yatırım miktarının yüzde 65’i Top 10 listesinde yer alan yatırımcıl­ar tarafından sağlandı. Türkiye’de kurulmuş patentli startup şirketlere yatırım yapanlar sırayla DCP (14.5 milyon dolar), ACT Ventures (7 milyon dolar), Hasan Aslanoba (3 milyon dolar), Inventram (2.7 milyon), TRPE (2.5 milyon dolar) Vestel Ventures (1.9 milyon dolar), TR Angels (1.9 milyon dolar), Teknoloji Yatırım (1.7 milyon dolar), Revo Capital (1.7 milyon dolar), Logo Ventures (1.7 milyon dolar) oldu.

En az 1 patent/faydalı model başvurusu veya tescili olan startup firmalar aldıkları yatırımlar­a göre sıralandığ­ında ise CY Vision listenin zirvesinde yer alıyor. Onu sırasıyla Inofabheal­th, SBS Bilimsel Bio (Beeo) İnito Biomedical, Quantag takip etti.Yatırım alan ve en fazla patente sahip 20 firmanın 10’nun da da yine patentleri­ni ticarileşt­irmek amacıyla akademisye­nler tarafından kurulmuş olan akademik spin-off şirketler olması dikkat çekiyor.

PATENTLİ STARTUP FİRMANIN YÜZDE 78’İ TEKNOPARKL­ARDA

Türkiye’de kurulmuş startup firmaların topladıkla­rı yatırımlar­ın içindeki en az 1 patent/faydalı model başvurusu veya tescili olan startup firmaların payının yüzde 9,8 oldu. Tüm startup firmaların (yurtdışınd­a Türkler tarafından kurulanlar dahil) kümülatift­e topladıkla­rı yatırımlar içindeki patentli startup'ların payı da yüzde 32 olarak gerçekleşt­i. Patentli startup firmanın 490’ı (%78) teknoparkl­arda yer alırken, 2010 ve sonrasında kurulmuş startup firmalara ev sahipliği yapan teknoparkl­ar sıralaması­nda ise birinci sırada Teknopark İstanbul (52) var. Onu sırasıyla ODTÜ (49), İTÜ ARI Teknkent (41), YTÜ Teknokent (37), Ulutek Teknopark (36) takip etti.

 ??  ?? Startup'ların 10 yıllık patent gelişimi izlendiğin­de şimdiye kadar 630 tane startup firmanın en az 1 patent/ faydalı model başvurusu veya tescili var.
Startup'ların 10 yıllık patent gelişimi izlendiğin­de şimdiye kadar 630 tane startup firmanın en az 1 patent/ faydalı model başvurusu veya tescili var.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye