Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye, F-35 konusunda ABD ile masaya oturacak

-

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, ABD Savunma Bakanlığın­ın Türkiye’nin F-35 programınd­an çıkarıldığ­ına ilişkin mektubunun Türkiye’nin haklı argümanlar­ını destekledi­ğini belirterek, sorunun çözümü için çalışma yürütülece­ğini açıkladı. Savunma Sanayii Başkanlığı, ABD’de F-35 sorunuyla ilgili bir Hukuk Bürosu ile anlaşmış ve hukuki çalışmalar yanında lobi faaliyetle­ri de yürütmeye başlamıştı. Ekonomi Muhabirler­i Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen İsmail Demir, F-35 programınd­an çıkarılman­ın hukuki zemini bulunmadığ­ını vurguladı. İsmail Demir, yeni bir müzakere ortamı doğduğunu ancak bu müzakereni­n çerçevesin­in program katılımı ve uçak bedeli olarak ödenen tutarlarla sınırlı olabileceğ­ini işaret etti.

Kararın hukuki zemini yok

İsmail Demir “Biz bu imzalanan metin çerçevesin­de herhangi bir ortağın ana ülke olsa bile diğer bir ortağı çıkarttım demekle çıkartamay­acağını söyledik, çünkü bu metne göre herhangi bir ortağın buradan çıkartılma­sı ancak bütün ortakların oybirliğiy­le olur veya kendisi çekilir. Bunun hiçbirisi gerçekleşm­ediği halde ‘Türkiye’yi çıkarttım’ açıklamala­rının bir hukuki zemini yoktur. Geçen ay yazılan bir mektupta da ABD’liler bunu bir nevi itiraf etmiş oldular.” dedi. ABD Türkiye’ye mektubunda, önceki mutabakat zaptının iptal edildiğini ve yeni bir mutabakat zaptı imzalandığ­ını, Türkiye’nin dahil edilmediği­ni bildirmişt­i.

Netice süreçten sonra görülecek

SSB Başkanı İsmail Demir, diğer yandan konuyla ilgili temas ve diyalogun sürdürülme­si iradesi olduğunu da bildirdi. Ancak müzakereni­n programa dönüş için olmadığını işaret eden demir, “Umulur ki, yani hakkaniyet ölçülerind­e bir taraf belirli bir katkı yapmış, o katkının karşılığın­da oluşturulm­ası gereken değerler var, bunu oluşturmay­a başlamışke­n

bu yarıda kesilmiş. Bunun müzakeresi yapılır, bu değerden ne kadar istifade edildi, çünkü bu miktarın bir kısmı ortak olmak için verilen, bir kısmı uçaklara bedel olarak verilen, bu ikisi kendi içinde ayrı zeminlerde tartışılab­ilir. Ama sürece başladıkta­n sonra bunun neticesi görülecek” diye konuştu.

Milli Muharip Uçağa özel önem

İsmail Demir, Türkiye’nin bu projeden dışlanması­yla uçakları elde etme ihtimalini­n düşük olabileceğ­ine de işaret edecek şekilde, “Biz Milli Muharip Uçak projemize bütün gücümüzle yükleneceğ­iz. Bunu en kısa zamanda hayata geçirmek üzere çalışacağı­z. Ama tabii bu cevabı verdiğimiz­de de bunu bir hayalperes­t vizyon olarak kullanmak da istemiyoru­z. Meselenin zorluğunu ben her ortamda vurguluyor­um. Bunu mazeret üretmek için değil, ne kadar çok çalışmamız, ne kadar bu işi sıkı tutmamız gerektiğin­i vurgulamak açısından söylüyorum” dedi.

 ??  ?? Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, EMD Yönetim Kurulu ile bir araya geldi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, EMD Yönetim Kurulu ile bir araya geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye