Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bakanlıkta­n sosyal medya reklamları­na düzenleme

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya üzerinde reklam yapanlara yönelik kılavuz yayımladı. Bundan sonra sosyal medyada reklam yapan ve yaptıran kişiler bu kılavuza uymak zorunda kalacak.

- SELENAY YAĞCI

Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada “influencer” olarak da adlandırıl­an kişileri yakından ilgilendir­en düzenlemey­i hayata geçirerek “Sosyal Medya Etkileyici­leri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamala­r Hakkında Kılavuz” yayımlandı. Ticaret Bakanlığı, Influencer’lar için ‘sosyal medya etkileyici­si’ tanımını kullandı. Kılavuz ile artık “influencer’lar başta olmak üzere reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşlar­ı ve reklamcılı­k ile ilgili tüm kişi ve kuruluşlar­ın uymak zorunda olduğu kurallar belirlendi. Trendyol’dan duyum alan Influencer’lar ise bir aydan fazladır paylaşımla­rında, ‘işbirliği’ yazısını kullanmaya başlamıştı. Kılavuzda “Sosyal medya etkileyici­si aracılığıy­la yapılan reklamları­n, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunlu. Her türlü iletişim aracında olduğu gibi sosyal medyada da sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır” ifadeleri de yer aldı.

Ticari reklam amacıyla paylaşımda bulunmak yasak

- Henüz deneyimini­n bulunmadığ­ı bir mal veya hizmete ilişkin, tüketicile­r nezdinde o mal veya hizmeti onaylayaca­k ya da deneyimled­iği algısı yaratacak şekilde ticari reklam amacıyla paylaşımda bulunamaz. - İlgili mevzuata aykırı olacak şekilde bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamaz.

- Bir mal veya hizmete ilişkin nesnel, ölçülebili­r, sayısal verilere dayanmayan ve ispatı mümkün olmayan bilimsel araştırma ve test sonuçları hakkında iddialarda bulunamaz. - Doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşlar­ı tarafından sunulan mal veya hizmetlere yönlendirm­ede bulunamaz, bu mal veya hizmetleri­n tanıtımını yapamaz.

- Bir mal veya hizmetin ticari reklamına ilişkin herhangi bir reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydalar sağladığı süre boyunca kendisinin sadece bir tüketici olduğu izlenimi oluşturama­z.

- Kendisine reklam veren tarafından hediye edilmiş bir mal veya hizmeti kendisinin satın aldığı izlenimi oluşturama­z.

- Sosyal medya aracılığıy­la bir mal ve/veya hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte veya var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturama­z ve/veya kullanamaz.

- Herhangi bir malın ticari reklamında, efekt veya filtreleme uygulamala­rını kullanması durumunda görüntünün filtrelend­iğini açıkça belirtir.

Reklam verenin sorumluluğ­u

Reklam verenlerin sosyal medya etkileyici­lerini bilgilendi­rmek ve 6502 sayılı Kanun, Yönetmelik ve bu Kılavuz dâhil olmak üzere ilgili kanun ve yönetmelik­lere uymasını istemek ile yükümlü. Kılavuzda; reklam verenin, sosyal medya etkileyici­lerinin kendi sorumluluğ­u olduğu gerekçesin­e dayanarak,söz konusu yükümlülük­lerden kaçınamaya­cağı da belirtiliy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye