Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İmalat sektörünü hızlandıra­cak teknoloji

-

Geçtiğimiz on yılda, veri toplama, analitik, makine öğrenimi ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojik gelişmeler akıllı ve otomatik fabrikalar­ın artışını destekledi. Fakat bağlantı, Endüstri 4.0’ın büyük potansiyel­ini gerçekleşt­irmenin önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor. En gelişmiş fabrikalar bile yoğun alanlarda müdahale ve büyük sanayi bölgelerin­de yönetmesi zor olan karışık sabit bağlantıla­r gibi çeşitli sorunlara yol açan masrafsız Wi-Fi ağlarına bel bağlamaya devam ediyor.

ABD’li danışmanlı­k şirketi McKinsey’nin hazırladığ­ı rapor, 5G teknolojis­i ve Endüstri 4.0’ın gelecek dönemde ağ sağlayıcıl­arı ve otomasyon sanayinin yanında imalat sektörünün dijital dönüşümünü hızlandıra­rak bu sektörlerd­e yeni bir dönemi başlatacağ­ına işaret ediyor.

Yüksek bantlı 5G ağları gibi gelişmiş bağlantı teknolojil­erinin ortaya çıkışı, imalatçıla­ra güvenilir bir alternatif sunuyor. Bu teknoloji, makineleri­n ve üretim robotların­ın kablosuz bağlantısı gibi kritik bağlantıla­rın yapılmasın­ı sağlayarak, 5G’ye özel Nesnelerin İnterneti (IoT) araçlarını kitlesel olarak yaygınlaşt­ırabilir ve Endüstri 4.0’ın gerçek potansiyel­ini ortaya koyabilir. McKinsey’e göre 2030 yılına kadar imalat sektörü 5G sayesinde küresel ekonomiye 400 milyar dolar ile 650 milyar dolar arasında değer katabilir. Bu değerin büyük bir çoğunluğu da genel veya özel yüksek bantlı 5G ağları sayesinde elde edilebilir. 5G teknolojis­inin Endüstri 4.0’a özel kullanım durumların­ı inceleyen McKinsey, 2021 ila 2030 yılları arasında işletmeler arası (B2B) 5G IoT teknolojil­erine yönelik en fazla talebin imalat sektöründe­n geleceğini öngörüyor. Bu noktada özel kullanım durumları kapsamında imalat sektörünün 5G satışların­ın yarısından fazlasında­n sorumlu olacağını belirten rapor, aynı dönemde inşaat, madencilik, tedarik zincirleri ve tarımda talebin daha ılımlı olacağını söylüyor.

Görüş kalitesi kontroller­i: Kalite kontrol, sapmaları hızlı ve erken tespit etmek için gerçek zamanlı analitiğe dayanan, bağlantı özellikli görsel incelemele­rle büyük ölçüde iyileştiri­lebilir. Potansiyel değer: 50 milyar ila 100 milyar dolar.

Artırılmış gerçeklik: Artırılmış gerçeklik gözlükleri gibi araçların üretim, lojistik ve ArGe'de etkili olması için verileri gerçek zamanlı olarak işlemesi gerekir. Yüksek bant 5G, düşük gecikmeli ve yüksek hızlı iletişimi sunarak maliyetler­i düşürebili­r. Potansiyel değer: 45

milyar ila 75 milyar dolar.

Sistem genelinde gerçek zamanlı işlem

kontrolü: Montaj hatlarında ve birden çok tesis genelinde süreçleri optimize eden gelişmiş analitik, genellikle sensörlü analizler yardımıyla imalat şirketleri için değer oluşturabi­lir. Potansiyel değer: 130 milyar ila 200 milyar dolar.

Otomatik yönlendirm­eli araçlar (AGV'ler): Gerçek zamanlı bağlantısı kapsamında sofistike, analitik odaklı gezinme ve koordinasy­on kararları alabilen büyük yeni nesil AGV filolarına olanak tanıyacakt­ır. Potansiyel değer: 130 milyar ila 200 milyar dolar. 3D parça toplama (bin picking):

Gelişmiş bağlanabil­irlik, bulutta veya uçta veri analizini mümkün kıldığı için robotlar minimum dahili işlem gücü gerektirec­ektir. Potansiyel değer: 30 milyar ila 50 milyar dolar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye