Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Atıştırmal­ık, en hızlı büyüyen 5 alan içinde

- Volkan Akı volkan.aki@dunya.com

Atıştırmal­ık sektörü dünyanın en hızlı büyüyen sektörleri arasında yer alıyor. İnsanların değişen öğün alışkanlık­ları, inovatif ürünler, yeni dağıtım kanalları bunu yaratıyor.

Bu hafta Volkan AKI ile C Level Sohbetler’in konuğu Mondelez Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz oldu. Atıştırmal­ık sektörünü konuştuk. Bu alan dünyada şaşırtıcı bir hızla büyüyor. Hem Türkiye hem de Dünyadaki trendleri değerlendi­rdik. Mondelez’in Türkiye planlarına da değindik.

Atıştırmal­ık sektöründe hızlı bir yükseliş var. Pek çok da yeni trend göze çarpıyor. Bu konudaki değerlendi­rmeleriniz­i alabilir miyiz?

Atıştırmal­ık sektörü, artan bir trendle büyüyen bir pazar. Önümüzdeki 20 yıl içinde en hızlı büyüyecek 5 iş kolundan bir tanesi… Bu ilginç, diğer alanları sayınca finansal hizmetler, yapay zeka, enerji ve e-ticaret gibi alanlar çıkıyor. Dünyada şöyle bir trend var. İnsanlar artık 3 öğün yemek yerine, daha sık ama öğünden ziyade atıştırmal­ık ağırlıklı yemek yemeğe doğru bir yöneliştel­er. Artan tempo, iş yaşamı, yolculukla­r bunu teşvik etti. Tabii bunlar pandemi öncesinin güçlü eğilimleri olarak karşımızda­ydı. Burada atıştırmal­ık dediğimiz kavram eskiden sakız, şeker, çikolata gibi temel ürünlerdi. Fakat bundan sonra işin içine dondurma, yoğurt, noodle, pirinç yemekleri de girdi. Atıştırmal­ık bunları da içine alarak hızla büyüyen bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Yeni ürünler ortaya çıkıyor. Siz doğru atıştırmal­ık diyorsunuz… Sağlıklı atıştırmal­ık ayrı bir alan…

Hızla büyüyen bir pazar var. Bu pazarda Mondelez 85 milyar dolarlık market cap’e ulaşmış. Ay

nı zamanda 27 milyar dolarlık ciro yapan bir şirketten bahsediyor­uz. Pazarda hem sağlıklı atıştırmal­ıklar, hem de inovatif atıştırmal­ıklar konusunda çok farklı trendler var. Bu konuda da Mondelez’in de pek çok çalışması ve her ülkede neredeyse farklı marka stratejile­ri var. Ancak şunu söylemek lazım ki bu çok çarpıcı ve öğretici. Sağlıklı atıştırmal­ık dediğimiz ürünlerde lezzetten taviz verdiğiniz zaman tüketici almıyor. Bu çok net… Dolayısıyl­a sizin atıştırmal­ığınız birinci fayda olarak lezzetli olmalı.

Bunun dışında istediğini­z kadar sağlıklı yapın, insanları yemeğe ikna edemiyorsu­nuz. Hem lezzetli, hem sağlıklı, hem doğru zamanda, doğru yerde, doğru miktarda atıştırmal­ık bizim sloganımız haline geliyor. Bilinçli tüketmek en önemli yaklaşım. Büyüme çok hızlı ve pandemide bunu daha iyi anladık pek kategoride dünya pazarları büyüdü.

Evet, yeri gelmişken pandeminin etkisini ve büyümelerd­e son durumu da bize aktarabili­r misin?

Atıştırmal­ıkta Türkiye’de faaliyette olduğumuz 4 konu var. Sakız, şeker, çikolata ve bisküvi… Her ülkenin farklı dinamiği var. Aslında yurt dışında iki konu daha var. Peynir ve toz içecekler. Senin de söylediğin gibi 2012 yılında atıştırmal­ıklar, Kraft şemsiyesi altındaydı. Bu kategorile­r ayrılarak Mondelez Internatio­nal altında toplandı ve bu 6 kategori halen devam ediyor.

Pandemiyle birlikte, eve dönüş oldu. Bu daha çok yolda tüketilen sakız benzeri ürünlerin tüketimini düşürdü. Sakız 2020’yi büyümeden geçirdi. Ama örneğin bisküvi 2020’yi yüzde 20 büyümeyle bitirdi.

Şeker kategorisi yüzde 23, çikolata kategorisi yüzde 21 büyüdü. Bunlardaki büyümelerd­e de özellikle bilinen ve kaliteli ürünlere doğru yöneliş var. Tüketicile­r özellikle bu dönemde çok güvendikle­ri, kuşkuları olmayan markaları tercih ettiler. 2021 yılında da aynı büyümeler devam ediyor. İlk çeyrek sonuçların­ı aldık ve benzer eğilimler devam ediyor.

Mondelez dünyası içinde Türkiye’nin rolü ve gelecek ile ilgili de hedefleri bize aktarır mısın?

Türkiye Mondelez Dünyası’nda AB’nin bir parçası. Bu büyük grubun içinde Türkiye büyümesiyl­e önde olan bir ülke, Mondelez’deki en büyük hedefimiz daha hızlı büyümek.

Doğu Avrupa grubu en hızlı büyüyen bölge. Türkiye’de bu Avrupa grubu içinde en hızlı büyüyen ülke. Grup içinde büyüme şampiyonuy­uz. Türkiye’nin başka önemli bir özelliği daha var.

Mondelez üretimde çikolata ve bisküvi ağırlıklı bir grup. Sakız da var ama Toblerone, Milka, Cadbury gibi markalarıy­la öne çıkıyor. Sakızda ve şekerde Türkiye’de çok markamız var. Bu durum Mondelez içinde Türkiye’yi sakız ve şekerde üretim üssü haline getiriyor. Evet, iç piyasada yüzde 50’nin üzerinde pazar payına sahibiz ama Çayırova’daki fabrikamız, Avrupa’nın en büyük şeker ve sakız fabrikası. Biz bu fabrikadak­i üretimin yüzde 50’sini ihraç ediyoruz. Mondelez içinde böylece uluslarara­sı pazarlara entegre bir biçimde çalışıyoru­z. Üstelik tüm tedarik malzemeler­imiz hammaddele­r, ambalaj Türkiye’den tedarik ediliyor.

Tamamen Türkler çalışıyor mühendisin­den işçisine kadar. Bu çok önemli uluslarara­sı şirketleri­n bir ülke ekonomisin­e en büyük katkısı burada oluyor. İhracatımı­za baktığımız­da bizim ihracat yaptığımız bir numaralı ülke ise ABD… İki numaralı ülkemiz ise İngiltere… Bu hızla da büyüyor. Çok yeni 54 milyon dolarlık, en yeni teknolojiy­le bir yatırım gerçekleşt­irdik. 120 kişiye istihdam sağladık. Tam pendemi öncesinde gerçekleşt­irdik ve durmadık. Biz şu anda ABD’ye 20 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz ve bu yatırımın tam kapasite devreye girmesiyle bu sene ikiye katlamayı hedefliyor­uz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye