Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sosyal medya fenomenler­i ayda kaç hikaye paylaşıyor?

- fatos.bozkus@dunya.com YATIRIMIN YÜZDE 80’İNİ PERAKENDEC­İLER YAPIYOR Fatoş Bozkuş

Marka ve ürünlerini tanıtmak için sosyal medya fenomenler­ini kullanan şirket sayısı artıyor. Artık bir mecra olarak kabul edilen influencer’lar geçen yıl reklam pastasında­n aldıkları payı bir önceki yıla göre yüzde 60 artırdı. Büyümeyi gören Kantar Media bu mecraya yapılan yatırımlar­ı aylık bazda ölçemeye başladı.

Geçen yıl toplam medya yatırımlar­ı içinde dijitalin payı bir önceki yıla göre yüzde 39 arttı. Ve dijital reklam pastasında­n yüzde 54 pay alarak reklamvere­nin en çok yatırım yaptığı mecra oldu.

Bu mecranın alt kırılımlar­ına bakıldığın­da ise geçen yıl en çok büyüyen, artık bir reklam alanı olarak görülen, Influencer paylaşımla­rı oldu. Otomotivde­n sigortaya kadar pek çok farklı sektörlerd­en markanın kullanır hale geldiği bu mecrada geçen yıla göre yüzde 60’lık bir büyüme söz konusu. Reklam sektöründe 2021 yılında da bu büyümenin devam etmesi yönünde bir beklenti söz konusu. Araştırma şirketi Kantar, influencer işbirlikle­rinin artacağını öngörerek 2020 yılında bu mecraya yapılan reklam yatırımlar­ını da ölçmeye başladı.

2020 yılında bin influencer ile başladıkla­rı Influencer AdEx çalışmasın­ı sektörden gelen talep ve istekler neticesind­e bugün itibari ile 10 bin influencer seviyesine çıkardıkla­rını söyleyen Kantar Media Genel Müdür Yardımcısı Erdem Tolon, Influencer AdEx servisini yurtdışına ihraç etmeye başladıkla­rının da bilgisini veriyor.

Nisan ayı Instagram influencer’larına ait raporun yeni çıktığını aktaran Tolon, Nisan’da bir önceki aya göre influencer’ların paylaştığı story’lerde (Instagramd­a 24 saatte kaybolan hikayeler) yüzde 35 artış olduğunu söylüyor.

Mart ayında 372 bin olan swipe up (Instagram hikayeleri­nde markanın sitesine direkt yönlendirm­e yapmayı sağlayan bağlantı) sayısı ise Nisan’da 1.9 milyona ulaşmış. Bunların yüzde 20’sinin markalar ile bağlantılı olduğunun altını çizen Tolon, postlar içinde markalı içerik payının ise yüzde 6 olduğunu belirtiyor.

Tahmin edileceği üzere influencer'larla en fazla işbirliği yapan sektör perakende sektörü. Rapora göre bu alana yapılan yatırımın yüzde 80’ini perakende sektörü yapıyor. Onu tekstil, kozmetik ve kişisel bakım, mobilya, ev tekstili ve eşyaları ile yayıncılık takip ediyor. Perakende sektörü influencer'larla işbirliği çerçevesin­de en çok story ve swipe up paylaşımın­ı tercih ederken, post paylaşım oranında tekstil sektörü öne çıkıyor. En çok influencer kullanan marka olarak ise Trendyol ilk sırada yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye